Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
GPIB ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение GPIB ...
Иска ми се да го подкарам, че "на ръка" е голяма хамалогия...

Първият въпрос е хардуера. Сега ровя да намеря нещо по-евтинко, че повечето са с едни цени, от друга страна не искам да взема някоя простотия.
Вторият въпрос е софта. Не съм запознат и не съм ровил още. Знам само как се ползва LabView, гледах и разни софтуерчета да чертаят графики и логове. Но на мен такива шарении не ми трябват, по-скоро ми трябва нещо за програмиране. Те някои уреди си имат скриптове и/или бейсици, но аз искам нещо централно дето да управлява няколко инструмента едновременно, включително да мога да си говоря и с мой хардуер. Примерно в момента тествам AЦП и искам да го развъртя с много и различни настройки, т.е. да сваля малко графики. Като за всяка да клатя сорсче през gpib, междувременно да свалям по няколко показания на АЦП-то и т.н.
А и цялата работа трябва да е под лайнукс.... ех, в краен случай ще ползвам и М$, но по-добре да не се налага ;-)

Пет Дек 30, 2016 12:02 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: GPIB ...
Дедо може да напише докторска по темата :)

Пет Дек 30, 2016 2:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами дано да напише. Че и аз съм приготвил плуга, напомпал съм гумите на трактора и смятам да поора малко и в тая нива...

Пет Дек 30, 2016 2:42 pm
Профил

Като гледам има разни евтини (UGSimple) но нещо хич не ми вдъхват доверие. Явно ще трябва да се взема от prologix, макар че цената хич не ми харесва.

Другия вариант е Дедо да забърка една рецепта и да седнем да налепим нещо сами. Не ми изглежда чак толкова сложно, а и на мен ще ми трябват поне две.. и други мераклии ако има, ще си заслужава.

Пет Дек 30, 2016 3:49 pm
Профил
Аватар

и като напиша - к'во? ще трябва да СИ вдигна заплата с 30 кинта ли?
"Влияние на инструменталните бъсове от древността до наши дни - 488, USB, VXI, PXI, LXI - върху ентропия в главите на джабарите"
то строго погледнато, мога да напиша нАучни трудове по доста теми, ама просто не ме влече [-(
пък и ще ме вкара в разход за нови визитки.

Пет Дек 30, 2016 4:38 pm
Профил
Аватар

Помогни на хората бе, мойто беше майтап :)

Пет Дек 30, 2016 6:09 pm
Профил ICQ

Дедо помага... проста кашата не е само в нашите телевизори ;-)

Като цяло проблемът не е толкова в кабела. Дали ще го купуваме или ще си го направим не е толкова съществено за момента. Въпросът е обаче кво правим със софта. Четох. гледох досега, но не ми просветва особено. Значи мат-лаб и другите view-та са един вариант. Нещо не ме кефят толкова, но за това което правят май няма по-добро решение. Другия вариант са разни тежки системи, разни SDK-та и чудесии, сякаш там изобщо не искам да копая щото ще се закопая със сигурност. Друг вариант са разните опън сорс софтуерчета, ама и от тях нищо не ми хвана погледа.
Та съм доста объркан и не знам. Без полезен софтуер цялото упражнение се обезсмисля. А да се пише софт според мен е един порядък по-тежка задача, отколкото да направя gpib кабел. Освен някаква скрипт среда плюс конзола, но ква да е тя?

Пет Дек 30, 2016 6:34 pm
Профил

Миро, какво ще мериш с тоя бъс?
Пикова консумация на Линукс/АРМ или Атом?
Няма да ти стигне никакъв бюджет,пък и не си от БАН/РАН/САЩАН или ЦЕРН - та да имаш цял живот за експерименти.

Пет Дек 30, 2016 8:19 pm
Профил

Бъсът е интерфейс. който повечето стари лабораторни уредчета имат и през него могат да се управляват с командички. Не е задължително уредите да са измервателни, даже по-важно е за разните сорсове и захранвания защото те в повечето случаи нямат друг интерфейс, докато мерачките обикновено имат и RS232.
И идеята е точно че не искам цяла вечност да меря и да свалям точка по точка една графика, а да драсна един скрипт дето да изцикли нужните действия за секунди.

Пет Дек 30, 2016 11:20 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Miro, какъв ти е въпроса?
в смисъл как да го подкараш или как да го ползваш?
има си за повечето уреди си има длл-ли та може да си го ембеднеш в CLI или GUI.
има си линукс ентусиасти
http://linux-gpib.sourceforge.net/
и питон ентусиасти...

Съб Дек 31, 2016 1:26 am
Профил

Да не наливам масло, но май имам конектори, Дедо ги беше поръчвал преди мноого време и така и не съм му ги дал, скоро ги мярках някъде, мисля че са точно тия. Кабела не ми се вижда да е проблем, scsi би свършил работа, остава мекошавината и нещо дето да може да се боде на усб но и това май не е зор.

Съб Дек 31, 2016 2:14 am
Профил
Аватар

Кабелите не са особен проблем. В ибей изпадат не лоши оферти за 488-2 към USB. Има и на NI, и на Agilent.
Заради галваничното разделяне, бях загледал етернет към 488, ама още не мога да свикна с цената им... :D

Съб Дек 31, 2016 2:34 am
Профил

Беше от най-гадните срещани интерфейси интерфейси- ползвахме го за нарицателно :)
Сега може да са се попроменили нещата-ситуацията.

Съб Дек 31, 2016 2:45 am
Профил WWW
Аватар

ъхъ... промелили са се. всеки ултра-сектантски проповедник би завидял.
755 афро за контролерна карта. с един чип, за който мълчат като комунист на разпит. дори го нямат на сайта (за който му е интересно, да търси TNT5004)

кабел да си правиш сам май няма смисъл, просто трябва да се дебне по ebay някой да продава на кашон. $10 е прилична цена на парче.
по принцип е 8 усукани двойки и 8 единични с обща маса, но и 16 усукани ще работят. но ако се намерят готови кабели на прилична цена, кеча да си поиш сам кабел не си заслужава. (тони, съвсем ги бях забравил тези конектори. да вземем да пием бира тия дни, а?)

има някакъв бум на продажба на agilent-ски USB контролери от Азия. нови могат да се вземат за около $100. сигурно са намерили в някой склад няколко забравени кашона и някой кешира.

PCI карти има на почти прилични цени. проблема е, "модерните" карти (условно, произведени този век) са с вградени буфери към бъса (на немски "пуфер"). и като купуваш е котка в торба, възможно е някой буфер да е изпуфтял. което за по-голяма купчина железа без галванично разделяне си е доста голяма вероятност. може дори видимо да работи (примерно, ако е изпуфтяла линията REN), но при реална работа някои уреди да откажат да бълват данни, нищо че отговарят на команди.

трябва да се внимава картата да е с контролерни възможности (да не е С0, да е с С>0). при NI това са чипове TNT4882C (буквата е важна) или TNT5004. без буква или TNT5002 не го могат контролера. появяват се от разкостени уреди, базирани на РС и външно са трудно различими. за sgilent-ските не съм съвсем наясно с особеностите на националния риболов. по принцип се пускат лесно с VEE, но за LabView е кошмар.

Съб Дек 31, 2016 11:00 am
Профил

ДедоБоре написа:
ъхъ... промелили са се. всеки ултра-сектантски проповедник би завидял.
като купуваш е котка в торба, възможно е някой буфер да е изпуфтял. което за по-голяма купчина железа без галванично разделяне си е доста голяма вероятност. може дори видимо да работи (примерно, ако е изпуфтяла линията REN), но при реална работа някои уреди да откажат да бълват данни, нищо че отговарят на команди.

Точно такъв случай имахме- една машина за химически анализ я веше поударило мълния през захраващата инсталация в сградата. Компа си приказваше с GPIB-то, но ни предава, ни приема...
Беше нямакъв архивен 40 краков чип сложен в 386..

Съб Дек 31, 2016 11:22 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща