Отговори на тема  [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Филтър за DC моторчета 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Филтър за DC моторчета
Dimitar, разбрах какъв е бил проблемът(не стана ли ясно?). Пусковият ток "повлича" напрежението надолу, под допустимата граница на пика и това го ресетва. Първоначално, неправилно тълкувах импулса, но като видях, че никакъв филтър не помага, се усетих, че е само моментен пад. Новият пик е с широк диапазон на захранващото напрежение(2,3 - 5,5V) и дори при доста изтощени батерии ще работи. Всъщност, грешката ми беше в недоглеждане на документацията за PIC18F2550. В горната част пише:
Wide Operating Voltage Range (2.0V to 5.5V)(стр.1) и аз реших, че няма проблем.
ОБАЧЕ... след като се получи ситуацията, започнах да преглеждам внимателно всичко, свързано с напрежението и попаднах на следната забележка:
"Standard devices with Enhanced Flash memory, designated with an “F” in the part number (such as PIC18F2550), accommodate an operating VDD range of 4.2V to 5.5V.
Low-voltage parts, designated by “LF” (such as PIC18LF2550), function over an extended VDD range of 2.0V to 5.5V."
(стр.8 )
Което се оказа решаващо, за да сменя процесора. Изгубих половин-един час, заради бутлоудъра, но не съжалявам.

Пет Дек 23, 2016 2:51 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Сега остава да послушаш и Leo , но ти така не му отговори.
Помощ от приятел: някои батерии си повишават вътрешното съпротивление при разреждане.
Според мен вече спокойно можеш да си вържеш гащите с диод и електролит в захранването на ПИКа, може и транзисторен "диод" да се измисли ама няма смисъл.

Пет Дек 23, 2016 11:15 am
Профил
Аватар

Бонго, покажи ми галваничен елемент, на който не се повишава вътрешното съпротивление при разреждане. :wink:

ToHu е прав за кондензаторите, аз бих сложил нещо такова http://www.mouser.bg/Power/Supercapacitors/_/N-6uivw?P=1z0x81t&Keyword=upercap&Ns=Pricing%7c0&FS=True При капацитет 1F, би трябвало да даде 1А в продължение на 100ms и дроп 0,1V. Верижната машинка едва ли ще се движи постоянно и само направо. При завой единия двигател трябва да се спира или дори реверсира. При разреждането на батерията ще дойде момент, когато дропа на напрежението ще си покаже рогата...

Пет Дек 23, 2016 11:57 am
Профил

А не може ли моторчетата да се включват едно след друго, с някакво малко закъснение ?

Пет Дек 23, 2016 6:24 pm
Профил

Моторчетата основно работят заедно. Може да се редуват, но не виждам смисъл-не са толкова прецизни и при това редуване се получава малко придърпване. Може да си поиграя с PWM-a. ще го помисля. Всъщност, верижната машинка никога не върви направо, ако не я корегираш. Но тази си има корекция. Вече съм сложил и кондензаторите. Тя си ги имаше и преди, но ги бях свалил за идеята(Low ESR са електролитите). Идвята с тези кондензатори е доста интересна. Заслужава се да се опита. Ще помисля и за диод - засега не ми трябва, но определено е разумно да се постави.
На Лео отговорих два поста под неговия. Идеята ми е да направя сменяем пакет за различи батерии. Затова и не конкретизирам.

Съб Дек 24, 2016 1:45 am
Профил WWW
Аватар

Desert Leo написа:
Бонго, покажи ми галваничен елемент, на който не се повишава вътрешното съпротивление при разреждане. :wink:

ToHu е прав за кондензаторите, аз бих сложил нещо такова http://www.mouser.bg/Power/Supercapacitors/_/N-6uivw?P=1z0x81t&Keyword=upercap&Ns=Pricing%7c0&FS=True При капацитет 1F, би трябвало да даде 1А в продължение на 100ms и дроп 0,1V. Верижната машинка едва ли ще се движи постоянно и само направо. При завой единия двигател трябва да се спира или дори реверсира. При разреждането на батерията ще дойде момент, когато дропа на напрежението ще си покаже рогата...

Leo, чети малко документация бре.
Тия кондензатори не са за такива тоци...

Сря Яну 04, 2017 1:16 pm
Профил
Аватар

Четох, малко... колоните ESR и Peak Current...

Сря Яну 04, 2017 2:31 pm
Профил
Аватар

Ннам, ама малкия получи от немско конструктор за колички с "акумулатор" 3.3Ф/2.5В, който има опция да се зарежда директно от 2хААА батерии. Не вярвам да има и опция "гърмене в ръцете"...
Но в случая: клякането на мощната част е дори полезно, пък да се защити контролера не се искат фаради.

Чет Яну 05, 2017 1:49 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Ннам, ама малкия получи от немско конструктор за колички с "акумулатор" 3.3Ф/2.5В, който има опция да се зарежда директно от 2хААА батерии. Не вярвам да има и опция "гърмене в ръцете"...
Но в случая: клякането на мощната част е дори полезно, пък да се защити контролера не се искат фаради.

Ми много ясно ESR си казва думата ;).

Чет Яну 05, 2017 4:57 pm
Профил

Абе за казване си я казва ама има прости решения, слагаш кондензатор на контролера и диод преди него. Колегата пише че нямал диоди с ниско напрежение в права посока, но пикльовците не са с толкова малък работен обхват, при 5 V може да имаш шотки. Ако е толкова страшно един мосфет може да реши проблема.

Чет Яну 05, 2017 5:18 pm
Профил

Щом работи оставяш го така! Тези неща са много капризни. Явно си сложил по-обикновен драйвер щом не ти реве там UVLO. Тук нещата са по-скоро на проба-грешка. Има редица начини за справяне с подобни проблеми, но зависи от конкретния случай. От собствен опит ще ти кажа, че дори да дадеш схема и печатна платка, е много трудно да се препоръча работещо решение. Винаги се стига да момента с пробите... Така че щом като работи не се тормози повече. Най-много да изгорят драйверите след време...
Ако става дума за серийно производство ще го мислим, но за единична бройка си се справил отлично! :)

Чет Яну 05, 2017 5:39 pm
Профил

stoyanoff написа:
Щом работи оставяш го така!

С това не мога да се съглася, не стане ли ясно кое създава проблема не можеш да си сигурен че си го решил, т.е. не можеш да знаеш кога ще се появи отново. Да верно че това е играчка и на никой не му пука какво ще стане, но самият подход е грешен. Трябва да правиш разлика между случая в който не можем да дадем разумно обяснение а такова има но просто сме слаби матиматици и физици, като случая на Дядо с ESD тестовете, и конкретният случай. Има смущяния които наистина се борят с гадатеслтво и проби и грешки, но не точно тези. А когато ги бориш с проби и грешки трябва да направиш достатъчно на брой теста за да си сигурен че наистина си го преборил а не че е изчезнало просто защото луната е в друга фаза.
Другото нещо е кога и как се проявява, има случаи в които може да се прояви но те не са в диапазона на очаквани работни режими и условия, и с такива неща по-може някак да живееш въпреки че и те не са много ясни, но има и други за които не можеш да си затвориш очите.

Малк извън конкретната тема но случака от съвсем скоро. Табло за вентилация, 9 инвертора на Шнайдер, от 1.5 до 15 kW. Всичко изпълнено по схемите на производителя обаче най-големият переодично дава грешка за пробив към земя. Това в продължение на 2 месеца, проверяваха се кабели, изолации на мотора, сменихга му се изводите на намотките тъй като имаше съмнение за влага, друг такъв направо плуваше, но така ил иначе не се оправя. Докато съвсем случайно не откриваме че това се случва в момента в който му прещраква контактора който го захранва. Да обаче откриваме че всички контактори прещракват, т.е. изпускат за някакви милисекунди. След много чесане по главите се сетих че там по едно време се добави UPS и то какъвто се намери в Бургас за 10 минути, оказа се че тъпия UPS просто минава в режим батерии щото е тъп и тогава изтърват контакторите. Това реши проблема, обаче хайде сега ми кажи защо само 15KW инвертор даваше тази грешка, всички останали работеха и така ... да можем да кажем повече товар по-малко държат кондензаторите, ама не, защото се оказе че той върти същият мотор какъвто два по-малки, т.е. няма логика неговите кондензатори сметнати за 15kW да се разреждат по-бързо от тези на малките 12 kW ..... естествено това не е нормален режим на работа, обаче тук се струва човек да изгуби 1-2 месеца тествайки дали това се случва само при моментно включване и иизключване, или не се получава и при нормално изключване и включване, примерно от защита или по команда, и ако е така това вече е сериозен проблем.

Чет Яну 05, 2017 5:52 pm
Профил

Тони, понякога човек трябва просто да се примири, че не може винаги всичко да се изпълни перфектно. Ти даваш пример със случай, в който е имало проблем и са се налагали промени. Тук обаче човекът си е решил проблема. Просто инженерно правило - когато нещо работи, не се закача!
За протокола - по правило в инвертор не се вгражда защита от пробив към земя! Много производители пишат, че имат такава, но използват някакви елементарни схемички като Роговски койл, които не са достатъчно ефективни, когато говорим за импулсни устройства. Препоръката е да се използва дефектнотокова защита клас B или В+! Ако обърнеш внимание в описанието на Шнайдер са дали, че грешката всъщност е късо в изходната верига(уточнението е, че това може да е към земя или някакъва отечка при свързани двигатели в паралел). Сериозен производител като тях едва ли биха написали(сега нашите какво са превели...), че имат вградена защита от пробив към земя.
Нормално е големият да дава грешката. Това, че сте свързали по-малък товар на голям инвертор, не го прави по-малък - силовият блок не става по-малък, времената за отпушване и запушване не се променят, параметрите на филтрите не се променят :) И да - без проблем кондензаторите му могат да се разредят по-бързо от на малките(за Шнайдер 100% такава им е схемата!). Това не зависи от товара, а от конструкцията!
Поздрави!

Чет Яну 05, 2017 9:12 pm
Профил

Ами не виждам как кондензаторите ще се разредят по-бързо при големия, няма логика защото те трвбва да осигурят достатъчно малко пулсации при номинален товар, т.е. 15 kW, ако товара е 10 не виждам как ще ги разредят по бързо. Това със шнайдер като нищо може да е бъг или някакъв проблем, къде по сериозни производители са пускали продукти с проблеми, шнайдер за мен са някъде в долната част на класацията, не съм фен на продуктите им.

Иначе аз не знам за такова инженерно правило, чувал съм го от много софтуеристи и да ти кажа нашата практика показва точно обратното, последните 10 години правим точно обратното, пипаме работещ код и да ти кажа след всяко пипаме става по-стабилен и по-добър. Ако направи тест с достатъчно много опити в различни състояния които доказват че наиситна решението работи ОК, но статистика не се прави от една бройка и 1000 опита, ако пуснеш поне 50-на бройки и то не от компоненти които са купени в една серия, и всяко направи по 1-2 млн цикъла и след това анализа на данните покаже че пробелма не се забелязва може и да го зарежеш така, всичко останало е въпрос на късмет.

В неговият случай проблема може да е бил смущение, може да е бил brownout детектора ако е бил включен ... както и да е.

Чет Яну 05, 2017 10:49 pm
Профил

п.с. сега взех че отворих pdf на този проц, BOR е настройваем, като нищо може да прави проблем. Не става ясно на каква честота е но не би следвало да се ресетва от малко по-ниско напрежение освен ако не го е забил на кварц на 48 мхц. Това което може да става е BOR, затова е било добре да се види кой предизвиква ресета, RCON регистъра. Като му гледам параметрите работи всякак работи до 4.2 V.

Чет Яну 05, 2017 11:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 45 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща