Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Bluetooth модул с възможност за програмиране 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Bluetooth модул с възможност за програмиране
Има ли някакъв добър блутут модул на който да мога да си добавя мой код? Изискванията ми са следните: BLE само за данни, модула да е с антена, да има поне 10-ина GPIO и SPI и разбира се да мога да си напиша програмата на C/C++

Сря Дек 14, 2016 10:56 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Bluetooth модул с възможност за програмиране
Esp32...

Сря Дек 14, 2016 12:00 pm
Профил

ble112/113 по-скъп е но има FCC ако е нужно.

Сря Дек 14, 2016 12:18 pm
Профил

По-скъп ама ако успее да ми спести допълнителен контролер - всъщност става по-евтин :)

Сря Дек 14, 2016 12:33 pm
Профил

Нещо от Nordic - nrf51822, nrf52...
Модули една камара, китайски и хамерикански. За експерименти виж червенобрадите:
http://redbearlab.com/blenano/

Cypress (бившите Broadcom):
https://community.cypress.com/community/wiced-smart - тука си в джаза с 6x6х2мм включващо кварц, памет и антената... :rolleyes:

Dialog: http://www.dialog-semiconductor.com/bluetooth-low-energy

EnergyMicro имаха също, те май към силабс минаха наскоро.

От посочените съм ползва нордик и броадком и са добри. SDK-то е добро и при двете, но имат различни подходи. nRF-а е може би най-популярния подобен чип, в смисъл на информация и поддръжка из интернет. Има и ардуино за него (ама там е малко куца работата ако не си с някой от официалните mbed бордове). А, да, има и mbed за него.
BBC:microBit е с него - може би е добър вариант за проби също.

Сря Дек 14, 2016 12:52 pm
Профил

gicho написа:
От посочените съм ползва нордик и броадком и са добри. SDK-то е добро и при двете, но имат различни подходи.

Каква е разликата в подхода? Кой подход повече ти допада на теб?

Сря Дек 14, 2016 2:57 pm
Профил
Аватар

Такова решение си заслужава, ако:

1. Гониш големи бройки, реципрочно изстискваш цена.
2. Имаш остър дефицит на място по платката.

Недостатъка му е, че трябва да учиш нова платформа/развойна среда/SDK и бла-бла. А това е доста време, колкото и да те убеждават, че всичко пали от раз. Ще откриваш "особенности" на конкретното джелезо. Ще ти се наложи да прекомпилираш чужди стекове и т.н... Хардуера (портове, интерфейси) дето е вътре, обикновенно по брошурките е перфектен, ама после установяваш, че не е баш така... Я DMA-та, я прекъсвания са "особенни". Ако въобще ги има...

Ако 1 и 2 не са валидни, много по-лесно и бързо ще запалиш системата със собствен контролер (който познаваш добре) и модул по UART.

На база опит - първото отнема около месец работа на добре подготвен човек ( и все още излизат "особенности"). Второто се пали за по-малко от седмица. Говоря само за подкрарването на самото BLE. Предвид това, че устройствата с BLE обикновенно са "джиджавки" с ниска добавена стойност, добре си прецени дали девелъпмент тайма x 3 ще си струва при твойте бройки.

Сря Дек 14, 2016 3:56 pm
Профил ICQ

Нито бройките ще са големи, нито имам недостиг на място на платката. Единственото което ме блазни е, че като си спестя втори контролер (освен цената) ще падне консумацията!

Ще почета и ще помисля сериозно дали да се хващам с нова платформа...

Сря Дек 14, 2016 4:25 pm
Профил

Аргументите на Цецо са верни донякъде. В случая зависи какво е "приложението", в смисъл колко е сложно - ако го имаш готово за някаква платформа и не искаш да портираш (или не е подготвено за портиране) има логика да останеш на сегашния чип и да търсиш допълнение.
Специално за BLE ползването на външен чип е малко странно - имам предвид ако стека е във външния чип става една дивотия на какво ниво ще е интерфейса. Казвам го от опита с едно подобно "решение" дето по уарт се обменяха известия и данни.
Може би при правилна постановка (примерно nrf8001 с неговия ACI дето не го познавам но твърдят че е на по-високо ниво от HCI и стека бил в 8001-то) това да не е толкова тегаво. Но това си е в посоката HCI и стек в основния контролер, което поставя изисквания към хоста. Има усложнения примерно за фирмуер ъпдейт, скорост, low power и подобни. Всички са решими но иска да се позагледаш и си отнема време.
С монолитния чип, и по-скоро с добре премислена платформа от производителя, получаваш решения за повечето неща. Т.е. получаваш "solution" а не просто един чип който да интегрираш. Да не говорим за миниатюризация. Още ми се търкаля някъде едно китайче с нордик и акселерометър - целия модул беше 10 на 12-15мм. Но пак не стига до 6х6 на броадкома.
Колкото до постановките - аз лично повече харесвам SDK-то (softdevice) на Nordic - измислено е и следва event базирана интеграция - флашваш еднократно "softdevice"-а (стека им) и после си качваш отделно (и ъпдейтваш) приложението.
Броадкомското е еклипс базирано и доста добре са си закачили инструменти и дебъг през openocd към средата. Но е по-скромна общността, за сметна на по-сериозния хардуер, т.е. сериозната интеграция - кварц, флаш, антена. Докато бяха под шапката на броадком беше тегаво с достъпа, сега при Cypress изглежда че се оправя.
Личното ми мнение би било да вземеш процесор с вграден BTLE, но не кой да е - в смисъл огледай и състоянието на софтуерната поддръжка. Говоря за OTA ъпдейте, библиотеки и примери за андроид/iOS, инструменти, снифъри и подобни. Един бонус на nrf51 е че лесно се обръща на sniffer и можеш да гледаш ефира - има готов фирмуер и PC приложение. На мен не ми беше много полезно - реално не стигнах до толкова ниско ниво, но имам няколко домашни проекта за които може да потрябва.
Другото за nrf51 е че можеш да го флашиш и дебъгваш с j-link или със st-link (през openocd). Новият им чип (nrf52) пишат че е много добре като радио част и прави изненадващо добър обхват. То и стария не е никак лош. Отделно имаш всички екстри като възможност за централа, други радио протоколи (например ANT макар че не се ползва много напоследък освен за някой екзотични фитнес тракери). Можеш и custom радио пакети да правиш и ползваш.
Ако тръгнеш на двучипово решение nrf8001 е подходящ (не съм го ползвал но е доста популярен). Но там гледам че ползват SPI интерфейс а ти спомена че искаш да връзваш нещо друго по SPI-а.

Сря Дек 14, 2016 4:52 pm
Профил

Оказва се че BLE изобщо няма да е подходящо за моя случай. Ще се прави с класическия блутут.

Пет Дек 16, 2016 10:50 am
Профил

Тогава си вземи HC-05, и те се програмират, и то доста по лесно. "ОС"-а им е много кадърно ивент базирано направен.

Пет Дек 16, 2016 11:00 am
Профил

Сигурен ли си за BT е подходяща опция, дори в класическия вариант? Имам чувството че тенденцията напоследък е или BTLE ако са малко данни и low power, или wifi ако ще трябва скорост.
Ако все пак оставаш на BT погледни решенията на TI - имат интересни предложения.
На CSR SDK-то за което говори тито е интересно но доста екзотично решение. Да не говорим че тотално не става ако искаш да си легален. Иначе event базирана виртуална машина на C е забавно нещо - ако тръгнеш натам мога да те снабдя със софтуер, някъде имам и dev платка за CSR8670, и usb програматор/дебъгер. Но там да знаеш ще си сам - никак няма отворена общност с която да си говориш. Ако виждам резон в причините на Цецо да не сменяш платформата значи това изобщо не е подходящо.
Кажи в общи приказки какво горе-долу гониш - какви данни като обем и скорост ще се мятат, какво ще ги посреща (смартфон, облак, десктоп приложение, броузър), колко ток имаш и т.н. да помислим за идеи?

Пет Дек 16, 2016 12:28 pm
Профил
Аватар

Gicho е прав. С масовото навлизане на IoT класическия BT почва да губи почва. Не искам да кажа, че е лош, просто на там ми мирише, че отиват нещата.

Общо взето класическия BT е по добър от WIFI ако трябва да се вържеш директно към Android телефон/апликация (т.е. Point to point). През WIFI също става ама ти трябва WIFI Direct подръжка от двете страни.

Като цени вече има доста евтини WIFI решения. Консумацията е относително по-висока (с разни условности). Сложността за използване е според зависи...

Пет Дек 16, 2016 3:35 pm
Профил ICQ

t_i_t_o написа:
Тогава си вземи HC-05, и те се програмират, и то доста по лесно. "ОС"-а им е много кадърно ивент базирано направен.

Я дай линк това как се прави. Търсих с гугъл, но нищо смислено не излиза.

Пет Дек 16, 2016 9:03 pm
Профил

Google: 110720CSR_CASIRA_BLUELAB_SDK_v4.1.zip
Аз имам и версия 4.1.2. Инсталираш и в нея има много примери. Трябва да си направиш и програматор/дебъгер, лесния но бавен вариант е за паралелния порт - http://byron76.blogspot.bg/2011/09/upgr ... odule.html
Или си правиш трудния но бърз УСБ вариант http://jernej87.blogspot.bg/2012/10/usb ... chips.html
Или пък си го купуваш наготово google: CSR USB-SPI
Сега видях че има и ФТДИ вариант: https://github.com/lorf/csr-spi-ftdi#us ... programmer
Мерак да имаш...

Пет Дек 16, 2016 10:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща