Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Проблем с входовете на PIC16F627A 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Проблем с входовете на PIC16F627A
Тези в твоят случай са pull down. Друго нещо което не е много хубаво да подаваш директно +, добре е да имаш резистор. Ако бутона е външен например, не е изключено процесора да остане без захранване а бутона да има и при натискане цялата схема ще се захрани през този пин защото той има диод към + при което не е изключено да му видиш сметката.
Ако не искаш външни резистори използвай порт В, тач имаш вградени пълъпи. Трябва да ги активираш а бутона да ти е към маса.

Нед Ное 20, 2016 9:47 am
Профил

хаха не се пише така.
Пише се #define nqkojsisvetodiod PORTBbits.RB7 това е бита от битовата структура
Аз правя така :
Код:

#define ON 1
#define OF 0
#define INPUT 1
#define OUTPUT 0

#define LED PORTBbits.RB7
#define TRIS_LED TRISBbits.TRISB7

void main(void)
{
TRIS_LED = OUTPUT;

while(1)
{
   //alabala();
  LED = !LED;
  delay(1000); // stawa migalka
}
}

Също така трябва да инклуднеш #include "p16F627.h" май беше, където са дефинирани всички портове и регистри. Понякога заработва и без него, но с очудване може да остановиш липсата на някои неща :lol:

Нед Ное 20, 2016 2:43 pm
Профил

Славчо, той компилира с MPLAB-а, аз не го позлвах но хвърлих око на един два примера и са си дефинирани точно така, той инклудва някакви pic.h или каквото беше там, най-вероятно в него са дефинициите или пък си вървят някак автоматично от проекта според процесора.

Нед Ное 20, 2016 7:45 pm
Профил

Е ти се оказа прав че не са дефинирани битове. Реално с тия RBX са дефинирани цифрите 0 до 7 Щото може да се напише и така PORTBbits.7 - бит 7 указва RB7
Да някъде бях ровичкал из файловете бяха си дефинирани. Но интересното е че съм писал на MPLABX за един процесор и то там си ми изкарва даже автоматично опциите като напиша PORTBbits. излизат RB4 и RB5 като подсказки. И аз започвам да недоумяват, аджаба тоя процесор дето ползвам само 2 пина ли има на PORTB.... Обаче сещам се че не съм инклуднал pNqkojsiProcesor.h и изведнъж се появяват всички RB-та в подсказката. После се оказа че няма BOОL type (булеви тип) . Бре викам си то на XC8 компилатора го няма сигорно булевият тип, махнали са го явно, може реално и без него... Да ама не, трябвало да се инклудне "GenericTypeDefs.h" . Ама това случайно го разбирам година след като съм си направил проекта. Та така. Ако ми потръгне устройството не чета изобщо документация. Чета само когато опра до нея. Изобщо избягвам по принцип учене подред. Чета само каквото използвам.

Пон Ное 21, 2016 12:21 am
Профил

Проблема се оказа във висящите пинове доколкото разбрах.

Пон Ное 21, 2016 9:21 am
Профил
Ранг: Минаващ

Относно висящите пинове. Използвах един извод и за изход и за вход. Свързал съм към +5V резистор 470 ома и два светодиода последователно към RA4, който е отворен дрейн, и от пин RA4 към маса - бутон. Побърка ме, правеше каквото иска. Резистора и светодиодите се оказаха, че не могат да дадат единица на входа. Сложих паралел друг резистор от +5V до RA4 и всичко се оправи.

Пет Дек 09, 2016 3:27 pm
Профил

Ами ако си сложил сини светодиоди те искат понякога 2.4-2.5 V за да се отпушат. Ако напрежението ти е малко под 5 V може и да не пуснат ток към входа...

Пет Дек 09, 2016 10:21 pm
Профил

Ами погледна ли тук ; http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 40300C.pdf
за да те улесня страница 132, намери разликите ... не е като да няма такива. Първото нещо което правиш когато хванеш нов чип е да му видиш DC и ако си по любознателен AC параметрите, за да не изпадаш в подобни ситуации. Другото което аз първо гледам специално по контролерите, е схемна или блокова диаграма на портовете, каквото има дадено. Много често един поглед обеснява и спестява десетки страници регистри, често описани от индиец говорещ на китайски ...

Пет Дек 09, 2016 10:31 pm
Профил

slav4o.com написа:
Ами ако си сложил сини светодиоди те искат понякога 2.4-2.5 V за да се отпушат.

Светодиодите са червени и напрежението на диод е около 1.6V при 5mA. Този ефект се получава, защото тока през тях е много, много малък (входът е високоомен) и не може да се отпушат диодите. По същата причина на мултиметрите има на определен обхват (обикновено на пищялката) да се мерят диоди. На другите обхвати за мерене на съпротивление, не може да се премери диод - токът е много малък.

Сря Дек 14, 2016 10:27 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Ами сложи транзистори, буферна схема или каквото там трябва. Тия неща са ни известни - кое на колко се отпушва и какъв ток гълточи. Давайте по същество. Проблемът беше, че не пишеш в регистрите, а само си мислиш че пишеш в тях. Другият път е хубаво и схема да се приложи. Под схема имам предвид ел. схема с компоненти, а не литературен преразказ по спомен.

Поздрави.

Сря Дек 14, 2016 10:38 am
Профил

pldimitroff написа:
slav4o.com написа:
Ами ако си сложил сини светодиоди те искат понякога 2.4-2.5 V за да се отпушат.

Светодиодите са червени и напрежението на диод е около 1.6V при 5mA. Този ефект се получава, защото тока през тях е много, много малък (входът е високоомен) и не може да се отпушат диодите.

Всъщност забравих че на входа му трябва и някакво напрежение. Leakage current доколкото видях за входа е 1uA. Диодите се отпшват и при малък ток. Има си волт-амперна харакеристика. Просто пада на напрежение е малък. Но предполагам, че е поне 1.5 V при ток 1uA. Което ще рече 5-3 V остават 2V за входа, недостатъчни да обърнат състоянието. Ако се шунтира единият светодиод входа трябва да сработи, поне по моите сметки :)

Сря Дек 14, 2016 2:03 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

просто никога не прави един пин хем вход хем изход без измяна на схемата

Сря Дек 14, 2016 4:07 pm
Профил ICQ

Казах аз да четеш страница 132 ама явно не си чел. За RA4 Viн е 0.8Vdd, или 4 V .... нещо друго неясно?

Сря Дек 14, 2016 9:14 pm
Профил

:oops:

Чет Дек 15, 2016 5:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2