Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
DC/DC 5V 12 А ???? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Re: DC/DC 5V 12 А ????
Разгледай и номенклатурата на MPS
https://www.monolithicpower.com/Product ... 0#filters=

Като цяло имат много добри схемни решения с минимален брой външни елементи. Освен това цената на техните интегралки е доста по поносима спрямо тези на LT или TI. Основен недостатък им се явява точно PCB падовете на QFN корпусите. Използват някакви си изчанчени според мен разположения на пиновете. Така че ако е приоритет ръчното разпояване и запояване то това може да бъде и проблем.

Пон Ное 23, 2015 12:33 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Хмм тия не съм ги изпозлвал никога, да ти кажа май не съм ги и чувал, имап ли опит с тях ? Аз вече изрисувах едно пцб с техас да видим какво ще стане.

Вто Ное 24, 2015 12:11 am
Профил
Аватар

oобърна ли внимание на асиметричния термален пад?

Вто Ное 24, 2015 1:42 am
Профил

Асимитричен при кой чип ?, ако говориш за tps при 53515 не помня да ебил асиметричен, имам спомен че на някой от по големите корпуси май беше изместен, но аз по правило корпусите ги рисувам за всеки чип, пък нека да са еднакви, отнема минути а понякога пести дни и много псувни. Като човек стругаро-фрезист не ми пречи да нарисувам по нещо в повече, стандартните корпуси ги изпозлвам за най-стандртните неща, някое SO, и др. такива, на процесори, такива ДС контролери и т.н. предпочитам да си ги рисувам по препоръчаният лейоут в пдф, вместо да гадая кой корпус ще му пасне най добре.

Вто Ное 24, 2015 9:07 pm
Профил
Аватар

за 53315 ти говоря.
53515 сега го споменаваш

Вто Ное 24, 2015 11:36 pm
Профил

Да, ами поогледах ги, по параметри и 515 ще свърши работа, прецизирахме малко заданието и се оказва че едва ли ще стигнем над 10 А, въпреки че и 515 го дават 12, по-малък корпус е, така и така смяната от индианци на полето я забравихме. Не че е огромна разликата но все пак я има, в крайна сметка остана и място без да разширявам платката. Като лейоут стана добре, самия конвертор си е почти като в референс дизайна, и като екстра от това и процесорлето отиде на удачно място.
Като излезе ще го поизтествам и може да се обадя да попремерим. Единствено не ме кефи много че процесора го завъртях на 45 градуса, ама само така ми се връзваше опроводяването с дип суича, иначе много преходи и щеше да ми нагризе граунд плейна отдолу. Ще го видим, остава и да се изпише, и там ще е малко мотика, заради високия клок и глупавия протокол ще трябва да спирам прекъсването та да видим как ще се разберем с USB стека. ... глей до де стигнахме, 800 khz да му казвам висок :D ... неприятно протоколче, супер елементарно но никак не става да го хардуеризираш, поне не с това контролерче ... 10-на реда асемблер ама ..

Сря Ное 25, 2015 12:04 am
Профил
Аватар

ти какво клатиш? RGB диоди с вграден контролер?

Сря Ное 25, 2015 12:31 am
Профил

Да, за там са 5-те, не е капризен.

Сря Ное 25, 2015 12:34 am
Профил

ToHu написа:
Хмм тия не съм ги изпозлвал никога, да ти кажа май не съм ги и чувал, имап ли опит с тях ? Аз вече изрисувах едно пцб с техас да видим какво ще стане.

Аз го ползвам , но не от дълго .Инак всичко дето е на хартия е ОК .В сряда локалия им дилър ще е при мен а и тука имаме подобен дизаин с леката разлика че при мен всичко требе да е аутомотив -демек входното напрежение чипа требе да издържа 40 В ,като е ОФФ да не консумира нищо и т.н

Сря Ное 25, 2015 6:57 pm
Профил

HSB написа:
ToHu написа:

Аз го ползвам , но не от дълго .Инак всичко дето е на хартия е ОК .В сряда локалния им дилър ще е при мен а и тука имаме подобен дизаин с леката разлика че при мен всичко требе да е аутомотив -демек входното напрежение чипа требе да издържа 40 В ,като е ОФФ да не консумира нищо и т.н

Упдеитвам че нямах среща по ред прочини и съответно никаково инфо.

Пет Дек 04, 2015 1:45 am
Профил

Малко ъпдейт, накрая го направих с TPS53014, стана доста прилично, с те тия мосфетчета CSD17575Q3 20 А без грижи, може и повече но индуктивността ще започне да се насища. При товар от LED-ове не се държи никак зле, динамиката е добра, има едно леко пищене на дросела когато няма никакъв товар, най-вероятно от това че влиза в ECO режим, просто пропуска няколко импулса от което стават едни хубави затихващи трептения ... те на и картинка в точката на комутация, доста добре се компенсира при всякакви натоварвания, D CAP2 технологията работи прилично :).

Прикачени файлове:
dc-dc.jpg
dc-dc.jpg [ 572.18 KiB | Прегледано 4067 пъти ]
Пет Дек 09, 2016 2:52 pm
Профил
Аватар

Да добавя за протокола, че и Infineon имат решение в SSOP-14, но до 10А. Цената с мосфетите трябва да излезе същата. Не знам как се държи, просто го видях изложено вчера до един постер където обясняваха защо не било добра идея да се интегрират мосфетите.

IFX81481ELV+2xIPD50N06S4L-12

Пет Дек 09, 2016 11:31 pm
Профил WWW

Мерси, ще го имам в предвид. Относно интегрцията на мосфета, при по-големи мощности просто не виждам как ще се охладят освен ако нямаш достатъчно място, което пък обесмисля да търсиш дребосъци :)
Ето какво се получава при 10-на А.
Това е с термален интерфейс към корпуса на гадинките

Прикачени файлове:
dc dc flir.jpg
dc dc flir.jpg [ 35.09 KiB | Прегледано 4027 пъти ]
Пет Дек 09, 2016 11:37 pm
Профил
Аватар

8O Яко, това от Flir One ли е? Мислех да купувам, обаче ми ограничиха парите за играчки :(

Да и това го бяха споменали. При 50 вата и нагоре си трябва добро охлаждане на корпуса. Основният им довод беше да не се месят аналоговата и дигитална част, защото имат самоизключващи се изисквания от към процес нода. Ако слезеш на 45nm е кофти за аналоговата част, щото не можеш да пущаш големи тоци. Ако се качиш на 90nm е кофти за дигиталната част, щото ще е хем бавна, хем ще заема много място. Общо взето няма много смисъл да ги интегрираш в един чип. А те са основно Automotive компания и по принцип профетират от интеграцията заради повишената системна стабилност (по малко компоненти дето се чупят) та явно значение. Но това по-скоро за uC-те и по-сложните схеми. В един buck converter няма много логика така или иначе.

Но ми прави впечетление че PMU-тата на мобилните устройства взеха все повече да ги правят като дискретни чипове или PMIC и то май по същата тази причина. CPU-тата слязоха под 20nm и там съпротивления, индуктивности и капацитети бъркат кашата.

Съб Дек 10, 2016 12:21 am
Профил WWW

Това е флир i5 уж ъпдейтнат до 7 но май беше временно до рестарта.
Тук транзисторите са 3,2 мм трудно се охлаждат, горния е точно под маркера, имам в предвид отдолу на платката, пхлаждам го към корпус но е 26 C/W кристал корпус. Отдолу е по добре, 1.5 но от там трябва с вии... и да няма много компоненти, а то за да има добра топология си иска компоненти близо.
Това черното е дросела, и той грее но на фона транзистора тъмнее.
Трябва да проверя транзисторите да не са объркани като модел, старите бяха 4 мом тия уж 2 а не усещам разликата. Ще живее и на мах но ще отиде към 110.
Но това са дреболии де, важното е че контролера работи доста добре, вече 4 или 5 месец се тестват.

Съб Дек 10, 2016 12:42 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща