|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:52 pm
| Автор |
Съобщение |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Оффф ...  не бе човек баш на TCP/UDP трябва да го променя .... ICMP не ме интересува .. това е протокол за испращане на контролни пакети ... макар че е без никакво значение, неговия ТТЛ също се променя, изобщо променя се ТТЛ'а на абсолутно всеки протокол които е на по високо ниво от IP протокола .. сиреч ползва го (уф колко пъти повторих протокол).
Както казах .. стана .. засега само на 10Mbs
A иначе относно ресурсите които заема : една "state machin" 32bit шифт регистър + малко ХОР'ове за CRC сметачката и един 16бит суматор .. о да и един брояч за баитовете в пакета...
Мисля че ще може да се побере в един XC95144XL ...
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Нед Мар 05, 2006 3:32 pm |
|
 |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
повечето провайдери работят със PPOЕ - незабравяй и това...
|
| Нед Мар 05, 2006 3:38 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
А ... именно за PPPoE имам един въпрос ... доколкото разбрах тои се дели на две части с едната се предават контролни данни (разпознаване на потребителя) а по другата се изпращат данни ... след като вече си логнат.
Само че ми е чудно ... PPPoE двупосечно ли се използва ???? Защото ако е така то ограничението с ТТЛ = 1 се обезмисля ... PPPoE протокола е от същото ниво като IP .. от където следва че когато използваме PPPoE двупосечно то ТТЛ няма ?!!!
В краина сметка май излиза следното ... ползвасе PPPoE протокола за предаване на данни от сървара към потребителя (и само един път от потребителя към сървъра .. при разпознаването му) .. а за изпращане на дани от потребителя към сървара се използва пролежащите на IP протокола ... (TCP, UDP, HTTP, FTP и т.н.т).
Прав ли съм или не ???
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Нед Мар 05, 2006 4:00 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Не съм си блъскал главата със PPOE-то
ето ти един пакет със заявка ввв.гоогле.цом
|
| Нед Мар 05, 2006 4:08 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Момчета в грешка сте.
TTL не е характеристика нито на TCP , нито на UDP, нито на ICMP, ами на IP -> или казано друго ядче за него се грижи (имплентацията на ) Internet Protocol-а
The Time To Live value exists in each IP packet's header.
Най-бързо ще разберете (мисля) за какво се грижи IP и за какво TCP/UDP/ICMP като погледнете в wikipedia
edit:
http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Protocol
ето от тук си има връзки и за 99% от съществуващите протоколи и кой в кой слой е и какво му е задачата.
IP и TCP/UDP/... са в различни слоеве и съответно имат различни "задачи"
пак казвам интересува ви ip -> главата на пакета където се съдържа информацията
относно Pppoe -> ето тук е обяснено добре http://en.wikipedia.org/wiki/Pppoe
Пак ви интересува ip header-a
--
в простичка подкрепа на думите си ЩЕ ВИ ДАМ ЕДИН ПРИМЕР ОТ ЖИВОТА
В линукс ядрото и по-точно netfilter частa съществува модул с името ttl_target
като този модул предоставя функции от сорта на: "увеличи ttl с х" , "намали с х" , "установи стойност х"
И ТОЗИ МОДУЛ е ЕДИНСТВЕН  Той не зависи от ppp,pppoe и прочие , защото работата му е с ttl -> а ttl се "носи" от отделните ip пакети -> и по-точно в хедъра/главата му
Успех !
Надявам се да съм Ви помогнал малко.
Като въпреки всичко проверявайте това, което Ви пиша, защото и аз може да не съм си научил уроците  [/i]
edit2:
да внеса още едно обяснени/пояснение по-скоро.
За да разбирасе "хванете" ip пакета и съответно хедъра трябва да разбирате самите пакети и предаване как върви или казано иначе трябва да разбирате съответнията DataLink Layer -> http://en.wikipedia.org/wiki/Data_link_layer
Погледнете пак wiki-то за pppoe
Там още горе в дясно има хубава диаграмка
Поне както аз го виждам направи имплентация (май бг думата е решение) за "чист" ethernet, после разгледай ppp и направи PPPoE
Като цяло и на мен някои моменти са ми малко мътни и се обръквам , но пък може Вие да си изясните напълно нещата от връзките , които съм дал  И малкото обяснения.

Последна промяна the_real_maniac на Нед Мар 05, 2006 6:04 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Мар 05, 2006 5:46 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Еми точно за това казах че няма значение .... TCP, UDP и ICMP са подпротоколи към IP протокола .. именно за това мога да променям ТТЛ'а без да ме е грижа какъв протокол стои над него ...
Макар че не е точно така ... трябва да следя всичко до ниво UDP или TCP (щото и двата са от едно и също ниво) .. тъи като ми трябва да установя дължината на целия пакет .. за да знам кога да почна да променям CRC'то на самия Ehternet протокол.
IP'то се разглежда като "етикета" на пакета ... докато UDP/TCP са съдържанието (в което могат да се имплеметират други под протоколи и т.н.т)
|
| Нед Мар 05, 2006 6:00 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
А бе, BrainStorm, какво си решил да правиш с TTL ? Да не би провайдера ти да следи по него колко компа си навървал зад твоя? Ако е така, едно елементарно прокси не решава ли въпроса? Ако решеш да го "базикаш", дори един елементарен Traceroute би се спънал в дивайса ти.
|
| Нед Мар 05, 2006 6:40 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Ми да сега съм на прокси ... ама неми одисва така ... нещо много се бози връзката ... а и като навържа още 5-6 ще стане още по голямо мазало ...
Да и потово размишлявах .... едно елементарно решение би било устроиството да следи "Ethernet type" на транзакцията .. (сяка си има определен код) и ако не е от типа ICMP,PPPoE или IP->TCP/UDP да не бара нищо по пакета ...
Уф незнам .. с тоя PPPoE маи зе да става доста сложно ... както и да е за сега спорта и инерцията още ме движат
Абре най-малко .. разбрах как да си управлявам CPLD/FPGA по мрежата (на 10Мбс) без наличието на PHY ....
В бъдеще със сигурност ще ми е полезно ... 
|
| Нед Мар 05, 2006 6:59 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Hm
Та да си довърша мисълта защо споменах ICMP , единствено там можеш да видиш TTL от компа си , преди време се занимавах с настроика на релеики на 5,4GHz за интернет, релеиката променяше TTL-a на ICMP протокола си и по този TTL се гледаше каква е силата на сигнала .
Но понеже интернета минаваше по VLAN и на самия интернет нямаше никаква промяна на TTL-a .
Но в твоя случаи не не мога да намеря смисъл в упажнението ти 
|
| Нед Мар 05, 2006 8:25 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Смисълът е следния ... когато пусна WinRute ... или които и да е WINDOWS базиран рутер, и ТТЛ'а ми е равен на 1 ... то немога да рутерирам връзката по натам .... копгато ТТЛ'а е > 1 тогава мога да рутерирам към N-1 броя компове ...
Ми аз и без пингвам си го виждам ... просто про4итам пакета и гледам IP хедъра ..
|
| Нед Мар 05, 2006 8:30 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
IP хедъра съдържа TTL, това че ping прогрмата , която праща ICMP пакети echo и освен резултата ти показва И ttl стойността не променя факта 
|
| Нед Мар 05, 2006 10:44 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
На вас ли не ви е ясно, аз ли на схавам, ама има нещо, дето не е читаво. TTL първоначално е замислен като обратен брояч през колко хопа е преминал пакетът. Предназначението му е да гарантира, че след определен, краен брой ретранслации той ще бъде унищожен. При достигане на брояча до =0,
1. пакетът се изтрива от опашката и не продължава по адреса си;
2. хопът, който е извършил тази мурдарщина, праща съобщение на подателя, че пакетът му е убит.
Обикновено Windows пуска пакетите с TTL=128, и ако в кварталната ланка се появи пакет с TTL<128 и подател адрес от лан-а, значи той е излязъл от комп, който не е директно вързан към мрежата, а е зад някой легален абонат. Естествено, PING и TRACERT ползват това поведение на хоповете, за реализация на ICMP ( не чак management, но поне диагностика ).
|
| Нед Мар 05, 2006 11:43 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Абе поне на мен ми е ясно , обаче май всички говорим за едно и също от различна гледна точка
Абе като гледам и на всички ни е ясно какво е ttl и за какво служи 
|
| Нед Мар 05, 2006 11:47 pm |
|
 |
|
BrainStorm
|
Еми да ... ама проваидерите се застраховат от понататъшно рутериране на връзката като слагат ТТЛ = 1 ... така че пакета да "издъхне" ако случаино го препратя към друг комп
Факта които съм установил е следния .. при ТТЛ = 1 WinRute и подобните негому неработят .. при ТТЛ > 1 рутерирането става за N-1 компа ..
Именно за това се блъскам над тая джаджа ...
|
| Пон Мар 06, 2006 12:09 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Mda
Аз за какво ти говоря , слагаш си рутер бъзикаш кернел-а и няма да имаш грижи
С него дори се клонира MAC-a на ланката с която работиш , може да си запишеш и какъвто си искаш .
|
| Пон Мар 06, 2006 10:58 am |
|
|