| Автор |
Съобщение |
|
uzumakiibram
Ранг: Минаващ
|
 Измерване на фазова разлика
Здравейте. Можете ли да ми предложите метод за практическо реализиране, по който да измеря фазовата разлика между два електрически сигнала: единият с ефективна стойност на напрежението - 5.5 волта, а другият с ефективина стойност - 8,7 волта. Двата сигнала, са със една и съща честота - 40 килохерца. Трябва ми схемното решение за практическа реализация. Знам, че има много за фазова разлика, но не намерих нищо практическо, освен теория. Моля ви, помогнете ми. 
|
| Сря Дек 07, 2016 10:05 pm |
|
 |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Re: Измерване на фазова разлика
Това за кой университет  ?
|
| Сря Дек 07, 2016 11:56 pm |
|
 |
|
dvrachkov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2014 8:20 am Мнения: 231 Местоположение: Bansko
|
Насоки: 1. Как се мери фазова разлика, и какво е условието за измерване на фазова разлика? 2. Какво означава ефективна стойност, и какво максимална? 3. Нарисувай двата сигнала дефазирани на 180 градуса. Дай отговор на въпросите ми. Аз бих ти дал насоки, но трябва да се мисли а не да се повтаря наизуст. То схеми готови има хиляди  Колегите също биха помогнали, но трябва да има добра обратна връзка. Очаквам отговорите. Поздрави.
_________________ "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се" - О.Б. "По въпросите ще ги познаете" - В.Б. "'С изкуствен интелект е хубаво да се занимават хора, които имат естествен такъв" - Д.Б.
|
| Чет Дек 08, 2016 10:57 am |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Всичко зависи от формата на сигналите ... иначе най-общо казано амплитудите са достатъчни да вдигнат кепчъра на някой контролерче . Ограничаваш входовете с по един резистор и ценер и мериш  . За толкова подадена информация такъв отговор  ... както казва dvrachkov .. след отговор на въпросите му ще имаш по конкретно и точно решение  Поздрави.
|
| Чет Дек 08, 2016 1:57 pm |
|
 |
|
uzumakiibram
|
|
| Нед Дек 11, 2016 4:22 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Не си казал като се мери как ще се изобрази. С каква елементна база ще се работи. Аналогово или цифрово ще се мери . Резултата къде да се изведе. И куп още неизвестни. С две думи ако ще мериш цифрово обръщаш синусоидите в цифрови импулси и мериш времето между фронтовете на сигналите. Погледни ето това клипче за примерче https://www.youtube.com/watch?v=75PRNy9 ... e=youtu.be
|
| Нед Дек 11, 2016 8:01 pm |
|
 |
|
dvrachkov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2014 8:20 am Мнения: 231 Местоположение: Bansko
|
Ето няколко идеи. Условие за мерене на фазова разлика е сигналите да бъдат с една и съща честота. Всеки сигнал го прекарваш през компаратор, който да показва кога сигналът минава през нулата. В изхода ще имаш два правоъгълни сигнала, разминати по фаза, така както се разминават и входните. Взимаш правоъгълните сигнали, и ги прекарваш през логически елементи. В изхода, можеш да обработваш цифровия сигнал по няколко начина. Микроконтролер е подходящ. Може и с аналогов стрелкови прибор, с цифрова скала... Както решиш. Зависи много от предмета, който изучавате. 
_________________ "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се" - О.Б. "По въпросите ще ги познаете" - В.Б. "'С изкуствен интелект е хубаво да се занимават хора, които имат естествен такъв" - Д.Б.
|
| Пон Дек 12, 2016 3:37 pm |
|
 |
|
uzumakiibram
|
ф
|
| Пон Дек 12, 2016 6:54 pm |
|
 |
|
hrpankov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Ное 04, 2014 3:12 pm Мнения: 114 Местоположение: Станке Лисичково
|
То тая работа не е за всеки...
_________________А бе много я обичам Наталия Кобилкина, бе !! .. 
|
| Чет Дек 15, 2016 11:59 am |
|
|