|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:08 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
GNUARM (gcc) функции - reference
| Автор |
Съобщение |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
 GNUARM (gcc) функции - reference
Значи знам ANSI C , програмирам за х86 на С и ясно какви са функциите и какво правят и прочие.
ОБАЧЕ говорим за gnuarm -> i.e. gccarm
като се ползва newlib заместваща стандартната gnu libc - ок.
Обаче НЕ виждам никъде специфичните embed функции.
Примерно:
- установи в единица GPIO еди-кой-си
- изпрати по USART
- кои са стандарните потоци -> примерно потока за USART-a , поне предполагам че е направено да е като някакъв файл -> поток. ???
и т.н. , и т.н. ???
Прегледах не веднъж newlib - reference , но нъц - нищичко.
Само основни неща като fclose -> затваря отворен вече поток или файл сочен от ... бла-бла.
Демек това са си ясни неща, въпроса е къде са описаните специфични функции , в крайна сметка ще взема да почна хедърите едни по един, но това е страшно глупаво при положение ,че трябва и 100% има някъде ръководство, списък с кратко обяснение и основен вид на функцията.
прочие ...
Направо ще се разплача , всичко ми е готово само, че не мога да програмирам без да знам с какви фунцкии (все едно инструкции) разполагам 
|
| Съб Мар 04, 2006 7:50 pm |
|
 |
|
Bezmozachen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Апр 27, 2005 2:47 pm Мнения: 349 Местоположение: Varna
|
Не се занимавам с армове, но си мисля че такива функции няма да намериш. Или поне не там където търсиш. Хардуера по микроконтролерите с арм ядро е различен, при различните производители, та си мисля че едва ли има готови такива функции. Може самите производители да са си направели собствени, но едва ли ще се разпространяват с GNU-ARM.
|
| Съб Мар 04, 2006 10:13 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Тук ще намериш доста инфо : http://www.dreamislife.com/arm/
иначе клатенето на портовете или определен регистър става по стандартния начин ... име на порта/регистъра = стоиност
като под име се подразбира име на порт/регистър асоциирано с даден адрес.
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Съб Мар 04, 2006 10:53 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Значи на gnuarm.com има хедърни файлове за не малко ARM MCU-тата , но за AT91SAM7S64/128/256 няма
А гледам по форуми, майлинг листи И лични сайтове ползват на KEIL хедъра и говорят за gcc
http://gandalf.arubi.uni-kl.de/avr_proj ... _at91.html -> просто вижте в примерите какъв хедър се ползва:
http://www.keil.com/dd/docs/arm/atmel/s ... 1sam7s64.h , но с година и нещо по-стара версия
Въобще си няма и идея как така е станала тази "съвместимост".
---
м/увпрочем този сайт , които си го дал BrainStorm го бях разглеждал, очудващо е че не съм намерил това, което съм търсил в такъв случей. Сега ще го разгледам пак.
Благодаря за отделеноето време
едит: междувпрочем на gnuarm няма дори хедър и за lpc21xx , тогава ми е очудващо човека от сайта , който даде какъв хедър или от къде той си получава набора от функции и/или специални потоци и/или файлове
в неговият изходен код няма дори едно include , само нали прикомпилирането е указан един файл с asm , ако не се лъжа Код преди неговият неговият код.
И пак ... абе нещо много мътно ми стана ... нещо не е в ред, аз ли грешно разсъждавам и не тръся каквото трябва или 
|
| Съб Мар 04, 2006 11:05 pm |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
Tуй дето го търсиш, както каза някой по-нагоре, може да дойде само от производителя - има го на STMicro за серията STR71x. За Atmel не съм срещал още. А за хедър - някой от комерсиалните компилатори, вземаш си наготово. В примерите на http://www.at91.com не може да няма също 
|
| Нед Мар 05, 2006 12:35 am |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Хем боли, хем сърби а?
Искаше ANSI С, получи го  )))))))
Библиотеките за които питаш са извън стандарта и не са предмет на разговор.
От тук на там имаш два варианта - написваш си ги сам (което аз правя, макар че не ползвам gcc), или ровиш да намериш готови които някакси да пригодиш към gcc (което понякога е добър вариант - да не откриеш пак топлата вода). Решение е може би да вземеш някой "комерсиален" продукт който ги има (но да има и сорса), и да си ги "пригодиш". Аз обикновенно установявам че ми е по лесно сам да пиша. И без това в 90% от случаите на използване на UART нещата са вън от всякакви стандартни рамки.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 06, 2006 12:23 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Абе аз до това заключение стигнах, но за да си напиша собствени функции за всичко ще ми се наложи да ползвам ASM-то за ARM7 , та се чудя дали да не се ориентирам към чисто и само asm , въпреки че направо бях получил ... екстаз преди време като разбрах , че има gccarm
Иначе ясно , че са извън стандарта библиотектие /хедърите за различните арм-ове, просто обаче примерно за LPC-тата има доста материали и обяснения за хедърите за gcc , докато за AT91 нъц , нищичко.
Само едни хедъри и се оправяй , което според мен е кофти , защото е по-лесно да почнеш да си ги прваиш сам , вместо да разчиташ нечии друг код.
Да не говорим, че просто този хедър, които намерих единствено за AT91SAM7S64 не ме радва особено , много пренатруфен ми изглежда , не мога да си съсредоточа погледа в/у кода.
Та в момента обмислям какво ще правя, НО ОПРЕДЛЕНО IAR не ме радва , ама хич.
Наречете го първо впечатление  може и да е грешно 
|
| Пон Мар 06, 2006 1:37 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Не разбирам защото ти е асемблер в случая. Пин се клати с проста операция за присвояване на С.
Много малко са нещата в днешно време които се налага да се пишат на асемблер. Обикновенно това са бързи входно изходни процеси (където се целят 100 -тици наносекунди). Другото са разни заобиколки и донастройки на компилатора. Но това не ти е проблем засега. Та на АРМ да пишеш на асемблер, поне в твоя случай невиждам защо.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 06, 2006 2:10 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и аз не виждам защо.
в общия случай трябва да си напишеш на асемблер 2-3 функции от рънтайма, ама то трява да ги имаш готови
не ти харесва документацията?
на мен това стуктуриране определено ми харесва
http://www.at91.com/AT91_Microcontroller/AT91SAM7S64-BasicTools-IAR4_11A-1_0/include/AT91SAM7S64.html
този хедър също е много добър:
http://www.at91.com/AT91_Microcontroller/AT91SAM7S64-BasicTools-IAR4_11A-1_0/include/HTML/AT91SAM7S64_h.html
процесора е сложен и нама как да стане по-малък хедъра.
ако не ти харсва - ми твоя си работа. въпрос на вкус е явно. а вкуса се придобива с времето... или веднага 
|
| Пон Мар 06, 2006 2:42 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
|
Еми това е мисля , то това май е и хедъра , които ползва и KEIL
C-то се транслира до asm
А относно простото присвояване и асм-то - да така е и все пак 
|
| Вто Мар 07, 2006 8:41 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |