|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 8:31 pm
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
20V max  , то си пише. Nm се гледат в упътването. Обикновено ги пише. От предните Li-Ion модели 10.8V са с 20Nm, 18V са с 35Nm. http://www.lidl-service.com <- те тука има книжките на всичко продавано някога в Лидъл, само да му се знае номерчето (IAN), че иначе зор се търси.
Последна промяна velio на Чет Дек 01, 2016 2:17 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Дек 01, 2016 2:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Зависи от честотата на употреба и натоварването. Според мен марките за сериозна работа в БГ се свеждат до две, Hilti и Dewalt като за вторите всъщност не мога да гарантирам защото не знам тов акоето продават тук дали е като това което продават в САЩ. В САЩ имаш доста по богат избор на марки които са малко под Dewalt дори някои в определено отношение ги бият. Говоря като цяло, живот на батерията като цикли, живот на батерията при натоварване и при постоянно натоварване, здравина на редуктора, охлаждане и прегряване, чисто механина здравина и не на последно място тегло и баланс, последното е по-важно от теглото. Ако цял ден си с това в ръка на 10 м височина има голямо значение колко пъти ще трябва да му сменяш батерията, колко бързо се зарежда и колко пъти можеш да го изтървеш преди да стане на парчета. Също така дали може да го изпозлваш вместо чук, колкото и да е неприятно набиването на дюбела с дръжката е много бързо и производително, и макар да не ми допадаше си направих сметката че пести повече от цената на винтоверта. Като монтираш 5-600, 1000 че и нагоре дюбела на ден всичко горе описано има значение. Друго много изтормозващо действие е завиване на винтове в дърво, примерно дървени сандъци. Боша трудно изкарва един ден отваряне и затваряне на сандъци, ригида до прави без грижа например. Докарах еидн ригид, кофтито е че му трябва трафче щото му е тъпо зарядното, обаче миналата седмица поработих ендовременно с него и с едно Hilti, като въртящ момент и батерия изобщо не отстъпва, сега за редуктор нямам точна статистика. Имаме хилти машини с които са навити стотици хиляди винтове и нямат механични проблеми, поне не сериозни, най-често спирачката им почва да не работи много добре.
|
| Чет Дек 01, 2016 2:12 pm |
|
 |
|
velio
|
|
| Чет Дек 01, 2016 2:14 pm |
|
 |
|
velio
|
Тони, едва ли някой тук мисли че нещата от Лидъл са за професионално натоварване. За лека употреба, сравнени с продуктите от други марки на същата цена са си доста добри. Особено Li-Ion...
|
| Чет Дек 01, 2016 2:25 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
|
| Чет Дек 01, 2016 2:34 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Hillti съм чувал че имат доста изцепки и не са това, което бяха едно време. Иначе масово се работи с Makita тук. Лично нямам впечатления нито от едното, нито от другото. Единственото акумулаторно, което имам е въпросния зелен Bosch PSR14.4 с NiCd. Но пък имам хипер-китайски перфоратор на Raider който упорито не желае да се строши, въпреки канските опити.
|
| Чет Дек 01, 2016 2:51 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
|
| Чет Дек 01, 2016 2:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
sparky, за изцепки не знам. В момента тече някакво неоправдано според мен преминаване към безжични инстурменти, акумулаторни де. Не говоря за малки винтоверти а и за големи машини. Само по себе си не е лошо, аз от 10-на готини изпозлвам таквиа на хилти ТА6 нещо такова, вършат работа добра но не могта да заместят електрическа машина в същият клас, мощността и на удра и въртящият момент са по-малки. Като цяло нямам много проблеми, 90% от всичко което е пробивно и режещо ми е на хилти, включитлено шлайфове, никакви грижи а се изпозлват за подготовка на заварки, т.е. целодневно шлайфане на фаски с дебели и тежки дискове.
|
| Чет Дек 01, 2016 3:25 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
То и при мен е ЕЖК. Нямам лични и само от време на време заемам батерийния флекс Hilti на комшията на село за някое и друго рязане на кофти места. Колкото до преминаването - при винтовертите отдавна е приключило. Една батерия вече изкарва достатъчно да си въртиш винтове цял ден при нормална работа, даже и с хоби клас машина. Гледам масово се ползват акумулаторни перфоратори вече. Даже в друг форум се обсъждат в момента - предната седмица в Lidl имаше примоция на такова. Ама съм скептичен колко време ще удържа с една батерия при интензивно пробиване. От друга страна Макита имат такива , на които батериите им се заребжат за под половин час - едно такова с 2 батерии и практически можеш да работиш постоянно. Аз само флексче искам да си купя, точно за въпросните кофти места. Иначе е чсно че нито обороти, нито мощност ще докара. Опитвал съм и Макита ударен батериан гайковерт, май към 400Nm. Ми върши си работата, без да ти трябва ток или въздух, което си е предимство в доста случаи. Адски е досадно като си правиш колата например, да трябва да опъваш жици или маркучи, даже и да си в гараж. Имам хубави и тресчотка и гайковерт на въздух, ама тресчотката освен че иска въздух, иска и да е много, което за дълговременна работа предполага мъдест компресор. И като си направиш сметката, като нищо излиза че батерийното освен че е по-удобно излиза и по-евтино.
|
| Чет Дек 01, 2016 3:46 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Цената е сбъркана нещо. Последно беше около 40 паунда и не бях забелязал да има желаещи http://www.hotukdeals.com/deals/parksid ... dl-2140119Трябва да си болен да дадеш 100 паунда за лидълски боклук когато може да си купиш това за £118.9 http://www.ebay.co.uk/itm/231926330371Makita DHP481Z заедно с 4Аh батерия и зарядно ми излезе под 200 пари и определено има нужда от толкова дълга дръжка ако не искаш да ти счупи ръцете
|
| Чет Дек 01, 2016 4:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Makita се ползва също доста в US, обаче от моя опит оставам по-доволен от Ridgid макар и да не е толкова марков. Тук обаче нещо макитете са май други, най-малкото като качество, не знам за цяла европа ли е, само у нас ли е ... иначе за какво говорим : http://www.homedepot.com/p/RIDGID-18-Vo ... /205690161http://www.homedepot.com/p/DEWALT-20-Vo ... /207105622И двете са малки но доста добри, съотвенто 18 и 20 V и по две батерии.
|
| Чет Дек 01, 2016 5:00 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Тази вечер казаха по новините, че третокласниците ще учат 3D компютърна графика и мениджмънт Малкият ми вече е четвърти клас, но не смея да му погледна учебниците защото после кварталът се тресе от едни каруцарски....
|
| Чет Дек 01, 2016 10:59 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
ти се радвай че учебниците са все още на хартия 
|
| Чет Дек 01, 2016 11:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Какви учебници, какви 5 лева, няма нужда, ще четът жълт труд, ще слушат чалга и бъдещето е пред нас. п.с. сгреших не могат да четът защото не могта да четът, ама ще намерят какво да гледат ..
|
| Чет Дек 01, 2016 11:32 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Да, 5 броя 18650 - има клипче в тубата, мисля че по името на модела излизаше. Някакъв отваряше точно предишния 18V и новия 20V за да търси разликата. Но и с двата има по 5 клетки, стария 1.5Ah, новия са с 2.0Ah.
|
| Пет Дек 02, 2016 5:41 am |
|
|