|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:59 am
Пластмасова кутия - изработка по проект в БГ?!
| Автор |
Съобщение |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Пластмасова кутия - изработка по проект в БГ?!
Дайте някакъв сайт и цени на тия пластмаси - за форма и за леене - да си поиграем с детето на китайци - да изкопираме някоя играчка.
|
| Вто Ное 29, 2016 9:25 am |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
Аз понеже не съм дорасъл за промишлени разфасовки ползвам българският представител на smooth-on, има някои неща от уретаните на склад и ми върши работа. Току-що търсейки контакти видях, че даже сайт най-накрая е направил след повече от 5 години контакт само по мейлове http://silicon.bg/Ценови листи имам, но са на близо година, при тези скокове на долара едва ли ще са актуални, за това няма да ги пускам да не те излъжа без да искам  P.S. ето и начин за изливане на силикона ако нямаш вакуумна камера за дегазация ... тестван е и работи https://www.youtube.com/watch?v=eTRMRuM6G7g
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Вто Ное 29, 2016 10:46 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
За калъпа аз си взех Силаст 2Д П-3 от Химатех. 26 лв на кг с ДДС! За самата смола още тествам! Това, което взех от Карс Систем, нещо не е ОК. Много малък прозорец за работа, много голямо сътоношение м/у компонентите. На практика за една кутия 50гр направо няма уцелване. А за метода показан по-горе изобщо и дума не може да става. Ще започне да втвърдява още докато го пресипвам или докато пълня калъпа... Има ли разлика между полиУретанова и полиЕстерна смола? Защото тази, която имам, ми я продадоха като полиУретанова, а на кутията пише полиЕстерна...
_________________www.elkran.com
|
| Вто Ное 29, 2016 9:16 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Има огромна, това което си взел изобщо не е за тази цел. Взел си полиестерна смола за композити според мен, освен всичко друго ще е и много чупливо, затова ти е и таквоа съотношението. Като каза от фирмата която съм ти дал, помислих бестимекс, аз кар системс не ги знам, може да имат хубави китове и смоли за карбон и стъкломат но едва ли имат нещо за RIM. Бестимекс бях писал, имат продукти на GE и разни други. Изобщо със смоли, епоксидни, полиестерни и др. от сорта не с еопитвай, нищо няма да стане, не са правени за тази цел. Те се нанасят на сравнително тънки слоеве и са много крехки, якоста им се придава от пълнежа.
п.с. тук важи приказката козата си сака пръч, ако не купуваш материали за RIM няма как да получиш каквото и да било близо до истината.
|
| Сря Ное 30, 2016 1:14 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами явно Бестимекс и Карс са на едно. Когато се обадих на телефоните от сайта, ми вдигнаха от Карс... Изобщо не е крехка смолата. Много добре се държи на огъване. Като се нанесе дебело е изключително твърда(пробвах до 9-10мм никакви ядове). Хубава е смолата(все пак е немска, на Фосхеми), но може би не е особено подходяща за изливане на детайли. Визирам малкото време за работа. Друг недостатък за мен е, че има цвят и няма да може да бъде променян... Сега си поръчах една турска, която е с много голямо време за работа - 1ч. Утре ще я видим. Ако дойде! Тони, работил ли си с епоксидна смола? Това, което ме спира, е че предполагам детайлите нямат никаква пластичност. И ако изтървеш нещо от епоксидна смола, ще се счупи. Аз имам опит с обикновена епоксидна, с която съм лепил разни работи... То не знам дали тази за леене е различна...
|
| Сря Ное 30, 2016 2:46 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе не е смола за леене на детайли, това е смола за композити според мен. Да изпозлвал съм епоксидна, не е задължително да се счупи, но не е за тези цели. Тези смоли не са за дебели детйали, с епоксид може да правиш какъв да е композит с карбон, кевлар или стъклен мат. За детайли се изпозлват основно уретани, въпреки че сега ме светнаха и за някакъв АБС, то ясно че няма как да е точно АБС но явно нещо много подобно.
|
| Сря Ное 30, 2016 3:22 pm |
|
 |
|
goose
|
Другото което е важно - не икономисвай от силикона за калъпа. трябва ти поне 30мм дебелина над елемента, който ще лееш, иначе след това при стягането на формите се огъват и деформират отливката - особено ако се отнася за по-тънки стени на същата.
|
| Сря Ное 30, 2016 6:27 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Тони, не е проблемът в разбъркването или количеството втвърдител. Околната температура е много ниска. Просто в цеха е студено и за това не втвърдява качествено. Когато поставих отливките във вряла вода, нещата се оправиха. Какви са вариантите? Не желая да вкарвам тези неща в затоплено помещение понеже много мирише. По-голямо количество втвърдител не е вариант. Основният проблем е, че наливането на смолата в калъпа отнема много време. Ако сложа повече втвърдител смолата започва да втвърдява бързо в съда заради екзотермичния процес, а в калъпа понеже отливката е тънка - не! Някакви идеи? ПП: Ако може бат Бойко да включи слънцето на мах?!
|
| Съб Дек 03, 2016 11:02 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ти като си ги сложил във вряла вода си направил автоклав, реално повечето компосити втвърдяват точно така. Според мен това не е твоята смола. Можеш да го топлиш, някоя стара фурна....
|
| Съб Дек 03, 2016 12:26 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Точно това направих преди малко - затоплих калъпа. В една стара фурна го оставих на 75 градуса. След час ще стане ясно  Смолата, мисля че е отлична. За разлика от немската кристализира много по-бавно и успявам без проблем да я пресипя в друг съд и да я налея в калъпа. Отливаката е здрава и гъвкава. Още не съм тествал оцветителите, но предполагам с повече оцветител ще стане хубав непрозрачен цвят. Ниската цена е бонус.
Последна промяна stoyanoff на Съб Дек 03, 2016 2:32 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Дек 03, 2016 2:25 pm |
|
 |
|
goose
|
Уретаните искат температура над 20 градуса при работа с тях, под нея имат ядове и със стягане, и с якост.
|
| Съб Дек 03, 2016 2:28 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Направих един детайл. Ето снимки - Цък На едната снимка съм показал мехур с въздух, който се е образувал вътре. На втората са посочени местата, на които съм поставил отвори за извеждане на въздуха. Калъпът се състои от 2 части, защото исках да има заобляне по ръба(посочено е на снимката). Не съм сигурен дали съм поставил правилно отворите и дали са достатъчно. При наливане го поставям под ъгъл, като точката на наливане е най-високо. Това, което мисля да направя при следващия опит, е да напълня калъпа, докато е отворен и после да го затворя и ако трябва да доналея малко. Не знам дали това може да се практикува. Втората част на пулта е много по-сложна и се образуваха въздушни джобове на 2-3 места( меко казано е безформена в горанта част). Не мога да си представя какво друго мога да направя(освен да пълня калъпите доката са отворени), за да избегна образуването на мехури по тези равни повърхности... ПП: На едната снимка детайлът е сниман отгоре, а на другата отдолу!
|
| Съб Дек 03, 2016 4:41 pm |
|
 |
|
goose
|
По принцип наливането трябва да започне от най-ниската точка и да имаш отвори за въздуха в най-високите. Разклащай калъпа след като налееш, за да доизкараш въздуха. Другото което помага според книгите е да го оставиш да стяга под налягане в камера на 6-7 атмосфери (но това още не съм го тествал)
|
| Съб Дек 03, 2016 5:25 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Това за разклащането не е лоша идея. Докато го пълня ли трябва да го разклащам или само накрая? Мисля че грешно съм подходил. Калъпът ми е с размери 240х100х150мм и аз съм направил няколко относително тесни отвори в едната половина(6). Не мисля че от там могат да излязат големи мехури с въздух. По-скоро трябва да запуша тези малките, да изправя калъпа перпендикулярно и да направя да големи отвора отгоре(на практика м/у двете части) и от там да наливам хайдушката и когато го разклатя да има големи дупки, от където да излязат мехурите?!
|
| Съб Дек 03, 2016 7:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не мога да преценя по тези снимки къде ти е делителната линия, пусни някое 3д на това което правиш или изгледи. Уретаните не втвърдяват на студено, то никоя смола не втвърдява добре на студено. Дегазирането ако имаш такъв проблем както писаг става лесно, тенджера и помпа за 100-200 лв това е важен процес. Поиграй си със смолата докато започнеш да се чустваш комфортно, усети и времената, иначе или ще прибързваш излишно или ще я изтърваш. Наливането трябва да става бързо, няма нужда много да му се молиш. Като ти гледам детайла имаш два варианта, да го наливаш вертикален или хоризонтален. Ако е вертикален наливаш от страната на... Халка ли е нещо такова изглежда, ако е хоризонтален от страната на гърба.
|
| Съб Дек 03, 2016 7:50 pm |
|
|