|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:51 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
 TNYxxx TOPxxx
Може ли да се разчита на тия творения за приложения в промишлената автоматика. Някои срещал ли ги е в по сериозна техника?
|
| Чет Мар 02, 2006 5:13 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Поне някои не е ли събирал захранване с такъв чип и да сподели впечатления.
И трафчета гледам на кашке имат в комет като за тях,изглеждат доста примамливо решение.
|
| Пет Мар 03, 2006 3:28 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Контролерите са си супер, тръгват от раз. От Power Integration има и софтуер, с който всичко се смята много лесно. Правил съм 2-3 вида захранвания с тях, от едното се направиха над 100бр. с ръчно навити трансформатори. Проблем нямаше, но правих няколко пробни навивания докато насосам навивките.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Мар 03, 2006 5:35 pm |
|
 |
|
vasil
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Ное 26, 2004 7:35 pm Мнения: 108 Местоположение: София
|
Разработвах ( то това е малко силно казано при толкова документация ) импулсни за захранване по LAN с TNY268 и TOP224 . Пуснах по 50 платки .Работят си супер . Обаче на цена не ми се връзват , защото ланаджиите искат захранване под 10 лв. Но това е друга тема . От TOP имам само добри впечатления ...
|
| Съб Мар 04, 2006 5:18 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
 Re: TNYxxx TOPxxx
Първите серий TOP-ове си гърмяха като топове (да си защитят името  )...
Бая ядове брах с едни устройства правене с топ (не му помня точното означение беше преди 5-6 години).
Скоро правих проект с TOP246Y и останах много доволен от това как работи. Явно са ги пооправили.
Мисля че може да се разчита.
|
| Нед Мар 05, 2006 7:50 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Има ги в някои АТХ захранвания във веригата на STANDBY-а.... По принцип не създават ядове, но не издържат много на токовите удари в нашата захранваща мрежа...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Нед Мар 05, 2006 7:51 pm |
|
 |
|
¶
|
Не мисля, че старите TOP-ове са били проблема. Гърмяли са и при мен, по време на разработка и тестове, но не поради чипа. По скоро неправилно изчислен трансформатор, лоша гасяща верига или лоша обратна връзка. Все пак flyback са си доста капризни откъм въздушна междина и навиване. И със старите съм правил и с TOP II, с най-новите нищо не съм правил. Сравнени с останалите импулсни регулатори, тези са с най-малко допълнителни елементи и ако човек си поиграе малко в повече в изследване на изчислената вече схема, после проблеми няма.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Мар 05, 2006 11:17 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Възможно е...
Но от 20 захранвания които бяхме купили и 20-те до 1 месец изгърмяха.
Интересното е че като сменихме чиповете с нови, повече нито един не дефектира. 
|
| Пон Мар 06, 2006 12:28 am |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
На мен ми се налагаше да сервизирам доста фабрични Захранв. с ТОП и при повечето проблемите бяха с трансформаторите! Къси намотки и прочие, но ТОП-овете си работеха! Само се сменяха трансформатори и то с незнайни параметри, а ТОП-четата сами си казваха дали са подходящи трафовете! 
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Пон Мар 06, 2006 4:50 pm |
|
 |
|
velio
|
Еее, ами това им е бил burn-in периода.
Абе не знам за вас, ама аз правих едно (1) захранване (Дедото знае - извадих му душата  ). Така и не успях да го накарам да мълчи. Шумеше си. Вярно че трафа не е навиван фабрично (нито е импрегниран, нито каквото и да било каквото му баят там в производството)...
В негова защита (на ТОП-а) да кажа, че издържа на всички напъни. Тествал съм го с крушка - първоначално сработва два три пъти защитата по ток докато я загрее малко и тръгва. На късо го пробвах, на 250V съм го пробвал. И по ОВ съм си играл. И по гасящата верига... Абе издържа.
На продължителна работа не съм го тествал само...
|
| Пон Мар 06, 2006 6:35 pm |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
аз съм ремонтирал едно адапторче с ТОП и проблема му беше че при претоварване изгаря резистора на снубъра мирише сменяш и продължава да бачка
|
| Пон Мар 06, 2006 9:31 pm |
|
 |
|
¶
|
При мен шумеше, когато използвах Ш образни ферити, които нямаха въздушна междина и я правех като слагах хартийки с определена дебелина на рамента на магнитопровода. След това взех та изпилих двата ферита само в ядрото, да да докарам междината и спря да шуми. Допълнително използвах станиол от цигари, изразвах тънки лентички, която намотавах около цялата макара в местата на съединяване на двата ферита. Лентичката не съм я замасявал. Така престанаха да шумят. Някои обаче ги "залепвах" с безир ( щото това имах подръка ) - сипвам в консервна кутия безир, загрявам го на котлона, докато започне да отделя пари, топя трансформатора вътре, след това го закачвам да съхне 1-2 дена. Като изсъхнеше безира, запълваше всички междини и нямаше никакъв проблем с шуменето.
|
| Пон Мар 06, 2006 9:31 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
трябвало е и свещ да запалиш
чиповете са читави. вярно и, че новите имат по-високо напрежение на разбягване и се яувстват по-добре с по-скапани трафове.
проблема обаче си е в трафа от където и да го погледнеш
в резюме: може да се направи читаво негреещо захранване. до 10W става и без радиатори, нагоре ще трябва въздушен поток.
много зависи какъв е критерия "индустриално приложение"
|
| Пон Мар 06, 2006 10:48 pm |
|
 |
|
¶
|
Да, проблема е в трафа. За едното от моите захранвания, си играх поне 10-тина пъти да пренавивам трафа, като след всяко пренавиване правех изследване на параметрите на захранваното: стабилизация по вход, стабилизация по изход, при промяна на температурата ( слагах захранването под една стъклена вана, вътре 100W ламба да го топли, мерих температурата с един гнусен PIC ), при динамичен товар и при статичен товар. Всичко това акуратно записано в табличен вид.
Мерих също и какво е съотношението на индуктивноста на вторичната, при дадена накъсо първична, спрямо същата индуктивност, при не окъсена първична. Ако това съотношение е по-голямо от 5-6% трансформатора е лошо навит ( използвах 'Z' навиване ). Power Integration го дават да бъде 3-4%, но аз не можах да го сваля под 5%, колкото и да се напъвах. Изолациите между първичната и вторичната са също много критични. Най-добре се получи като използвах изолирбанд на една хамериканска фирма, също и с бишоп става муци, стига да можеш да го разтегнеш така, че да не отънее прекалено много.
И още нещо, ако проводника за вторичната по изчисления е да речем 1мм, насуквах 5 по 0,2мм, за да не намалява площта от вихровите токове.
Така постигнах КПД 80-82%, Uout=40VDC/25W,Uin=85-240VAC с TOP224Y. На топа му закачах един малък П образен радиатор.
|
| Вто Мар 07, 2006 1:40 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|