|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:57 am
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Намерили са си някакъв руснак доста добър,но още се надяват да намерят българин.
Не им трябва специалист по всичко,DSP и невронни мрежи,нищо друго.
Но и двете се учат с години и малко хора изобщо успяват да навлязат в невронните мрежи достатъчно за да ги ползват на практика. Май най вече затова е и лошата слава на невронните мрежи. Малко става като приказката за гроздето и лисицата
Но ако има някой дето е много в час с невронните мрежи но без опит с DSP може и с него да пробват да се разберат някак. Ако тряба екип може да се сформира в BG предполагам. Надали ще ги бърка дали ще е един или 2ма човека ще работят. Парите били доста и според американските стандарти. Въпроса е да се върши работа.
|
| Чет Мар 02, 2006 1:58 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бе много космически ми изглежда това невронни мрежи. Като студен ядрен синтез ми звучи. Абе по БАН имаше някакви умни глави, дето пощеха по тоя проблем, ей така просто научно, без кяр. Няма ли някой дето да иска да печели от главата си.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Мар 02, 2006 5:19 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Няма проблем, да се сформира група, но задачата трябва де е ясно дефинирана.
Иначе е наистина дейност за подрастващи, дето наистина всичкото време е пред тях, и е все едно, как ще го похарчат 
|
| Пет Мар 03, 2006 12:14 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Не е въпроса за конкретна задача,трябва им още един човек в тяхния екип.
А дали е занимание за подрастващи не знам,хората които познавам от тоя екип са много сериозни хора и са към 40те години и вече към 6-7 години копат точно в тая област в щатите и затова им се плаща.
Ако някои има желание и има завършени практически проекти с невронни мрежи,дори да са за PC или някакъв специализиран хардуер,може да се говори. Предполагам още няколко дни ще е валидна офертата им.
|
| Пет Мар 03, 2006 12:55 am |
|
 |
|
neutrino_V
Ранг: Минаващ
|
Привет на всички маняци, и честит ни празник
Това е първото ми писание в този форум (хубаво форумче  ), така че, приятно ми е :}
Вероятно често ще ме виждате тук. Работя като конструктор на електроника(прохождащ такъв) в неголямо предприятие за производство на автоматизирани системи, за промишлеността.
Искам да благодаря предварително, на всички които ще ми помогнат в изграждането ми като специалист! Ще се пoстарая да не съм твърде досаден с въпросите си :]
Та... по темата:
Невронни мрежи, но щом става дума и за DSP значи си говорим за симулация на такива.
 |  |  |  | Syrius-B написа: Преди години, като се заговори за невронни мрежи, беше модерно, но се оказа, че нямат реално (тъпговско) приложение. Логиката е изчанчена, веригите се описват с дива математика, (нещо като полиномите за CRC), а хардуера се правеше на прости елементи, но като излязоха процесорите с DSP функции, се оказа, че и старата математика върши работа. Така и не се задълбах в проблема. |  |  |  |  |
Матиматиката произлиза от това, че за направата на симулации върху DSP трябва да се прави математичски модел на невронната мрежа. Очарованието и основното предимство на невронните мрежи пред всички останали "изчислителни" методики е в това, че с невронни мрежи можеш да решиш произволно сложени проблеми. Не се налага да извличаш и описваш всички зависимости в процесите които управляваш. Понякога това е непосилно за математическия анализ. Един класически пример, разпознаване на някакъв тип обекти в 2D изображение - примерно нещо "просто" като чаша. Повечето от вас имат практика в програмирането и могат да си представят колко сложна може да се окаже такава задача, понеже трябва да се сведе до определен брой алгоритми. Но за един "архитект" на невронни мрежи задачата стои по друг начин. Той трябва да "изтаче" мрежа с подходяща архитектура, да избере методиката за убочението й, и което е не по-малко важно да подбере достатъчо подходящи примери за изображение на чаша. Тежката задача, за намирането на подходящите алгоритми оставяме на невронната мрежа. Тези алгоритми са скрити за нас и не ни интересуват. Невронната мрежа се гради от прости тухлички, всяка от които си има математически модел(със сигурност не много сложен  ) Описването на невронната мрежа(като семантична мрежа) в математически зависимости е рутинна работа, може да се извършва от специализиран софтуер. Има такъв софтуер, и то доста мощен, способен да генерира програнем код на високо ниво. Разбирасе, както всяка област на науката, и тази си върви с целия набор от специфична терминология методики и математика ако щеш. Вероятно си направил грешката да се заровиш в математичните модели ](./images/smilies/eusa_wall.gif) , още преди да разбереш самата философията на невронните мрежи. От друга страна литературата е доста оскъдна, а и хората които се занимават с това са твърде малко все още. Ако си бях заложил като цел да търся българи с които да разговарям по тази тема, знам че нямаше да намеря. А сега случайно попаднах на тази тема, докато търсех нещо съвсем друго.
Нещо не ми е ясно. Защо след като толкова усилено търсят българин, твоите познати(също българи) сами не са споменали нещо тук, а в същото време са намерили незнам си колко кандидати за тая работа от еди кои си страни? Щом като са отворени за контакти с български спецаилисти, нищо не пречи да поддържат такива, макар и в екипа им да не са само българи. Какъв е проблема с диалога, да не правят някаква свръх тайна организация?
А, и междо другото. За специалист за какъвто говориш заплащането трябва да е повече от много добро 
|
| Пет Мар 03, 2006 2:24 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Ако наистина си работил в областа и имаш завършени проекти и желание да работиш в такъв екип ще ви свържа и ще говорите.
А що се отнася до писането в форума,тяхна си работа. Хора разни.
А и не се се запънали толкова усилено,от самото начало пича каза че си имат варианти.
А стоенето в щатите много неблаготворно въздеиства май върху хората,преди година когато аз имах желание да се занимавам с тия мрежи и помолих тоя същия пич за помощ ме отряза много рязко. От хардуерист добър програмист не ставало и да не съм се занимавал с глупости
А сме работили някога в един екип.
|
| Пет Мар 03, 2006 2:44 pm |
|
 |
|
ypauns
Ранг: Новодошъл
|
Чета тука с интерес темата за DSP и невронни мрежи и не издържах на изкушението да се включа, въпреки че мойто мнение не е точно по темата.
В един период и аз бях се надъхал за невронни мрежи, даже слушах един базов курс в университета, правих разни прости програмки на C от типа - пускаш матрица 5x7 с изображенията на числата от 0 до 9 и мрежата се обучава след това повреждах някой от пикселите по матриците и ги пускам на мрежата и в общи линии тя успява даги разпознае въпреки грешките и после ентусиазма ми изчезна  . Но все още съм мераклия да пробвам така за спорта нещо по-серизно. Сега вече имам мощна DSP платоформа (ADSP-BF532-400MHz + 32MB SDRAM) -евентулно мисля да пробвам да закача някой CMOS image snesor и да се вкара някое избражения. После малко невронни мрежи и да разпознаем чашата  . Естествено давам си сметка че това не проста задача, но ако се съберем ентусисти (както казах аз не съм силен в невронните мрежи, не че и DSP съм супер) може да направим най-малкото интересни експерименти и да научим нови неща. Така като се набрах скорост се сетих че в една книжка беше описан пример фонетична пишеща машина на базата на невронни мрежи, която разпознава диктуваните букви и думи с голяма, което ми се видя доста интересно.
|
| Пет Мар 03, 2006 11:04 pm |
|
 |
|
neutrino_V
|
Таман се бях зачел в обявата за работа на bateAz. Там има една точка която много ми хареса "Желание за работа с нови технологии". Хората си търсят човек с мерак да се учи. Това е много важно! Айде бе, кво се ослушвате още?!
та по темата
Хах знаех си, че има нещо гнило тука. Дори и да покривах онези изисквания след последния пост на Никола бих се замислил. Хората явно не са отворени за връзки. Сигурно се смятат за големи мозъци в областта и немогат да се принизят до там, че да общуват с простолюдието. Не си прави труда, не съм аз човекът. Просто се надявах да намеря хора които да ме опътят в областта.
"От хардуерист добър програмист не ставало и да не съм се занимавал с глупости"
Ще си позволя да коментирам това. Нима с такъв аргумент са те разубедили да се занимаваш с модели на невронни мрежи? Само ще отбележа, че същността на невронните мрежи се отнася по-скоро към харуера, отколкото като софтуер
Преди около 3 години се запознах с тази област. Като примерен специалист по всичко не задълбах. Та нали има още много области за покоряване  , а и не ми попадна подходяща литература. Радвам се, че попаднах на тази тема, върна ми интереса към невронните мрежи, а и си намерих нужната ми литература. Знам че някой ден ще работя в тази област, и това ще стане по един или по друг начин.
|
| Съб Мар 04, 2006 1:04 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Ами не са ме разубедили,неуспехите ме разубедиха.
Някои ден мога да се върна и към това пак. Таман ще има по бързи сметачки тогава
Както и да е.
|
| Съб Мар 04, 2006 1:53 am |
|
 |
|
neutrino_V
|
ypauns, разбира се може да се поработи по идеята. Та дори и резултата да не е задоволителен със съгурност ще научим много. Аз от моя страна имам материали и софтуер за направата, обучението и за частично тестване на невронната мрежа. DSP платформата която имаш смятам ще може да работи с неголяма невронна мрежа, но като знам какви лами са невронните мрежи. Вероятно самото обучение ще се наложи да направим на компютър, няма да е по силите и ресурсите на ADSP-то. Вече обучената невронна мрежа можем да пренесем на твоята платформа. Аз се заемам да чета усилено, засега немога да ти кажа докъде ще стигнат силите на ADSP-то, но със сигурност могат да се направят много интересни експерименти. За DSP платформата C компилатор ли използваш?
|
| Съб Мар 04, 2006 12:55 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
offtopic: айде да си напрвите / направим  нова тема за невронните мрежи и там да кажеш каква литература си ползвал и я има в интеренет, ако я има де.
Почва да звучи доста интересно , а и междувпрочем се сетих , че преди време по Канал 1 - сутрешният блок към 8 беше , делничен ден нали; говореха нещо за невронни мрежи и A.I. ; но не беше нещо българско де 
|
| Съб Мар 04, 2006 4:01 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
За информация - google+neural network като за начало не е лоша идея.
|
| Съб Мар 04, 2006 4:52 pm |
|
 |
|
ypauns
Ранг: Новодошъл
|
Ще пусна една тема "Невронни мрежи" в "Микроконтролери-програмиране", въпреки че не съмсигурен дали точно там и мястото. Там ще сложа инфо за литература.
neutrino_v -За ADSP ползвам C компилатор
|
| Съб Мар 04, 2006 5:34 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Основното което трябва за стартиране е MATLAB. Има купища неща по въпроса. Ако някои наистина има интерес да се занимава оттам се стартира.
|
| Съб Мар 04, 2006 5:35 pm |
|
 |
|
neutrino_V
|
Въх то взе че се появи интерес. Може и да мине за програмиране, но аз бих я пуснал в "Безумни Идеи"  .
Интересно ако си без ум можеш ли да имаш идеи?
Айде пренасяме се.
|
| Съб Мар 04, 2006 5:41 pm |
|
|