Не-димируема крушка след димер?
Въпросът е следният - стълбищният автомат на блока е с плавно пускане и спиране. Има решение да сменим нажежаемите жички с лед.
Димируемите са към 8лв и 50ст, същата марка не-димируерми са 6лв.
Имам няколко варианта:
- ремонтирам/сменям стълбищният и го правя не-димируем за да сложа тия от 6лв - цената е от 10-тина лв за нов автомат до 2 часа сваляне, добавяне на нещо в изхода към реле и връщане обратно
- слагам пак 6лв, ама не ми пука че ще се мъчи да ги димира (фазово) - тука е основния въпрос какво да очаквам? странно държание, лесна повреда?
- залагам на сигурно и давам по 2.50лв за истински димируеми
- плюя на марката и слагам нафарфорийски димируеми (надявам се с това да докарам цена 6лв)
Обмисляните от мен лампи (6лв не-димируема и 8 и нещо димируема) са тошиби от технополис. Изборът пада върху тях понеже вече разцепих една (докато още бяха на 5.49, сега пак си качили на 5.99).
- алуминиево тяло, дебела основа (алуминиева платка)
- драйвера е не-галванично отделен но е качествен, с истински бушон и варистор на входа
- силовия транзистор е изнесен на алуминиевата платка с диодите
- обявения ъгъл на светене е 260 градуса - вярвам понеже освен напред светещи диоди има едно кръгче от перпендикулярно светещи диоди
- на кутията е означено CRI90 - пак вярвам понеже диодите са странни и имат разни другоцветни точки отгоре
- производителя е тайван и си е съвсем реална компания там, изглеждат сериозни - unity Opto Technology
Това на 5.99 ми хваща окото и клоня към тях. Но остава проблемът с димирането.
Ето малко снимки:
https://www.dropbox.com/sc/frfe4ryye4k5 ... -7ftcYdb-aПаралелно разглобих и един нафарфорийски вариант - класически китайче, драйверът галванично разделен но кондензаторите калпави, вместо бушон резистор в шлаух, малко алуминий отвътре но отвън пластмаса, диодите наредени всички напред - евентуално 120 градуса +/- резсейването от балона отпред.
Приемам препоръки за надеждни лампи с подобни характеристики и цена.
Edit: тая тошиба 10-ватовата (5.99лв) я премерих че след дълга работа вдига около 90 градуса в задната част към цокъла. Отпред "балона" е 34 градуса.
Принципно 90 не са малко но смятам че е добре - предвид конструкцията предполагам че кристалите на диодите са доста близко до тази точка (всичкото е алумин). Да кажем 100-тина градуса. Което е добре в сравнение със 130-150 градуса които съм виждал от китайски лампи - премерено на диодите, на корпусите им понеже са пластмасови стоят на 60-70 градуса.
Отделно май си харесах димируема алтернатива - тмт-елком имат osram тоя модел: ЛАМПА LED VALUE CLA 9W/827 Е27
7.22 е на дребно, димируема:
http://static.kafkas.gr/uploads/Pdf/182588/4052899327047_088800400_01_Z03.PDF50000 цикъка, 300 градуса, 40мА, димируема - май ще уцеля десятката, предполагам че ще падне под 7лв за мен.
Ако знаех кога лидл ще пуснат от техните можеше да се замисля и за тях.