|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:50 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Новини от цивилизования свят
|
| Сря Ное 09, 2016 5:29 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да видим и нашия летец дали ще направи "кобра" на годзила (пак)
при вас големи драми показваха по телевизора, а в протокола има само 145 гласували. как беше в същност?
|
| Сря Ное 09, 2016 5:44 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Наистина бяха супер големи драми - болшинството хора не можеха да повярват какво става и половината плачеха от мъка, а другата половина от радост. Тръмп просто им разказа играта и то при положение, че всички ресурси и на двете партии бяха хвърлени срещу него, а и той самия им помогна доста с една камара глупости. Сега обаче с тоя хек-трик дето всичко стана републиканско - сенат, конгрес, президент, а от януари и върховния съд пича има възможност да стане или наистина запомнящ се президент или да разкаже играта на държавата тотално. На мен би ми стигнало само две неща да направи - да отмени Обонгокеър и да предоговори търговските споразумения, защото аз съм за свободна търговия, но това в моемнта е далеч от това понятие. Генерално всички ни шибат, кой където ни хване и далаверата е единствено за другите страни. Такива договори и споразмения трябва да имат само една страница със само един параграф - "Ефективно веднага всички мита, тарифи и регулации се отменят и търговията става абсолюто свободна". Какви са тия договори от по хиляди страници? Та днес е някакво абсолютно шоу - увиснали носове и плещене на небивалици от привържениците на демократите  .
|
| Сря Ное 09, 2016 8:58 pm |
|
 |
|
syscop
|
Това предполагам ще означава, че неамерикански (европейски) компании ще могат да участват във вашите търгове за обществени поръчки ? Някакъв такъв проблем имаше покрай това (бъдещо  ) трансатлантическо споразумение.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Сря Ное 09, 2016 9:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
В търговете за обществени поръчки тук могат да участват всякакви компании, за разлика от обществените поръчки в техните държави.
|
| Сря Ное 09, 2016 10:29 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз по-скоро питах за нашенските избори по вашите земи. тука показваха по телевизора драматични опашки от по 50 души, потящи се на слънце и чакаши по 1 час. най-голямата драма беше, че изискването на ЦИК (или още по-тъпо, ако е на закона), квадратчето да е зачетрано със син химикал, а репортера твърдеше, че във вашите бакалии имало само черни (химикалки)...
---
инче интересно твърдение за споразуменията от ваша гледна точка. от тукашна също не е розова картинката. то и няма кой да ти каже нещо от първа ръка. споразумението било към 7000 страници на тежък професионален жаргон, за да го прочетеш, влизаш в една стая и нямаш право да си носиш камера, бележник или диктофон - каквото ти видят очите и запомни биологичната ти памет.
аз направо се чудя (1) колко еони юридически труд е трябвало да се напише; (3) дали има повече от 5 души на планетата, които да могат да осмислят текста в цялост; (3) как може да се подписва и още по-малко ратифицира нещо, което почти никой не е виждал.
подхода вероятно е бил корпоративно-отраслов - всеки си е поискал нещо и то е било включено. въпроса за митата според мен е надценен. не знам как е при вас, но при внос от щатите повечето мита са в рамките на 3-7% и това едва ли възспира някого. пък и нали затова са измислени митата, да защитатват местните производители. далеч по-голям проблем е ДДС в афропа, или дори самата процедура за минаване на митница.
регулациите няма как да се заобиколят, нито уеднаквят. явно обаче се опитват да го направят, нямам идея как. но не ми се вярва, примерно, протокол от изпитания на изделие при панталейката да замести FCC у вас. просто лимитните линии са на различни места. защото и местообитаванията са други. в афропа чуваш съседа като се обърне в леглото, а в Канзас трябва да изразходиш половин резервоар да му отидеш на гости.
от тук опираме до другия проблем - законодателната рамка. в афрома има съюзни директиви, които се експонират в националните законодателства. при вас има федерални и щатски закони. да ги смесиш двете неща в общ турлю-гювеч може да се роди само в главата на юрист. все пак, за да продаваш една лампа, не би трябвало да ти трябват 300 адвоката и 1000 патента. патентното законодателство при вас коренно се различава по логика от почти целия останал свят. миксването на двете системи само ще храни горните утрепки и в никакъв случай няма да доведе до 'свободен пазар'. от тук и едно странно нещо, което май забелязаха само валонците - всеки може да съди другата страна. традиционно при вас това прави местния съд по месторегистрация, или още по-лошо някакъв арбитражен съд, също местен. ако някоя сунгурларска фирма реши да съди епъл в арбитражния съд към ямболската търговска палата, вероятно ще се появи поне един адвокат на епъл. обаче никак не си го представям обратното.
та затова споразумението е "всеобхватно", търговско е само за парлама. основния проблем в юрискикцията е (ако съм схванал правилно), че то е над съючните/федералните и националните/щатски законодателства. уеднаквяване на норми и регулации е почти невъзможно, и в голяма степен безсмислено. така че се прилага по-простия подход (описан на 7000 стр) - в афропа важат и вашите норми, у вас важат и нашите. и става една... докато станеш достатъчно интересен за доене (VW, примерно)
пак казвам - не съм запознат от първо лице с материята. горното е по информация от типа ЕЖК
|
| Сря Ное 09, 2016 10:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
За Чикаго жената каза че е минала много бързо, но те тръгнаха от Инди към 4.30 ... т.е. са били от първите. А за двустранните споразумения, не е ясно кой на кого и как начуква, в момента произвеждаме в САЩ именно заради тези спогодбиработят добре за цялата централна и Южна америка, или почти цялата .. отделно че производство в САЩ е по евтино от това в Китай 
|
| Сря Ное 09, 2016 11:34 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Дедо, за БГ изборите не ме питай, защото първо не ме интерисува и второ не смятам че имам моралното право да гласувам, след като не съм запознат с политическия живот в БГ и най-вече след като не живея там. Та с две думи - идея си нямам как са протекли БГ изборите тук. Относно регулациите - имах предвид не техническите такива, а примерно това че нещо да се продава в една държава трябва примерно 80% да е направено в нея. Ей такива идиотщини и разни други за банките примерно. А най-големия майтап беше (както казваш и ти), че като приемаха транс пасифик споразумението и Пелоси (шефката на демократите в сената) каза, че ще го покаже на сенаторите, след като го приемат. И даже си вярваше, че е супер кул да го каже това  . Тони, ако погледнеш тук всеки може да си продава каквоо си иска - 99% от случаите няма никакви мита, формалности и разни други измишльотини. В същото време ние не можем да продаваме толкова лесно в другите страни. Например ако отидеш в Сан Франциско, където е седалището на Гилик, един от тукащните производители на автобуси ще видиш, че половината автобуси в Сан Франциско са канадски. Ако обаче отидеш във Уинипег в Канада, където е седалището на Ню Флаер (един от техните автобусни производители) ще видиш, че всички автобуси до един са Ню Флаер. Друг пример - всички японски автомобилни производители правят колите за американския пазар тук, а Шеви прави техните в Мексико, Китай и т.н. и после ние бейлваме аут и субсидираме Шеви, а японците го духат. Почти всичко е направено да облагодетелства корпорациите (и другите държави, заради корпорациите) и съответно американския работник плаща с безработица, намаляващи заплати и т.н. Казвал съм тук как като внесох временно едни компоненти в Китай и ме одрусаха с мито, въпреки че бяха произведени в Китай. После като вкарах всичките асемблирани платки обратно тук ми ги докараха директно у нас без въобще да ме занимават с митници. Та ако ще има свободна търговия, то тя трябва да е наистина свободна.
|
| Сря Ное 09, 2016 11:48 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами и там си има мита, скоро установих че всяко изделие се оскъпява с около 300$ от мита, митнически услуги и транспорт разбира се, но това което плащаме за освобождаване е в доста случаи съизмеримо с транспорта. Всеки внос отнема около седмица и няма начин да дойде директно до фабриката. Та ти сигурно изпращаш дребни неща или някой не пише пълната сума, или пък като си с временн износ някак минаваш по лесно. Ние внасяме основно от ЕС, има и мита и всичко както си му е редът. Ето пример : 33404/04.02.2016 1838.22 транспорт+застраховка 33589/19.02.2016 1222.51 терминални такси , митнически сборове и доставка в САЩ Доставката в САЩ е малката част, по-голямата са митните сборове и терминалните такси. Това е за пале най-вероятно може би няколко. Ето и още по-интересно : 33587/18.02.2016 1331.43 транспорт +застраховка 33649/24.02.2016 1616.37 терминални такси , митнически сборове и доставка в САЩ Така че ... не е чак толкова лесно, почти всяка седмица правим внос. В момента се опитваме да доставямя почти всичко локално, цените са същите та и по-добри и спестявам транспорт, мита и разправии
|
| Чет Ное 10, 2016 12:20 am |
|
 |
|
ToHu
|
А като става въпрос за изборите, слушам днес цяла сутрин по радиото интервюират някакви наши педали комунисти, как всичките до еидн в Калифорния ... голямо реване реваха, бил спечелил щото видиш ли неграмотните бели селяндури от провинцията гласували за него .... а някой от тия професори педалчета дали знае че ти е неграмотни селяндури му плащат заплатата щото неговия продукт за целия му съзнателен живот е с отрицателна стойност особенно ако сметнеш всички деца идиотчета които успее да превърне в комунисти ...
|
| Чет Ное 10, 2016 12:32 am |
|
 |
|
Quadro
Ранг: Новодошъл
|
Че какво му е на Obamacare ? И това да отмени тези толкова трудно договорени търговски споразумения, които 'пазят' огромните хамерикански корпорации с техните огромните лобита...малко вероятно.
|
| Чет Ное 10, 2016 9:59 am |
|
 |
|
Dimitar
|
А ти знаеш ли какво точно е Обамакеър? Тони, аз не знам да имаме вече транс атлантическо споразумение с ЕС за свободна търговия. Аз говорех за Северна Америка основно и също мисля че такова има и с Китай.
|
| Чет Ное 10, 2016 3:13 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ха дано, ама надали, да отмени всичко, че не ми се ядат боклуци 
|
| Чет Ное 10, 2016 3:19 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Всъщност не е зле да поразкажеш малко детайли. И аз съм любопитен за какво точно става въпрос. От това което говорят телевизиите тук в УК и преди в Австралия, разбирам че там имате най-лошото здравеопазване от целия първия свят ама повече от факта че 3/4 от американците не могат да си позволят да посетят доктор не са казали защо 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Ное 10, 2016 3:22 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Здравеопазването не е чак толкова зле, не е рядко канадци да се лекват в САЩ защото в канада трябва много да чакат. Преди обонгокур всеки сам си решаваше иска ли застраховка или не, здравна говоря. Много компании я предлагаха в пакета със всички екстри но не беше задължителна. Всеки разумен човек си има и не му пука, и ходи на доктор когато иска. Ние досега проблем сме нямали. Преди 2 години голямата щерка имаше разни проблеми, и в рамките на 2 месеца сигурно ходи 5-6 пъти и всеки път и праивха всичко възможно, включително ЯМР и каквито още високотехнологични простотии има там. Платили сме много малко, почти всичко се покри от застраховката. От друга страна сега на изложението едно от момчетата вдигна кръвно, първото посещение беше 2400$ от които ни направиха отстъпка и платихме 540, второто беше около 10 хил и платихме около 2000, не му правиха почти нищо, вливане. Ако беше американец не знам дали щяха да дадът отстъпка, според мен я дадоха защото имаме застраховка която след това да покрие всичко, и сигурно не са искали да с еразправят със застрахователя. Въпроса обаче е за всички негра тарикати, а и не само, и монго нашенци влизат в тази група, които живеят без застраховки. като отидеш трябва да платиш, и тъй като те няма, обонго каза че държавата ще ги плаща, сещаш се от чий джоб. Много вероятно е всички тия да ги таксуват по стандартната цена. Реално когато си със застраховка това което плаща застрахователя е много малко, т.е. много по-малко от това което пише, и реално твоето самоучастие предполагам покрива не малка част от това което той плаща. Естетсвено ти изпраща една сметка за 15 хил, от която той покрива 14500 а ти покриваш 500, съвсем примерно, и всички са щастливи. Естетсвено той не плаща 14500, сигурно плаща 1000, половината идват от твоето самоучастие а другата половина си ги плаща болницата, щото в крйна сметка и тя трябва да е застрахована, иначе става страшно ... всичко е ОК докато не се появявават паразити. най-общо те това е, в детайли Димитър да каже, аз съм анти всякакви задължителни плащания и се държа максимално неинформиран, след това като кажа че не съм знаел няма да излъжа 
|
| Чет Ное 10, 2016 4:00 pm |
|
|