Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
бръмчилка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение бръмчилка
Май трабва да си спретна някаква бръмчилка за да смущавам USB комуникация и се чудя кво да ползвам... То като не искаш смущения бол, ама сега като ми трябват йок ;-)

Добре ще е да може да се синхронизира но това едва ли ще е лесно. По-скоро нещо дето да може да прави импулсчета с определена продължителност и честота и да видя как да ги инжектирам в USB кабела.

Вто Ное 08, 2016 10:20 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Re: бръмчилка
направи си USB кабел (противно на всякакви "спецификации")

Вто Ное 08, 2016 10:36 am
Профил

Проблемът е, че искам да има повторяемост и смущенията да са точно в определени моменти. Просто тия от USB.org са за разстрел... няма транспортно ниво, съответно грешка в един пакет на едно място се обработва по един начин, на друго по друг... Колегите ми правят логове в лаб и тъкмо забележа един проблем и искам да пробвам някакъв уоркароунд, обаче те повече не могат да го повторят и така си остава. Затова искам при мен и да мога да пресъздавам и да дебъгвам...

Вто Ное 08, 2016 11:00 am
Профил

Просто забрави УСБ-то като комуникация и си готов. Това се смущава от кихане на мравка през 2 пресечки. Екранирам двойно и тройно, слагам по 5 кила ферити от всяка страна на кабела и пак най-малкото смущение влиза. Трябва да се забрани за индустриално приложение тоя стандарт.
Иначе смущавам с едни големи топки и разряд между тях. А ги пусна и целия офис е без мишки и клавиатури. Тея в стаята остават и без САТА.

Вто Ное 08, 2016 12:07 pm
Профил

Е да, то като не искаш смущения и 5 кила ферите не те спасяват... Но не мога да забравя за УСБ-то, не ги решавам аз тия работи ;-)

Мислех си някаква стара машина от сорта на дрелка/прахосмукачка, ама няма обърнах офиса, нищо бръмчащо не намирам. А едно време какви бръмчоци имаше... що ми трябваше да ги изхвърлям ;-)

Освен някоя евал платка да подкарам и да вържа бутончета/таймерчета към D+/D-, друго не се сещам...

Вто Ное 08, 2016 1:03 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
виж из нетя - имаше един дето правеше някакв диоден умножител на напрежение и през усб порта гърмеше целият компютър - ако ти трябва такова нещо де

Вто Ное 08, 2016 1:04 pm
Профил

Защо не вкарваш капацитивно ? Пусни импулси през опетката на кабела, ако искаш направи си кабел с още един чифт проводници и вкарвай смущения през тях. За индустриално не знам, но много малки джаджи имаме на USB и за сега живеят, разбира се нищо от тях не чупи машина за 1 млн за да разберем бързо и лесно че се е счупило :)

Вто Ное 08, 2016 1:08 pm
Профил

- тхо от кинескопен телевизор
- запалка за аргонов заваръчен апарат
- шок палка

Вто Ное 08, 2016 2:12 pm
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
miro_atc написа:
Проблемът е, че искам да има повторяемост и смущенията да са точно в определени моменти. Просто тия от USB.org са за разстрел... няма транспортно ниво, съответно грешка в един пакет на едно място се обработва по един начин, на друго по друг... Колегите ми правят логове в лаб и тъкмо забележа един проблем и искам да пробвам някакъв уоркароунд, обаче те повече не могат да го повторят и така си остава. Затова искам при мен и да мога да пресъздавам и да дебъгвам...

помня като правехме едни детектори за светкавици, си правехме @бръмчилка@ с реле и кондeнзатор - идеята е докато тече ток през управлятащата бобина(зарядният ток на кондензатора) - релето затваря - като затори през затовреният контакт кондензатора се разрежда и пак отначало, може да се сложи резистор за да си натъкмиш времеконстантата :!:
по този начин имаш повтаряем електромагнитем импулс, който много добре си го детектвахме

Вто Ное 08, 2016 3:09 pm
Профил

ToHu написа:
Защо не вкарваш капацитивно ?

Taка ще пробвам... имам разни евали, ще изкарам две жици и ще мъча. Oт индуктивните нямам запалки и ТХО-та, но имам стари LCD-та с каскади за подсветка, но засега не искам да рискувам че да не взема да изпържа нещо ;-)

То май трябва да направим една тема за USB дебъг... В случая боря проблемчета предизвикани от хардуерни източници. Тъй като устройството е с STM32 много често тоя сорт проблеми водят до suspend. Причините са няколко, предполагам и ситуациите са няколко. От една страна при смущение има най-голяма вероятност шината да е idle. Но при USB айдъла е нещо относително понеже ако не е съспенднат бъса постоянно текат фреймове (по един на всяка ms). И ако девайсът не чуе никакъв фрейм в рамките на 3ms по закон трябва да си легне да спинка. Очевидно при смущения от мрежата е нормално да се получат импулси от порядъка на 1-2-3ms и да излъжат девайса, че трябва спинка. То си има и сигнализация за "събуди се", само че хостта не счита за нужно да я прави тъй като не знае че устройството е задрямало. Резултатът е че при всеки опит да комуникира след това получава stall, което под бозата изглежда като грешка 0xC0000004 ...
Това е един от сценариите, другия е, че STM32 (по-точно synopsis) като се омаже нещо и влиза в suspend. За целта има и няколко недокументирани битчета по регистрите дето се вдигат и дето се опитвам да си поиграя с тях, но засега само веднъж съм ги видял и не мога да го повторя...
Та с две думи като се омажат нещата много често от нашата страна се вижда suspend. Сега тъй като за CDC по принцип не се ползва спинкане, аз естествено се пробвах да игнорирам подобни заявки и да не заспивам. Но не знам usb ядрото дали ме разбира правилно, понеже пък на няколко пъти видях как изпадам в цикъл стани-легни, стани-легни... И тъй като както казах спинкането и събуждането не е нещо типично, всъщност май никога не съм го тествал, щото никога РС-то не праща такива заявчици...
Та сега се мъча това първо да тествам, само дето нещо и тва не успявам... Под ubuntu/linux принципно в /sys/usb/devices/x-x/... има доста файлчета и настройки. Примерно в authorized като пиша 1 или 0 правя BUS reset-и само на моето устройство. Тва бачка, обаче suspend-a не ще... то има няколко файла и варианти, пробвах всичко дето видях в гугъла... йок! Някой ако знае как стават тия неща да свирка.
Гледам има и разни програмчета и от intel и от Microsft дето са принципно уж за тестване на usb устройства... Ако някой е ползвал нещо и мисли че са полезни да каже, че сега не ми се губи време да пробвам и да разучавам и да се окаже накрая че никаква работа не вършат ;-)

Вто Ное 08, 2016 3:40 pm
Профил
Аватар

Един електрошокер няма ли да свърши работа (те за друго така или иначе не стават), под 100лв са.

Вто Ное 08, 2016 4:17 pm
Профил WWW

Изпозлвай например Avalanche генератор за импулсите, там скоростта на нарастване е много висока.

Вто Ное 08, 2016 4:26 pm
Профил

уф, успях да подкарам софтуерното управление...

В убунту за suspend:

/sys/bus/usb/devices/6-2/power/control aко е on - няма suspend. Трябва да е auto и тогава autosuspend е броя секунди след които устройството се съспендва.
Писането по файловете става с:
$ sudo sh -c "echo auto > control"
А пък /6-2/ в пътя са номера на бъса и устройство (dmesg, lsusb...)

За ресет:
/sys/bus/usb/devices/6-2/authorized се пише 1/0..

Вто Ное 08, 2016 5:04 pm
Профил
Аватар

http://www.youspice.com/simple-spice-esd-generator-circuit-based-on-iec61000-4-2-standard/2/ :)

Вто Ное 15, 2016 5:42 pm
Профил ICQ
Аватар

@miro_atc - колегата от сервиза до болницата, с който бяхме на бира в Добрич - има такава работеща бръмчилка с автомобилна бобина и таймерче,
доста контролери умират покрай нея. Ако мислиш че ще ти свърши работа, звънни му и мисля че ще ти го даде да го ползваш колкото ти трябва.
Ако ти трябва контакта, пиши.

Сря Ное 16, 2016 10:24 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща