|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:05 am
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: ЭКВМ Электроника МК-152
Написах и програмка за смятане на факториел. 69! го смята за повече от минута 
_________________ Хайде де!
|
| Сря Окт 19, 2016 9:39 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Моя компютър за минутка сметна това: https://www.wolframalpha.com/input/?i=100000! не знам защо си губите времето с глупости.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Окт 21, 2016 12:29 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не са глупости, ама сигурно няма да го разбереш. истината е че и аз отдавна не изпозлвам моите калкулатори за сметка на бозавия, но много често изпозлвам прост финансов калкулатор, истински, имам в предвид физически такъв, не софт на компа .... баси до къде стигнахме ... сега като са ми пред мен извадени от прахта като нищо ще мина на тях, големия няма батерии но малкия още е жив, не помня кога сътм ги сменял, дали изобщо някога съм ги сменял. Повярвай има много случаи в които истинският калкулатор е незаменим.
|
| Пет Окт 21, 2016 11:02 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
За повечето хора родени около и след 1985 е много трудно да разберат някои неща за старата техника...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Окт 21, 2016 12:08 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Роден съм преди 1985 година. Всъщност през 1985 си мечтаех за Правец82. И сега ще ви покажа къде точно грешите. Вие се възхищавате какви магии са правили едно време хората с 16КБ рам, а сега 16ГБ не стигат за тъпите пуцалки на 10 годишните деца. Обаче през 1976 и 1977 когато Steve Wozniak е проектирал Apple 1 и Apple 2 мислите ли, че не му се е искало да шибне 16ГБ рам вместо 16КБ, 64 битов процесор @4ГХз вместо 8 битов @1МХз, видеокарта с 16.7 милиона цвята вместо 6 цвята от които цвета зависи от това на коя колона се намира пиксела, звук с 24бита 96КХз вместо 1битов тригер, който трябва да го помпаш постоянно с данни за да пищи с една честота. Е сега 40 години по-късно мечтите са реалност и домпютрите са достатъчно мощни да емулираме старите компютри и калкулатори, но защо да се ограничаваме следкато сегашните компютри/телефони могат много повече.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Окт 21, 2016 12:45 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Грешим в едно единствено нещо само - през повечето време мислим като инженери  .
|
| Пет Окт 21, 2016 2:23 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Носталгия по младостта. Иначе не виждам причина да ти е мъчно за техника от ония времена....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 21, 2016 2:36 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не става въпрос да ти е мъчно, но с един програмируем калкулатор в джоба можеш да свършиш доста неща на полето и е по-удобно от това да вадиш лаптопа. Сега аз говоря за железарски неща, примерно да сметна някоя ферма, дори и за по-прости неща, да речем някоя по засукана конзола. То аз мога и на ръка но по голям е шанса да имам калкулатор от този да имам лист и химикал .... най-добре е и двете защото явно вече затъпявам и вече не ми се отдава да смятам статика на ум като едно време, или просто съм изгубил тренинг, ама ми се налага да си го рисувам. Никой не казва да не изпозлваш компютъра, но много по лесно ми е да направя сбор на реален калкулатор от колкото на calc-а, ползвам и мат софтуери, изпозлвам и xls, изпозлвам и calc, но като дойде да смятам примерно количества половината сметки минават през обикновен калкулатор защото ми е по-удобно и бързо, естетсвено това не е точно инжинерна рбаота но ...
|
| Пет Окт 21, 2016 2:51 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз пък казвам че когато имаш 16г ти е много трудно да оцениш 16к. Това вече си личи по начина по който 15-20-годишните пишат софтуер. Казвам го от наблюдения от първа ръка. След години ще си личи още повече
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Окт 21, 2016 3:23 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Занаят се учи с ограничения - как максимално ефективно да използваш ограничени ресурси. Пък като се научиш чак тогава скачай в дълбокото. Обикновенно който скочи направо в дълбокото без да е минал първата стъпка си се дави дори без да разбере какво точно става.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Окт 21, 2016 3:47 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Всъщност - технологията изпревари програмирането ,остави го през 5 завоя. За гигахерците и терабайтовете не е направено съответно ПО. В същото време фурните искат софтуер за 4 бита и 8 байта. Това прави програмирането на магия - трябва да се справяш с 4 бита и с 64 бита. Когато технологията загроби 4,8 и 16 битовите , нещата ще почнат да се наместват. Някои ще останеМ без хляб. 
|
| Пет Окт 21, 2016 7:31 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Няма бе, споко, хляб винаги ще има, въпроса е дали ще го купуваш или крадеш .... за мен разлика няма съществена, ако не по единия то по другия .. е аз имам и предимство, вече все по-малко се занимавам с железЦа и все повече с желеЗа, а там нищо не е мръднало кой знае колко последните 200 години и няма тенденция да мръдва 
|
| Пет Окт 21, 2016 8:23 pm |
|
 |
|
xyz2
Ранг: Минаващ
|
Между другото калкулаторите смятат доста по-различно от съвременните микропроцесори. Примерно при изчисляване на sin и cos видях формули, при които изчисленията се правят в зависимост от големината на агрумента - при едни стойности с една формула, при други с друга. Старите калкулатори (а може би и по-съвременни такива) смятат exp (степен при основа "e"), ln (натурален логаритъм, т. е. log при основа "e", но ln(1+x) ) и sin и cos с помощта на редове на Тейлър. Не ми е известно да могат да се смятат директно степени и логаритми при основа 2, както пишеш и ми е интересно какви формули ползват за целта!
|
| Съб Окт 22, 2016 3:19 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Сря Окт 26, 2016 6:41 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Да, методи има много и е съвсем очаквано различните устройства/софтуери да смятат по различен начин... Удобството да се ползва база 2 е в това, че IEEE стандарта вътрешно представя числата като a * 2 ^ b където a и b са мантисата и експонентата в двоичен код. Понеже log2(a * 2^b) = log2(a) + log2(2^b) = log2(a) + b става така, че функцията log2(x) се смята лесно и бързо
|
| Сря Окт 26, 2016 7:09 pm |
|
|