|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:22 pm
Трябва ли ми стенсил за BGA запояване?
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Трябва ли ми стенсил за BGA запояване?
Значи, пратиха ми и стекъпите на HQPCB, но предполагам и при другите е така - просто трябва да поръчам с дебелина 0.8 или 0.6мм, и 1oz copper на външните слоеве. Препрезите са 2116, и импеданса за 5 милса отива на към 60 ома.
На границата е, ама пък и аз няма да пускам паметта на максимума и, даже и да искам, щото FPGA-то поддържа до DDR2 до 667. Аз и в началото писах - ако тръгне на 533 ще съм доволен.
|
| Вто Окт 18, 2016 12:06 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Кой е най-малкия приемлив размер падове за FT(G)256 корпус? В момента са 0.45мм - използвам дефолт футпринта от Xilinx-ката библиотека в Altium. На паметта са 0.36мм. Ако малко намаля тия на FPGA-то (например на 0.4), доста ще си улесня живота, ама допустимо ли е?
|
| Вто Окт 18, 2016 9:13 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 19, 2016 9:25 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Ми, в първия препоръчват 0.4мм пад, а във втория 0.45мм. Аз снощи първия го поразгледах. Сложил съм ги на 4.2 засега. Това е достатъчно за да може между 4 пада да сложа Via, и покрай нея да може да мине и 5 милсова пътечка. Това ми позволява почти 100% използване на изводите на FPGA-то.
|
| Сря Окт 19, 2016 10:23 am |
|
 |
|
Цецо
|
Както писах и по-горе, много зависи кой ще насища, в каква серия и какви са неговите изисквания. Също и какво ще прави платката (вибрации).
В твоя случай за хоби би трябвало да нямаш проблем с 0.4мм. Все пак като за първи опити се приготви психически за 1-2 трупа или я дай на някой сервизаджия, те са магьостници в ръчния монтаж.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 19, 2016 11:09 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Никакъв сервизаджия! Целта е и аз да се науча. 
|
| Сря Окт 19, 2016 11:36 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Рутнах я и я изравних, най-накрая. Брадясах барем 10-ина пъти. Top: Bottom: Това е Vref линията към момента. Успях да я рутна като обща, макар че нещо май не ме радва: Някой, нещо?
|
| Чет Окт 20, 2016 3:17 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
къде са ти терминациите, бе човек?
|
| Чет Окт 20, 2016 7:50 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Vref е малко змия станало. Аз бих го рутнал най-отдясно през една вия и после направо надолу и наляво към пада
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Окт 20, 2016 10:35 am |
|
 |
|
Цецо
|
Такива неща в реалността се рутят на 6+ слоя. Според повечето гурута на рутенето, това е минимума слоеве за безкомпромисно рутене, защото имаш 2 полигона за захранване и затворен и в кафез бързи сигнали, а от вън може да си търкаляш бавни сигнали и допълнителни захранвания. На 4 слоя винаги трябва да правиш компромиси с нещо по отношение на EMC/EMI. Освен всичко друго на 6 слоя се рути много по-бързо, реално при малки количества платки, спестеното време за дизаин превишава значително разликата в цената. В твоя случай щеше да спестиш поне 5 от брадясванията, а цената едва ли щеше да е с повече от 50$ отгоре.
Но вече си се измъчил, пускай я, за хоби е добре направена според мен. И без терминиции ще запали, пистите не са чак толкова дълги.
|
| Чет Окт 20, 2016 10:58 am |
|
 |
|
sparkybg
|
На клоците (опа, той само главния клок искал) съм я забравил, ама не е проблем да я добавя. На другото мислех че не е задължителна, ама мисля че ще мога да добавя серийна без кой-знае какви перипетии.
Последна промяна sparkybg на Чет Окт 20, 2016 1:45 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Окт 20, 2016 11:39 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Единствения вариант, който намерих за общ Vref на 4 слоя, е това. Другия вариант е отделен за всеки чип. Резистори и в двата случая ще има до всеки чип, кондензатор до всяко краче. Единственото дето мога да направя е да го разделя със solder jumper-и, та да могат да се ползват и двата варианта. ПП: Макар че като гледам това: http://www.xilinx.com/support/documenta ... matics.pdf...са я сложили отделна. Че и с 20к резистори и с общ кондензатор за трите крака на FPGA-то. Хептем съм в шах вече. 
|
| Чет Окт 20, 2016 11:48 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
за терминациите - xapp458 стр. 13-14
схемата, дето си я дал, има пулъпи на +, малко странно. чертана е на метнора, има ли сорсове или само .pdf да ги видя тия сигнали как така са им излезли терминациите.
защо реши, че vref на паметта и на контролера трябва да са общи? аз слагам и един кондензатор между Vref и +
ПС: има файлове. схемата е менторска, PCB-то на алегро. на всичкото отгоре са изтрили важна информация. пИдали
|
| Чет Окт 20, 2016 2:10 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Резисторите на командните линии са към VTT, поне доколкото аз виждам. Не съм решил. Просто опитах дали мога да го рутна, щото: Относно резисторите за Vref - самите Xilinx хем пишат 100 ома, хем и в тая и в още една схема на devkit се мъдрят 20к. Купон пълен, ама поне това не ми е дерта. Сигурно при производство разлика голяма няма, но във всичките сайтове за 5 прототипни платки 100x100мм цената за едното е 100-160, за другото над 300 долара. Това лесно може да се уреди.  ПП: Ще помисля за терминацията, макар че на 4 слоя просто не виждам начин да се случи нещо повече от серийна такава, която в случая май така или иначе не върши работа.
|
| Чет Окт 20, 2016 2:49 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Въртях, суках, опитах и друго разположение на паметта - няма рутене по друг начин.
Нещото, което може да евентуално да се случи с терминацията е да е с по 100 ома към захранване и маса. С една матрица YC248 (8x100ома) и по 2 вии на матрица покривам 4 линии. Ше падне още малко играчка, но ми се струва постижимо.
Да се пробвам ли?
|
| Пет Окт 21, 2016 3:37 am |
|
|