Отговори на тема  [ 118 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Трябва ли ми стенсил за BGA запояване? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Трябва ли ми стенсил за BGA запояване?
по принцип е хубаво да са корави щракалки на повече от мегахерц.
това 1.2V вероятно е за кора на FPGA? много зависи каолко ще щракаш вътре, ама все пак препоръчвам щракалка.

като опреш до смятане, дай параметри да ги съпоставим.

за 35мм надали ще има значение, гледайки тавана. то затова си има пре- (в дължина) и пост- (във време) симулация на SI. винаги се е налагало да се пипа след рутиране, еднаквите дължини са едва първата стъпка. в ментора всичко се смята в реално време. преди 2 години имаше семинар на алтиум и демострираха какъв им е подхода и на мен ми се видя доста... любителски. докато пушихме навън си поговорих с лектора как вижда приликите и разликите с ментора, той въздъхна: "ти пък намери с какво да ни сравняваш! искаш ли фланелка на алтиум?" но за един чип на 35мм, не мисля, че ще е фатално. важно е данните да са еднакви спрямо D0 и D7 (по банки), другото донякъде се компенсира при калибрацията.

не съм чел DRAM контролера на това FPGA. но докато чакаш инфо за стекъпа (искай им и pdf за материала, да видим дали ще си признаят), прочети внимателно за контролера и особено командите за калибрация. много неща ще ти светнат :idea:

Съб Окт 15, 2016 2:19 pm
Профил

ДедоБоре написа:
по принцип е хубаво да са корави щракалки на повече от мегахерц.
това 1.2V вероятно е за кора на FPGA?

За ядрото, да. На предния проект беше щракалка на 2Mhz (май) и 1А максимум. Тук май ще трябва малко по-голям ампераж. Общо взето ползвам гадини на TI за целта. Ще видим какво ще измъдря...

ДедоБоре написа:
важно е данните да са еднакви спрямо D0 и D7 (по банки), другото донякъде се компенсира при калибрацията.

Всичко на горния слой е с разлики под 5 стотни в дължините. Само трябва да видя алтиума дали взема предвид дължината на виите че DM0 и DM1 имат по един скок между слоевете.

ДедоБоре написа:
не съм чел DRAM контролера на това FPGA. но докато чакаш инфо за стекъпа (искай им и pdf за материала, да видим дали ще си признаят), прочети внимателно за контролера и особено командите за калибрация. много неща ще ти светнат :idea:

Команди за калибрация май няма (сега ще погледна пак). Има някаква автокалибрация при стартиране + някаква по време на работа. За тая цел има 2 нарочни извода в банката на FPGA-то, единия оставен невързан, а другия през 100 ома резистор към маса. Параметрите на паметта му се задават при синтезиса.

Ще чета още де. А за някаква велика документация не се надявам особено. По тоя повод и съм умерен песимист че ще мога да подкарам паметта на максималните за FPGA-то 667Mhz за DDR2. А то и това му е съвсем физическия предел - искат гарантирани между 1.20 и 1.26 волта на ядрото (при стандартни 1.14 - 1.26) за да я подкара на 667. При мен ако тръгне на 500 ще съм доволен.

...иначе имат и заявки за платки, при които стекъпа е по изискване на клиента, уж, ама цените стават неприятни. Изобщо информацията в сайта им е малко лаишка - казват ти че при prototype програмата им ще ти направят платките с дефолт стекъпа, ама какъв е той така и не намерих информация.

ПП: Иначе накратко за дължините, според дъководството:
- двойките CK и DQS мачнати до +/-10 милса
- DQ/DM мачнати спрямо DQS на +/-150 милса
- CK спрямо DQS мачнати на +/-250 милса
- останалите сигнали мачнати на +/-300 милса спрямо CK
- дължини на трасетата под 3 инча.

Аз съм много под това.

Съб Окт 15, 2016 9:23 pm
Профил ICQ

Май-май ще се търси друг вариант за платкаджийница:
Прикачени файлове:
4layer-1.6mm.PNG
4layer-1.6mm.PNG [ 38.63 KiB | Прегледано 3534 пъти ]

За нещо различно от това ме засилват от прототипни към "standart" платки, на двойна цена (с туулинга де, който е 3/4 от цената).

...ще го мисля.

Пон Окт 17, 2016 11:44 am
Профил ICQ
Аватар

тая картинка ли са дали? смех... кое е тва?

с 7628 (200um) няма шанс, освен при някакво много голямо Er. с 2116 вече става
имай предвид, че външните слоеве след метализация надебеляват с ~8..12 микрона и не подлежи на контрол.

препрега пък се свива след стекване. при Tg>180 e по-малко свиването и като правило Er варира в по-тесни граници. затова трябва чаршаф на материала, да се провери в граничните стойности къде си.

Пон Окт 17, 2016 1:09 pm
Профил

ДедоБоре написа:
тая картинка ли са дали? смех... кое е тва?

Китайчуги. PCBCart.com. Единствените дето намерих с 5 милса писти на някаква приемлива цена.

Иначе казват че мога да си поръчам каквото искам като дебелини на стек. Ама.... цената x2.5, от което туулинга е над половината. Говорим за 5 платки 100x100мм.

Пон Окт 17, 2016 1:27 pm
Профил ICQ

Дедо, я кажи, като искам импедансен контрол на платка, която ще поръчвам, какво се дава като информация? В мисъл, има ли някакви стандарти по въпроса, или всеки си е башка луд?

Пон Окт 17, 2016 2:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Това което съм виждал по разни готови платки... На свободно място по платката или извън нея, се оставят контролни линни с определен импеданс и падове за тест.

Пон Окт 17, 2016 4:49 pm
Профил
Аватар

спарки,
не задълбавай толкова, че никога няма да направиш платка 8)
по принцип е както казва Ицо, обаче това се прилага когато наистина ти трябва някакъв много точен импеданс.

DDR е доста по-еластичен. примерно импеданса трябва да е 50 ом +-10%. отделно терминацията в чипа успава да замаже още толкова. и реално чипа може и да работи на 40 .. 60 ома. пък и както казах, импеданса е само първоначалното условие. окончателното изравняване става по време, като сметалото се съобразава с конкретното рутиране, брой вий, на кой слой се излиза от вията, дори и кростолк може да се добави като условие.

обаче при теб са много къси линиите и тези фактори са минимални. всички сметки с импедансите са, за да нагласиш нещата в средата на работещия прозорец, а не в някой от краищата му. така ще се гарантира работоспособност при малки вариации на технологичния процес (пресоване 22мин вместо 20, 4 микрона по-дебела мед на външен слой, някоя друга буква на паметта). защото иначе се стига до: със самсунг работя, а с микрон - не ще. тия 100 платки са ОК, обаче следващите 200 не палят...

при теб, понеже ти е пръв дизайн и няма да знаеш дали мотиката е в контролера, в паметта, в платката или в захранването, е по-добре да се стремиш всчко да е в средата на толерансите.

Пон Окт 17, 2016 6:23 pm
Профил

Вдянах. Значи просто да искам 2116 препрег и толкоз.

А иначе то в едно от ръководствата май си пишеше че работи на 40-60 ома. И вътрешнта терминация е на толкова, май.

Въпроса е да избегна очеизвадни мотики за някой, дето е в час, като конкретното с импеданс отиващ на 80 и кусур ома.

През allpcb.com намерих още едни хаймани, при които май по-има шанс да стане, срещу 50 кинта отгоре.

А иначе аз си рутя - понеже пистите така или иначе са си 5 милса, само около диференциалните съм оставил малко мегдан за корекции, като ги прерутих на 8 милса и 5 разстояние.

Пон Окт 17, 2016 8:20 pm
Профил ICQ

Да не правя реклама (що пък не) , на 5/5 милса, 4 слоя 100х100мм, цената на 3pcb.com е между 150 и 240 долара. Не че съм наясно с 4-слойките.

Пон Окт 17, 2016 8:46 pm
Профил
Аватар

Аз ползвам ей тези и според тоя линк минимума им е 4 милса за писта и за клирънс:
http://www.pcbway.com/capabilities.html
Поръчвал съм от тях и двуслойки и 4 слоя и съм нямал никакви грижи, ама никога не съм поръчвал такива, дето трябва да им контролирам импеданса та не знам. Даже и платки са ми асемблирали пак без грижи.
4 слоя 100х100мм са $47 общо (това обаче за 6 милса, за 4 е $168) и още $25 чарджат за DHL и платките обикновено са на бюрото ми 5 дена след като ги поръчам.

Пон Окт 17, 2016 8:57 pm
Профил

stefan63 написа:
Да не правя реклама (що пък не) , на 5/5 милса, 4 слоя 100х100мм, цената на 3pcb.com е между 150 и 240 долара. Не че съм наясно с 4-слойките.

...и дупка 0.2мм с annular ring 5 милса ми трябва. Иначе не мога да слагам вии между падовете на паметта - със стъпка 0.8 са и 0.2мм+5милса ринг се побират на ръба.

Явно цена от около 150-160 кинта без трабспорта за 5 броя е достатъчно реалистична. Като изрутя ще им разпратя заявки, пък ще видим кой ще е. DHL по възможност не ща - това са + едни 40-50лв отгоре за митници и такси. pcbway изглеждат обещаващо.

Пон Окт 17, 2016 9:21 pm
Профил ICQ

Dimitar ти пише за същия сайт.
Min hole size =0.2mm.
Регистрирай се и виж, имат чат, имейл. Ще качиш файловете и ще видиш как ще тръгне лафа.

Пон Окт 17, 2016 9:27 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Нема да се плашункаш за ДДСто от пцбвай, казваш на китайката (джулия) като шипват да сложат фактура за 15 гущера и си ти... :) утре чакам точно едни такива платки...

Пон Окт 17, 2016 9:40 pm
Профил
Аватар

Мойта китайка от псбуей се казва Алис 8) и даже тя ме пита всеки път - колко искаш да пиша на фактурата, за да нямаш грижи с митниците :D . И аз и викам да пише колкото иска, защото тук няма такива идиотщини, ама аз като и пращам части за $4-5к да ми асемблира платки и все иска да ги пиша че са под $30 та да видиш как ме гледат във федекса като им кажа, че огромния кашон с електронни компоненти бил само $25 и ми викат то си е твой проблем колко искаш да пишеш, ама да знаеш че като ги загубим и ще ти платим само колкото си написал :D . Въобще пълен цирк са китайците - почти като в БГ-то :) .

Вто Окт 18, 2016 12:04 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 118 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща