Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Един голям камък за прескачане 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Един голям камък за прескачане
Абе че теслите се палят се палят, ама на нас едната S класа се запали дето няма нищо литиево в него, от балканстар се очудиха как не е изгорял целия, често се случвало ... какво да говорим.

Чет Окт 13, 2016 4:34 pm
Профил
Аватар

Ми то и заради това батерията на скутера си струва парите. Освен цената на елементите, трябва да се има предвид и схемата за изравняване на заряда на тези 14 последователно свързани елемента, защита, щото, ако падне напрежението дори на един елемент, останалите ще го поляризират в обратна посока и следва взрив...

Чет Окт 13, 2016 6:31 pm
Профил

Ами виж и чисто механично как изглеждат, явно е мислено.

Чет Окт 13, 2016 9:09 pm
Профил
Аватар

Така е...
http://www.seabob.seascooters.com.au/cayago-seabob-brochure/CAYAGO_Seabob_Brochure_2009.pdf

Пет Окт 14, 2016 10:20 am
Профил

И по интересно е това :
"These specially-developed longlasting accumulators with a life cycle of approx. 18 years are presently used to power earth-orbiting satellites. After being charged 2,000 times, the SEABOBPower Li-Ion accumulator cells demonstrated no significant reduction in performance and no memory effect."

Сметнали са живот 18 години, сигурно при някакво конкретно натоварване като цикли, но от друга страна казват че след 2000 цикъла няма съществено спадане в капацитета. По принцип че всички лъжат и мамят е така, но едва ли са го писали ако са сложили софтуерен лимит от 1000 заряда. Като гледам една батерия изкарва 1 час, ако го изпозлваш 3 пъти на ден това са си 600 дни, цяло лято да изкарваш на морето са си 10 години .... освен ако не ти е дълго лятото. Аз проблема го виждам ако почнеш да го рентваш и искаш да го експлоатираш по цял ден, но то така или иначе и там си лимитиран защото заряда му изисква 110 мин, т.е. 1 час използваш / 2 зареждаш, колкото и да е дълъг летния ден повече от 3 цикъла трудно ще му направиш. Друг въпрос е ако го пускаш на заряд между ползванията преди да се е изтощило, това по принцип не е полезно за батериите който и каквото да казва и да пише, практиката показва че устройства които са на флоат заряд имат понижен капацитет на батерията.

Колкото и да лъжат тия рекламни материали не ми се вярва да не изкара поне едни 5 години.

Пет Окт 14, 2016 12:28 pm
Профил

Тони има го и другия момент. БМС-а харчи ток. Това означава, че напълно заредена батерия ще се разреди за Х месеца ако през това време не се дозареди.
Това за броя на циклите - той се специфицира при различен Depth Of Discharge. При ДОД 30% може да имаш 2000 цикъла. При 20% - 1000. При 70% - 10000 цикъла. И то за една и съща батерия. Има си методика за съхранение на заредена батерия без да старее и губи параметри. В повечето системи с бекъп батерии тези методики не са спазени и затова батерията умира с времето без да се използва.
На Хабъл бяха сложили клетки с 80000 цикъла. Май старите изкараха 120 000. Сега новите не знам какви са. Би било интересно да изтествам една такава клетка.

Пет Окт 14, 2016 1:12 pm
Профил

Няма никаква магия. Не взимаш клетка 18650 която е 5000мАч,
Изображение
ами взимаш такава с реални 2000мАч, като тази:
Изображение
Казваш че се ползва от 3.6В до 3.8В (40% до 60% от реалния капацитет) и казваш че капацитета й е 400мАч и може да се зарежда и разрежда с 40мА.
След 100 години така ползвана батерия ще има още 90% от капацитета си.

Пет Окт 14, 2016 2:07 pm
Профил

Въпросът тук не е за преоразмеряване. А относно живота, какво дават производителите не знам, но виждам какво се получава на практика, и като че ли живота много зависи от това колко я разреждаш, ако не я разреждаш достатъчно капацитета пада, дали е специфицирано или е друг въпрос. Факт че две еднакви устройства, едното от които е на постоянен заряд, а другот се зарежда чак когато се разреди или остане малко ток, капацитета на тов акоето е постоянно на заряд е почти двойно по-нисък за еднакъв период от време, което е точно на 180 градуса от това което дават производителите на батерии ....

Пет Окт 14, 2016 2:48 pm
Профил
Аватар

На мен пък ми направи впечатлени това:
Цитат:
Quick charging takes only approx. 90-110 minutes and costs around 30 euro cents.

При цената на скутера, едва ли цената на една зареждане е някакъв проблем. :lol:

Пет Окт 14, 2016 2:54 pm
Профил

Ами аз познавам много хора които си купуват коли за стотици хиляди и после се оплакват че много им горят .... мен по принцип ми е интересно да разбера след колко презареждания е умряла тази батерия, но питащия май няма да се появи отново. Интересно ми е дали наиситна и е изчерпан ресурса дори по някакви предварително заложени ограничения или нещо е бъгаво по рождение.

п.с. и на мен не ми беше кеф да сменяме разеденителна кутия на 60 хил км при гаранция 50 к но на господата от ровър им е все тая, сметката е много точна, за 120к два пъти, явно изпозлват правилният софтуер.

Пет Окт 14, 2016 3:02 pm
Профил

" Факт че две еднакви устройства, едното от които е на постоянен заряд, а другот се зарежда чак когато се разреди или остане малко ток, капацитета на тов акоето е постоянно на заряд е почти двойно по-нисък за еднакъв период от време, което е точно на 180 градуса от това което дават производителите на батерии ...."

Когато са постоянно заредени до реалните 100% литиевите батерии се прецакват много бързо и им пада капацитета, но напрежението им е 4.2 волта. А батериите които ги зареждаш и разреждаш прекарват повечето време околко 50% заряд, което е оптималното за батерията. Ако ти се занимава, това устройство което е било посттоянно заредено на 100% го разреди и зареди 10-тина пъти и тогава пак му измери капацитета.

"мен по принцип ми е интересно да разбера след колко презареждания е умряла тази батерия, но питащия май няма да се появи отново. Интересно ми е дали наиситна и е изчерпан ресурса дори по някакви предварително заложени ограничения или нещо е бъгаво по рождение."
По всяка вероятност са го направили, като минат през шунта 4000Ач(40Ач*100пъти) контролера си изтрива РАМа(програмата е само в РАМа и се захранва от батериите) и зареждането приключва.

Пет Окт 14, 2016 6:56 pm
Профил

Абе едва ли са го направили точно така, 100 цикъла нищо не е ако се рекламираш с 2000, нали се сещаш че ако е такъв случая не могат да си платят глобите до живот. Не трябва да забравяме, че ако в европа еле пък у нас такива неща минават в САЩ веднага ще се намерят няколко човека които да заведът колективен иск. Ако са писали 2000 цикъла и изкарва 1000 или дори 500 както и да е, ще измислят нещо, а и по трудно ще го хване потребителя, ама да са писали 2000 и да ти замине на 100 ... абсурд, едно че никой няма да го направи защото реално така си скпваш името колкото и пари да вземеш за тая батерия, второ това е очевдна измама и много лесно ще ги осъдят.

Относно зарежданеот на батерията, ами то това не е ли работа на контролера да следи дали да я зарежда или разрежда .... то верно че е трудно да се реши кога да го прави защото все пак е мобилно у-во и не знае кога ще му спре тока. Навремето правих едни акумолаторни истории, бях им сложил два авместо един с идеята переодично единия да се разрежда дори когато има ток а другият да стои като резерв, така хем переодично им правех пълен разряд, хем в повечето случи имах двойно повече капацитет от нужното. Естетсвено това не може да се очаква за мобилно у-во.
Иначе за литиеви почти не съм се занимавал, не знаех че се скапват като са напълно заредени.

Пет Окт 14, 2016 7:39 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Не и е изчерпан ресурса. Тези които са се опитали да заредят батерията са го направили, като са откачили платката на която е BMS-а... след това и да искаш, друг резултат освен взрив при общо напрежение на батерията от 2.6 волта, няма как да се постигне...

Пет Окт 14, 2016 7:55 pm
Профил

Ако батерията ти е отишла на 2.6 V тя просто е твърде много разредена, зависи как е направено зарядното но като нищо ще влиза в някаква грешка. Причината за такъв дълбок разряд може да е самата електроника вътре която има някаква консумация и за няколко месеца успява да я източи цялата. При така разредена батерия можеш да опиташ да заредиш всяка клетка по отделно докато вдигне и след това току виж се освестила, поне така става с по-малките батерии. Както обаче казах не знам как са LiON, други типове при много дълбок разряд просто умират.

Пет Окт 14, 2016 10:11 pm
Профил

Ако бях на мястото на Онзи щях да отида и да купя 2 нови батерии от магазина. Да подаря едната на собственика на скутерите за да може да си кара единия и да взема другия и да си правя кефа с него. Така хем ще си имам готина играчка хем ще покажа колко съм печен и съм голям майстор хем хората ще ме уважават за това, че съм много добър. На кой му дреме за другите подробности.

Нещата са прости: Купуваш нещо. То изисква грижи и внимание. Не се грижиш за него - то се чупи. Отиваш в сервиза и плащаш за ремонта. Ама било скъпо. Оправи си го сам. Ама не мога. Развалих го още повече. Ами кой ти е виновен. Тогава ще плащаш като поп. Никой не ти е виновен за твоята некадърност. И за това, че се опитваш да се правиш на тарикат без да имаш необходимите познания. Имаше един виц за слон вълк и гарга дето летели в един самолет. Като не можете да летите що се правите на гъзари. За който го помни.

Съб Окт 15, 2016 1:19 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща