Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Един голям камък за прескачане 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Един голям камък за прескачане
Мии, Лео, да го беше обяснил така и на него :)
То вече "са изгорели две коли и др.", а единият от двата скутера отива за майстора - животът си е техен.
А както беше описано: електрониката в батерията поема по-голямата отговорност и това е логично, но за 6к евра... Да, де, ще го карат богаташчета с тлъсти адвокати, но питащият най-много да осъди себе си.
Аз на друго исках да наблегна: целият скутер трябва да се изкорми.

Edit: то за това на много препарати и машини пише "Само за употреба от професионалисти". И са в пъти по-добри.
Бъзик: а спомняш ли си в старата алуминиева тенджера с електрически капак какви вкусотии се приготвяха за нула време и колко опасна беше?

Edit2: #-o Тя темата идеално се заформи пак да си задам въпроса: имате ли идея дали вградената електроника в стандартна литиева батерия (вече масово са полимерни) помага срещу презареждане?
Например 1-2Ач батерия я включвам през Si диод (евентуално и малко съпротивление) към стандартен USB порт.
Разбира се пожаробезопасността си е моя грижа.

Сря Окт 12, 2016 4:23 pm
Профил
Аватар

Ами Бонго, аз написах, че това не е неговата лъжица, ама кой да слуша... :) За цената - който може да направи по-евтино и да продава. При бегло търсене не излизат много подобни елементи, а и предполагам освен електическите параметри и размерите, ще има значение и масата. Гледам, че за подводно возене предлагат баласти, та изглежда скутери има някаква положителна плаваемост.

А ти помниш ли котлоните с открит реотан2 :lol:

Поне използвай зарядно за телефон, а не USB-то на компа.

Сря Окт 12, 2016 5:11 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Например 1-2Ач батерия я включвам през Si диод (евентуално и малко съпротивление) към стандартен USB порт.
Разбира се пожаробезопасността си е моя грижа.

Я кажи в ебей колко струват 10 броя чипове или платки с TP4056 ?

Сря Окт 12, 2016 5:50 pm
Профил
Аватар

Добре де, ike, и аз съм тъп.
Но със сигурност струват по-малко пари, време и нерви от един диод.
Аз го искам за собствена консумация и идеята ми е да защитя батерията, не себе си :)

П.С.: навремето в гръчко им оставих няколко спец-фенерчета с "изсмукани" зарядни и ако беше станал пожар щяха да ми се обадят.

Сря Окт 12, 2016 7:01 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
......Но със сигурност струват по-малко пари, време и нерви от един диод.....

Да се чете като "Но със сигурност НЕ струват по-малко пари, време и нерви от един диод :-? .

Сря Окт 12, 2016 10:23 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
bongo_x2 написа:

Да се чете като "Но със сигурност НЕ струват по-малко пари, време и нерви от един диод :-? .

Ти в каменната ера ли живееш, бре! :lol: Чипове за зареждане на Li-Ion прави кой ли не и в повечето случаи искат няколко пасивности и си работят автономно. Имаш индикация за край на заряда, на прекалено дълъг заряд и прочее екстри.

Чет Окт 13, 2016 9:39 am
Профил

bongo_x2 написа:
bongo_x2 написа:

А колко струват 2 джипа? Колко струва една изгоряла къща, а изгоряла къща с изгорели жена и дете?
Просто си вземи 10 платки и с тях си зареждай батериите.

Чет Окт 13, 2016 10:10 am
Профил

Презюнкцията това няма да ми се случи е много популярна по нашите ширини. За сега ни се разминава на пук на статистиката но рано или късно ще останат само късите клечки, глухите акули и свирките без топче....

Чет Окт 13, 2016 11:02 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Батерия от телефон в жабката, колата на паркинг далече от мен. Самозапалва се....... половината жабка изгоряла и стопена, луд късмет че не е изгоряля колата......

Да не говорим по време на заряд колко повече се увеличава шанса да се запали елемента. Така че далече от тия истории с резисторче или диодче.

Чет Окт 13, 2016 2:44 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

vesko_hard написа:
Батерия от телефон в жабката, колата на паркинг далече от мен. Самозапалва се....... половината жабка изгоряла и стопена, луд късмет че не е изгоряля колата......

Беше ли я напекло слънцето или подради друга причина се е самозапалила? ...просто да знам да не оставям телефон в колата ако вътре ще стане 60+ градуса...

Чет Окт 13, 2016 2:48 pm
Профил
Аватар

Никаква идея нямам какво и как е станало, определено е имало слънце ... , но нямам представа в кой час е станало. Абе карък...

Чет Окт 13, 2016 2:51 pm
Профил
Аватар

А бе нали ви казах, че ще е за лични нужди и не ме е страх от евентуалния огън, а да не съсипя така батерията. Бай ви Бонго е достатъчно печен за да не изгори :)
Бъзикам се, де, но постановката наистина е нестандартна, също като мен.
Днес се ровичках няколко часа в Комет защото се уплаших, че още съм в каменната ера, но се оказа, че съм поне в бронзовата :)
А тези чипчета ще викам вас да ми ги запоявате, аз вече нямам нерви, време и очи за губене!

Значи: искам си диода и резистора към 5В и въпросът ми е дали вградената електроника ще предпази батерията от презареждане. Времето за заряд изобщо не ме интересува, може и седмица.

П.С. за запалилата се батерия: не съм чувал за друг такъв случай, но като видя литиева батерия на слънце започвам да се карам: ако не друго - скъсяват живота й.

Чет Окт 13, 2016 3:00 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
...П.С. за запалилата се батерия: не съм чувал за друг такъв случай, но като видя литиева батерия на слънце започвам да се карам: ако не друго - скъсяват живота й.

Няма бре. Бъзикат се с теб. А това на клипа е инсинуациЙ. :D

https://www.youtube.com/watch?v=uFUNPpn4080

Чет Окт 13, 2016 3:25 pm
Профил
Аватар

Хайде не залитайте в крайности, де... :) Не броя колко такива акумулатори са ми минали през ръцете, но са десетки хиляди. Сега като се огледам има към 50-тина по рафтовете наоколо. Имаше един единствен случай на взрив, като имам съмнение, за окъсяване при боравенето с нея.

Бонго, потърси S8261 или S-8261 и ще разбереш що за защита имаш. Пък можеш и да я тестваш - в най-лошия случай ще станеш още по-печен. :lol:

Чет Окт 13, 2016 3:48 pm
Профил

http://www.ebay.com/itm/10Pcs-Micro-Usb ... SwRoxXnIU0
2 долара и 30 цента за 10 платки. Има си УСБ куплунг, като го включиш в УСБ зарядно 1А ще ти зарежда батерията с 1А. И като се зареди, ще ти светне светодиод, че е готова батерията.
Да ползваш вградената защита в батерията, е все едно вместо да ползваш спирачките, да блъскаш колата и да рачиташ на въздушната възглавница да ти спаси живота.

Чет Окт 13, 2016 4:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща