|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:17 am
Трябва ли ми стенсил за BGA запояване?
| Автор |
Съобщение |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Трябва ли ми стенсил за BGA запояване?
Нещата ,за които пишете ...не са съизмерими. Миро пише за нещата ,които ги има на пазара ....чат-пат. Спарки пише за нещата, както ги иска. Според мене... Спарки е прав, това което дялка е инженерство, не пазар. Не е нормално при толкова монитори на пазара, да е толкова трудно да изпишеш "Хелло, Свят" на тях. Ама и Миро е поел една роля... човек - дето пише ОС , щото не му харесват наличните. С най-добри чувства и към двамата-лека нощ!
|
| Сря Окт 12, 2016 12:00 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Абе, подпалихте ми главата вие!  Сега мъдря DDR-и и прочие полюции. Това в BGA корпус и LX9 си има memory controller, че и се работи сравнително лесно с него. mipi-DSI няма да има, освен ако не сколасам да подкарам DDR2 памет, че с напреженията става пълно мазало.
|
| Сря Окт 12, 2016 12:49 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Така като те слушам май имаш грешна представа... Аз хич не обичам да откривам топлата вода. Както казва колегата ми, достатъчно ни мързи че да правим нещо излишно. Но дали е така, може да каже човек само след като си направи труда да види какво правим и какво има налично... По същата логика съветвам и Спарки първо да види какво има на пазара... Може да си хареса някоя идейка и да я копира, или да види кой къде е настъпал мотиката и да се опита да не го копира  Спарки, ако подкараш DDR ще имаш бая памет... но за да има смисъл трябва да направиш и овърлеи и да задълбаеш повечко. Ако имаш сили действай 
|
| Сря Окт 12, 2016 9:31 am |
|
 |
|
sparkybg
|
За въпросната екстра в STM32-ките не знаех, признавам си без бой.  Не знам защо, не мога да се счупя да мина на тия гадове и това е. Май предимно заради това, което споменах по-горе - като се заровичкам да търся документация и ме хващат 300 дяволи. По-често я намирам извън сайта им, отколкото в него. Леърите ми се чинят лесни с вграденото MCB в Spartan-а. Колко да са е въпрос на скорост на паметта и в каква разделителна способност се работи. Понеже да подкарам DDR на повече от 250Mhz не ми се вярва, с наличните ми възможности за платка на що-годе човешка цена, общо взето 3 или 5 леъра са разумно количество според мен. Говоря за хардуерни такива - 1 за фон + 2 или 4 овърлея, които FPGA-то наслагва хардуерно върху него в определен ред, евентуално с алфаблендинг - 5:5:5:1/4:4:4:4/color keyed transparency. Ако подкарам DDR-а с 16 битова шина на 250MHz даже и на 60Hz 1080p ще може да смеси 3 слоя. Е, опроводяването на 4 слоя ще ми вземе здравенцето, ама като гледам не е чак невъзможно.
|
| Сря Окт 12, 2016 11:25 am |
|
 |
|
miro_atc
|
На мен ли го обясняваш това... Без да се хваля, трудно ще намереш някой дето да е утрепал повече време и нерви  Идеята за фон и на мен ми харесва, не хаби нито памет, нито трафик, евентуално може да я доразвиеш с преливки или подобни екстри. Отгоре поне 2 нормални овърлея, там вече колкото повече екстри толкова повече... Задължително трябва да са независими, особено като формат щото обикновено единия се слага с малко цветове, най-много 8bpp в него се чертаят рамки, текстове т.е. неща без много детайли. А пък после с палитра се конвертира до крайните цветове. А пък видео и другите неща с цветове се шляпат в другия овърлей... Най-отгоре може да предвидиш още един малък овърлей дето му викат хардуерен курсур. Той може да е с ограничен размер и да не е във външната а вътрешната памет, за да може да му вкараш и повече и по-бързи обработки. Въртележка задължително 
|
| Сря Окт 12, 2016 12:46 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Мисля го фона и 2-та леъра са си съвсем пълноценни, демек 3 страници в паметта. Просто фона не е прозрачен, а другите се блендват отгоре му, или с маска, или с глобална за слоя прозрачност, а може и с двете. При бол евтина памет (64Mx16 DDR2 e 5-6 долара w Digikey), общо взето май няма какво да пестя, стига да мога да я опроводя.
Довечера ще се пробвам с опроводяването. И FPGA-то ще е FTG256 - от по-малкото няма смисъл, пък и това е доста по-дашно. Ако успея и остане място и възможност за опроводяване на mipi-DSI на същата банка, ще има и такова, макар че към момента дисплеи за него почти няма. ТТЛ/LVDS и HDMI ще са на друга банка на 3.3V и шерват писти, та там драми няма.
Последна промяна sparkybg на Сря Окт 12, 2016 1:02 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Окт 12, 2016 12:57 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз чак сега отворих тая тема да видя трябва ли му по принцип на човек стенсил за bga или не...  Значи от много бързия поглед върху постовете разбирам че идеята е за някакъв модул за видео така ли? Между другото, гледам PIC32MZ се споменава на едно място. Наистина ще пускат MZ/DA някъде към края на годината. Там ще има 32 меги и видео вътре в чипа. Иначе аз преди време бях спретнал ей това модулче: https://www.tindie.com/products/KnivD/configum-fpga-module/ дето по идея май се доближава. В момента колегите фпга-ри тук във фирмата го ползват за имидж процесинг и генерират видео в реално време от камера след обработката. Има и един юнак в Австралия: http://www.fleasystems.com/. Прави много интересни платчици в фпга. Особено последната, още не я е обявил на сайта си, но я има тук: https://hackaday.io/project/13048-flea-ohm-fpga-projectТа по принцип каква е концепцията като цяло - нещо готово или нещо за занимавка? BGA като цяло са отврат. Аз ги ползвам само и единствено заради размера, но пък и заедно с всички PCB екстри - вия в пад, слепи, глухи, куци, всякакви други видове. Обикновено трябва и писти по 4-5 мила, че и по-малки понякога. Абе играчка си е. Ако имаш опция за нещо с крака, винаги е за предпочитане особено в начален стадий на разработка
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Окт 12, 2016 12:58 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Твоето изглежда супер, ама предполагам е 6+слоя? Идеята е външен графичен ускорител с интерфейс като SRAM към MCU-то, и евентуално SQI, с изходи за максимален брой налични LCD панели на пазара - TTL, LVDS, HDMI. Един вид видеокарта, дето да можеш да включиш към всичко дето има поне SPI, да закачиш почти всякакъв дисплей/панел, и да има поне основните 2D ускорителни функции. Например, в даташита на въпросния PIC32MZ DE до колкото помня пишеше че е без FPU. Та решенията все имат по някакъв функционален кусур - я с бавен интерфейс, я ограничени по резделителна способност, с малко памет и прочие, я липса на LVDS. А евтините LCD панели на пазара обикновено са евтини щото са неудобни. TTL MVA панел например не мога да намеря за под 150 кинта, а има LVDS IPS-и за по 20 и няколко долара. LX9 е 18 долара, SDRAM-а 6, платката за 10 броя е 12 долара. Останалия чарколяк да е преко сили още 10-ина долара. Демек за някакви 50-ина долара имаш универсално и мощно решение, когато ти трябва такова. ПП: Това всичкото е за чесане на краста предимно. Не се надявам нито целя някакъв пазарен успех, масовост, или нещо такова. Един вид да се видя кво мога, пък току виж тия познания потрябвали някой ден.  Аз съм проЗ програмист с леки електрически познания, и не се очертава да стана хардуерист в обозримо бъдеще.
|
| Сря Окт 12, 2016 1:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
освен трафик... Идеята е че може да имаш фон, който не изисква запълване (трафик от CPU), не изисква четене на всеки фрейм и т.н. Това е полезно за който иска да намали консумация, натоварване и бръмчене... От друга страна ако ти останат ресурси винаги може да си направиш още един овърлей.
|
| Сря Окт 12, 2016 2:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ъхъ. и алфа канали
|
| Сря Окт 12, 2016 8:52 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Мисля че един алфа канал мога да го побера в един или два 18 битови умножителя. В LX9 разполагам с 16, в LX16 с 32. Ама ще го мисля чак след като успея да изрутя паметта. Ей-сега нагласих краците и само от това ме заболя глава. 
|
| Сря Окт 12, 2016 9:47 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
VGA Tonic https://hackaday.io/project/6309-vga-gr ... l-vgatonicИмаше и няколко специфични борда преди време, но май вече ги няма. На мен най ми било интересно да имаш аналогова/ цифрова камера / видео, и да наслагваш върху него текст/цифри/графики от сензори/GPS/изчисления и т.н.плюс запис или запращане по мрежа/wireless. Идеален платформа за логер/отдалечен контрол.
|
| Сря Окт 12, 2016 10:17 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Такива има върху чип няколко, отделно още от PIC32MX го правят без нищо външно, освен контролера. Ама всичките до едно са слаби, бавни, и с ограничена резолюция. SSD1963, цитираното по-горе EVE и т.н.
|
| Сря Окт 12, 2016 10:38 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Именно глад за такова има, а моя дерт си е адванс OSD.
|
| Сря Окт 12, 2016 10:47 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Имам предвид като VGATonic-а. За тпва с видеото и наслагването нямам идея.
|
| Сря Окт 12, 2016 11:20 pm |
|
|