|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:57 pm
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Уж не, така се кълнат. 
|
| Чет Окт 06, 2016 12:16 am |
|
 |
|
Quadro
Ранг: Новодошъл
|
Има обявена цена Майтапа настрана, интересно дали Python-ският начин е наличен и за други платки ( не съм проучвал засега ), че нещо Verilog-a се позабравя като не се ползва...
|
| Чет Окт 06, 2016 8:34 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Нещата май вече са в напреднала фазаВ началото на годината "предрекох", че до края на годината още един ARM производител ще зачезне (след Freescale), но още в средата на годината си замина Atmel. Очаквах следващия (до края на 2016г.) да е STM поради натрупаните дългове (десет годишно зарибяване с евтини развойни платки по $10, накрая хитрата сврака с двата крака), но за моя изненада ще е NXP. Пазара на ARM професори се оказва доста по-малък от колкото им се искаше на компаниите производители. Накрая Microchip ще изкупи Qualcomm, TI и Intel тогедър 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Окт 07, 2016 6:10 pm |
|
 |
|
woody
|
Всяко чудо за три дни. 
|
| Пет Окт 07, 2016 6:23 pm |
|
 |
|
Quadro
Ранг: Новодошъл
|
Е колко дългове да е направила тази политика...надали продажбите са били толкова много, за да окажат влияние. Ако е обратното... леле мале 
|
| Нед Окт 09, 2016 12:47 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
То е ясно, че няма как 100-на производителя да бълват толкоз чепове и всички да са на печалба. Само ST имат над 600 различни АРМ-чета. Но не е задължително най-закъсалия да гризне дръвчето. Е Softbank, дълговете им кажи-речи като гръцкия национален дълг, обаче са пичове... взега още и купиха АРМ на надута цена. В цялата работа само Майкрочеп ме изненадоха що купиха Атмел.... За къв им беше, нито ARM нито AVR явно няма да развиват, а другите продукти и да искат да ги развиват няма как да стане. Тъй и не разбрах каква им беше идеята... ама имат бол пари, няма кво да ги мислим 
|
| Пон Окт 10, 2016 9:20 am |
|
 |
|
woody
|
Евентуални подбуди са монопол в low-end MCU-тата и специализираните решения на Атмел. Дори добавянето на ARM не ми се вижда особена засилка, по-скоро му гледат като на бонус някакъв, ако въобще има някакъв бонус в това. Мокрочеп може да са технически лимонади, ама си остават една от най-стабилните в бизнес отношение. Засега. 
|
| Пон Окт 10, 2016 9:58 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Атмел от доста години се продаваха, като си кретаха междувременно... Не вярвам Майкрочеп да са се притеснявал толкоз много от една кретаща компания. Евентуално може да са се притеснявали някой друг да ги купи и с един куп пари да направи Атмел по-агресивни. Но както си говорим тук, всички очакват малко свиване на АРМ пазара. Верно, аз харесвам атмелските арм-чета и за тях можеше да се намери инвеститор. Обаче по принцип процовете бяха малка част от приходите на Атмел, а пък арм-четата малка част от процовете им. От друга страна пък някой да купи Атмел само заради AVR и другите чепчета и после да се конкурира с Майкрочеп също не ми се струваше като много вероятно... Между другото напоследък все по-силно се говори за "свиване" на фабриките за фафли. Казват че има голяма вероятност под 10nm играта да загрубее много и да останат само TMSC и Интел, а друтите да глътнат вода... Ако това стане, монополизацията ще засегне и чеп производителите. Щото една от причините за успеха на АРМ (поне при талафоните) е точно голямата конкуренция при фафлите.
|
| Пон Окт 10, 2016 10:43 am |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Samsung също ще оцелеят, но те са малко по-особен случай - много са трудни да работят за някой друг, което не се отнася за другите две компании.
|
| Пон Окт 10, 2016 12:15 pm |
|
 |
|
woody
|
На мен не ми прилича на притеснение, ами оптимизация с наличните алтернативи. И нуждата да се похарчат едни пари, щото щом всички харчат яко, значи иде нещо .. right? 
|
| Пон Окт 10, 2016 12:55 pm |
|
 |
|
HCL
|
Защо отписа GlobalFoundries? Те може и да имат трудности да слязат под 14nm, но с FDSOI може и да не им се наложи. Миналата седмица Xiaomi обяви Smartwatch с FDSOI GSM chip на Sony. Power характеристиките му са убийствени. 76% reduction на 28nm или 35 часа при включен приемник. Тук става дума за захранване от батерия на часовник. Тези ще изтрепят IoT рибата и не бих ги отписал толкова бързо.
|
| Вто Окт 11, 2016 1:59 am |
|
 |
|
stefan63
|
Зачудих се ,що е туй FDSOI -вторият резултат на Гугле е 12nm Globalfoundries от миналия месец.
|
| Вто Окт 11, 2016 5:28 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз не съм отписвал нищо, такива са клюките от пазарните анализатори. Твърдят че има опасност TMSC да дръпнат големите играчи като Apple изцяло (те май вече са взели айфон 7 и последния айпад), Broadcom, MediaTek, Nvidia, Xilinx... И имали шансове да са 1-2 години сами на пазара под 10nm. На прогнози не може да се вярва, но като хипотетична опасност си е сериозно. В смисъл в тоя бизнес инвестициите са много големи и който ги прави има нужда от определен пазарен дял. Ако един от играчите успее да изпревари повечко и дръпне големите клиенти, останалите хич няма да им е лесно. С дребни серии няма да могат да слязат под 10nm и да се избият преди да е станало време за следващата революция...
|
| Вто Окт 11, 2016 9:02 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Следващите революции май ще са проблемни. Май скоро ще се стигне теоретичния лимит на сегашната технология и тогава растежа и развитието ще трябва да хванат влак в друга посока 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Вто Окт 11, 2016 9:17 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
мдааммм, май на там вървят нещата. ще седим и ще гледаме мача, какво да правим. и дали скоро от 8nm няма да се ресетнем на 10mm на транзистор зимата на едно изложение в Москва подпитах за елбрусите. отговара беше - ЦЪ! няма да видите нищо и през крив макарон. мен от всички тези поглъщания най ме притеснява linear и freescale. първите да не ги оптимизират аналоговите и да почнат да си пробутват техните аналоговщини (линеар имат доста чипове, които са по-добри от тези на собствениците). във freescale след толкова сътресения, дали ще остане и един човек, който да чува петела? и, попадайки в отбитата на куалком, дори и да ги оставят в производство, дали няма да скрият всичко в техен стил. последния път, когато си хортувахме с глутница FAE-та ми се сториха много разфокусирани. явно се притесняваха за личното си позициониране, нищо че гръмко обещаваха 20-години жизнени цикли на РРС линията. те не знаят след 2 месеца дали ще са още на работа, как могат да знаят кога някой виш финансит в куалком ще посочи с моливчето в някоя екселска таблица РРС и ще отсече - "тоя харч пък за какво ни е, като не става за телефони?". или coldfire, или 8-битовите, или ... всичко. свободен пазар, а? --- xilinx бяха в TMSC, ибягаха в UMC. алтера дялкат поне 85% в TMSC, само най-шантавите чипове ги пускат на техни си линии (интел), но те като цяло не са количества и надали влияят серизно на глобалните приходи. и изобщо, малко ми е чудно това неистово напъване на мейстрийм пазара (шарени дръжкофони) да се бутат десетки ядра на гигахерци. компенсираме кадърността на един милиард индиански програмисти със съответното количество ядра? за да могат кухите лейки да си гледат тубата в мола на батерия за часовник. а за холтер за ЕКГ в болницата чакаш месец и комплект химически батерии едвам стигат за 24-часа запис... какво следва? имплантиране на синьо зъбче в истинки зъб?
|
| Вто Окт 11, 2016 9:26 am |
|
|