|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:17 am
Трябва ли ми стенсил за BGA запояване?
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: Трябва ли ми стенсил за BGA запояване?
Е модовете могат да се набият на паралелен с пул ъп/доун. DONE също не е задължителен... изчакваш малко и тестваш директно нещо, при теб примерно един бърз тест на видео паметта мисля ще е по-полезн и от DONE 
|
| Пон Окт 10, 2016 10:49 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
M0 и M1 после щях да ползвам като GPIO. То вероятно и сега ще ги опроводя към MCU-то така или иначе.
|
| Пон Окт 10, 2016 11:08 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Мисълта ми беше да не вземеш да затриеш 6 пина от фпга-то, цпу-то, че и конектора да са само за програмиране  Но ако си ги ползваш и за други цели значи няма проблем, няма зян... Иначе да, от 6-цата нагоре май поддържат и обикновени флашове за програмиране. Демек става и евтини и няма нужда да са спешъл. Друг е въпросът струва ли си? Не говоря само за парите, явно 1-2$ изобщо не те бъркат. Ама нали и тоя флаш все някак трябва да го наливаш... Мен повече ми харесва една SD-карта към проца, хем той ще може да сия ползва, хем ще може да се качваш различни версии на фпга-то, щото често се случва да не се събира или да не ти трябва всичко. Може да ъпдейтваш на полето лесно и т.н.
|
| Пон Окт 10, 2016 2:09 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Еми 16 меги флаш е под 2 долара. Може да са ползва и за битстрийма и след това като нормален флаш от FPGA-то, което значи и от MCU-то. За спрайтове и шрифтове си е баш добре. SD карта по някакви си мои причини не искам, или поне не на тая платка. Това ще е просто GPU модул, евентуално и със звук.
|
| Пон Окт 10, 2016 2:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Въпросът не е в 2$, а в гърча около поддръжката... Трябва да мислиш първоначално как да го налееш, как да го ъпдейтваш и т.н. А пък 16 меги са нищо, особено ако вкараш шарения, филмчета и т.н., т.е. проца ти е добре да има солиден сторидж. Освен ако не изблъскаш и една SATA най-вероятния вариант е SD-карта към проца и ако имаш такава, то 16 меги са нищо и не само спестяваш 2$ ами и главоболията. Но ти си знаеш де, аз разсъждавам просто без да ти знам детайлите...
|
| Пон Окт 10, 2016 3:25 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Може да се налива през Xilinx кабела (софтуера го поддържа - налива във FPGA-то битсрийм само за да може да ъпдейтне флаша), ще може да се налива и през MCU-то, защото и от MCU-то ще има достъп до флаша. Никакви ограничения няма за това. На платката с FPGA-то MCU няма. На платките, към които това се прикача може да има всичко, каквото е нужно. Това го играе видеокарта само и нищо повече. Ще може да се закача към кое да е MCU, просто наблягам на скоростта, за разлика от готовите решения на пазара, тоест на по-мускулесто MCU със SRAM интерфейс това цялото се мапва като адресно пространство, съответно се работи много по-елементарно и бързо с него. Имам го вече направено със Spartan 3AN, ама набутах и MCU-то върху платката, съответно не е универсално, и платката е доста по-голяма и скъпа. Тук искам да набутам само FPGA+SRAM+Flash+захранване 3.3->1.2, и евентуално 3.3-5V заради HDMI-то и да си го закачам към каквото ми е кеф. От това ще има изход диретно към TTL или LVDS LCD панел, или HDMI. ПП: Ей-тука има таблици какво се поддържа: http://www.xilinx.com/support/documenta ... amming.htm
|
| Пон Окт 10, 2016 3:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ако целта ти е да има всички възможности като за евал е ОК. Аз щото разсъждавам повече като за производство и ефективност. Та затова не бих заложил да има нужда от кабели (особено пък за еднократна употреба). За достъпа не го разбрах как точно ще става от MCU-то... Ако имаш предвид с пинове, това значи тия пинове на проца да не се ползват след като се разбръмчи фпга-то. Или ако е през фпга-то, то пак изниква проблема с първоначалното наливане, когато нямаш още фпга... Относно универсалността... не знамм дали имаш предвид какъв да е ПИК, не ги познавам. Обаче от АРМ ще е проблем, щото няма стандарт на тема бъсове и в момента даже не се сещам за подходящи платки, естествено всеки може да си направи платка, ама това не бих го нарекал универсално решение... От друга страна и някакъв софтуер ще трябва да имаш, който евентуално пък да ускорява GUI, ама кое GUI? Не съм чувал за универсално такова... В смисъл ако трябва да е универсално решение аз бих го направил на платка с проц и фпга. Тогава ти си избираш GUI, подкарваш си всичко както си искаш. Даже ако CPU-то е мощничко да подкараш и някакъв скрипт ще е перфектно, в смисъл потребителя да може да си прави шаренийки без да програмира изобщо, още по-малко да се рови из сорсове ти. Отделно оставяш и няколко интерфейса, UART задължително плюс каквото там имаш по-бързичко (CAN, USB,...и т.н). Може и да направиш протоколче, или пък ако направиш скриптовете да оставиш юзера сам да си измисля протокола. Така вече по-може да се говори за универсалност, щото сравнително лесно ще може да се закачаш за каква да е ембедед система, дори 8-бит. От там ти мятат данни, а при теб се рисуват шаренийки.
|
| Пон Окт 10, 2016 6:45 pm |
|
 |
|
stefan63
|
miro, туй дето го пишеш- долу-горе е FTDI eve , Спарки дялка по-странично - май с контролер на Ренесас или Хитачи беше показвал бързо ъъъ... запълване с примитиви ...пак със ФПГА . Такова му трябва, такова прави . Доколкото съм разследвал - няма видео-кит, който да прилича/емулира някаква позната видеокарта. FTDI искат да се "ожениш" за тях, хубав контролер - ама съвсем специфично програмиране, за да изобразиш нещо и съвсем наскоро изкараха 800/600. Евала на пича(Спарки), че се занимава с такива неща. На мене ми е интересно развитието на проекта му - хем е трудно,хем е хайтек, абе готино. За да изкараш нещо на стандартен дисплей с DVI/HDMI - трябва да се ожениш я за Малинката , я за някой друг.Има контролери с пълен буфер за голям дисплей вътре , ама нещо не се продават на рибки . Та Спарки прави нещо,дето и на Кикстартер ще събере бързо финансиране - според мене. Ъпдейт на битстрийма би могло да се прави чрез изолиране на ФПГАто чрез ресет и някакъв прост тул за препрограмиране на флаша. Да си кажа - ако има достатъчно рам- превключване на видеостраници ще е добре.
|
| Пон Окт 10, 2016 7:50 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
1. Нещото ще има 2 режима: - мапване като SRAM - тоест изглежда на контролера като външа SRAM, за контролерите които имат такава периферия - общо взето по-големит такива - Renesas RX620/630, PIC32MZ и еквивалентните им АРМ-ове. Тогава си обявяваш видеопаметта като адресно простанство и си пишеш като в паметта на устройството. Може да си обявиш и масив със съответната размерност размер и директно клетка от масива ти отговаря на пиксел от екрана. Такова на пазара няма, а аз си правих още първия проект именно защото го исках така. - SPI, x2,x4, SQI и дериватите им, емулиращо горното. Тогава ще можеш и от PIC12 да се управлява. И двата варианта (особено първия) позволяват много лесно да се напише "драйвър" практически за всяка готова библиотека. Например почти безгрижно ще го подкарам на макрочепската, още повече че тя вече си има драйвери за същата концепция, но ползва вътрешната памет на PIC32-ката
2. Наливане на битстрийма: Първоначално се налива през XILINX кабела (демек JTAG-а) във флаша. След това флаша е свободен за ползване от FPGAто, което е конфигурирано да си дърпа битсрийма от флаша (мастер SPI programming). Тоест флаша става едновременно за наливане на битстрийма, за спрайтове, евентуално семпли на звуци и всякакви такива, които после FPGA-то да може да чете и мести по екрана или плейва през HDMI-то. Първия половин мегабайт във флаша е достатъчен за битстрийма на всичко до Spartan 6 LX16. За въпросния половин мегабайт ще има защита да не може да се затърка току тъй.
3. Ускорителните функции, на първо време, освен директното писане от MCU-то в паметта, ще са линия, запълване на правоъгълник с константен цвят или преливки, местене на спрайтове от флаша самостоятелно, с алфа блендинг и прочие полюции. На по-къден етап може и запълване на триъгълници, ама това засега не го виждам без да му набухам някакъв софт процесор.
4. И предния ми проект имаше функции за това от къде му стартира видеостраницата, с 2 презареждания. Тоест може да му се каже - започни от адрес еди кой си, и като стигнеш до адрес еди кой си скокни на адрес еди кой си. Това ти осигурява 3 области върху екрана с отделно хардуерно скролиране. Може да го допълня с прозорци или нещо такова.
5. SRAM-а ще е максимум 2MB. Това е достатъчно за 1024x768 и 1280x720 (720P) в 2 страници с 16 битов цвят и харчи над половината време за писане и четене от паметта. Някъде там ще му е максимума. За по-големите разделителности ще трябва да се мине на interlaced режим и 256 цвята с палитра. Вероятно палитровата версия ще е с отделен битстрийм - нямам идея какво ще мога да набутам във FPGA-то и дали ще се побере всичко, примерно на LX4. Ще има (то и на стария проект има) и опции за ползване на-големи монитори/панели, примерно на 1/2 от резолюцията им - уголемява пикселите двойно по Х, по Y, или и по X и по Y.
6. DVI/HDMI е лесно и има готови примери още от стария Spartan 3. И на него лимита му е някъде 720P до колкото четох, само не разбрах дали това му е лимита на Spartan 6 или на Spartan 3. Но цялата система я има готова RGB-HDMI я има готова на verilog и не вярвам да има кой-знае какви проблеми с подкарването и. Ще има изход HDMI, и 50 пинов FFC за TTL или LVDS.
Някога по-нататък, в следваща версия може да се мисли за DDR3 на 800 в обилни количества и с широка шина за данни, дори и за ползване на стандартна памет за лаптоп например, ама вече се отива в измерения, в които голям чип с вградено GPU е доста по-евтин вариант.
Та това е в обши линии. Май трябва отделна тема да отворя, като има някакво развитие.
|
| Пон Окт 10, 2016 9:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Чак пък да няма... не че съм запознат с това дето правиш, както и какво има на пазара. Знам че разните там ILI чепове дето се управляват серийно имат и "някакви" ускорители, FTFI eve и още едни май имаше също. Принципно стратегиите са две - или с някой дисплейен контролер като горните дето се управлява с прост интерфейс, или вграден контролер. Не е много практично да се цепи, най-малкото заради бръмчилката покрай една голяма шина. То пак може да има шини, ама са изолирани. В смисъл или в дисплея имаш контролер+рам, или в проца, но не половината тук, половината там и да си бръмчат на високи скорости помежду си. Тъй де, не съм много в час а пък и крайният резултат винаги зависи от детайлите. Все пак sparky бих те посъветвал да хвърлиш едно око на някой от вградените контролери. Не знам как е при PIC/Renesans ама при ARM класиката е CPU + памет (SDRAM обикновено). Като хардуерът обикновено е с много екстри, имаш овърлеи, прозорци, всякакви цветови конвертирания и евентуално някакви 2D ускорители. Като към това нещо задължително върви и камера интерфейси, аудиота различни и т.н. Просто отвори един и го погледни - примерно STM32F7, в кое ще ги биеш:
|
| Вто Окт 11, 2016 10:18 am |
|
 |
|
miro_atc
|
цъкнах в диджикей какво има налично... за 16$ единична бройка (пада под 10$ при >1k) имаш 2MB флаш и 512К SRAM и куп екстри, ей ти списъка направо:
Features • Core: ARM® 32-bit Cortex®-M7 CPU with DPFPU, ART Accelerator™ and L1-cache: 16 KB I/D cache, allowing 0-wait state execution from embedded Flash and external memories, up to 216 MHz, MPU, 462 DMIPS/2.14 DMIPS/MHz (Dhrystone 2.1), and DSP instructions. • Memories – Up to 2 MB of Flash memory organized into two banks allowing read-while-write – SRAM: 512 KB (including 128 KB of data TCM RAM for critical real-time data) + 16 KB of instruction TCM RAM (for critical real-time routines) + 4 KB of backup SRAM – Flexible external memory controller with up to 32-bit data bus: SRAM, PSRAM, SDRAM/LPSDR SDRAM, NOR/NAND memories • Dual mode Quad-SPI • Graphics – Chrom-ART Accelerator™ (DMA2D), graphical hardware accelerator enabling enhanced graphical user interface – Hardware JPEG codec – LCD-TFT controller supporting up to XGA resolution – MIPI® DSI host controller supporting up to 720p 30 Hz resolution • Clock, reset and supply management – 1.7 V to 3.6 V application supply and I/Os – POR, PDR, PVD and BOR – Dedicated USB power – 4-to-26 MHz crystal oscillator – Internal 16 MHz factory-trimmed RC (1% accuracy) – 32 kHz oscillator for RTC with calibration – Internal 32 kHz RC with calibration • Low-power – Sleep, Stop and Standby modes – VBAT supply for RTC, 32×32 bit backup registers + 4 KB backup SRAM • 3×12-bit, 2.4 MSPS ADC: up to 24 channels • Digital filters for sigma delta modulator (DFSDM) • 2×12-bit D/A converters • General-purpose DMA: 16-stream DMA controller with FIFOs and burst support • Up to 18 timers: up to thirteen 16-bit (1x lowpower 16-bit timer available in Stop mode) and two 32-bit timers, each with up to 4 IC/OC/PWM or pulse counter and quadrature (incremental) encoder input. All 15 timers running up to 216 MHz. 2x watchdogs, SysTick timer • Debug mode – SWD & JTAG interfaces – Cortex®-M7 Trace Macrocell™ • Up to 168 I/O ports with interrupt capability – Up to 164 fast I/Os up to 108 MHz – Up to 166 5 V-tolerant I/Os • Up to 28 communication interfaces – Up to 4 I2C interfaces (SMBus/PMBus) – Up to 4 USARTs/4 UARTs (27 Mbit/s, ISO7816 interface, LIN, IrDA, modem control) – Up to 6 SPIs (up to 50 Mbit/s), 3 with muxed simplex I2S for audio – 2 x SAIs (serial audio interface) – 3 × CANs (2.0B Active) and 2x SDMMCs – SPDIFRX interface – HDMI-CEC – MDIO slave interface • Advanced connectivity – USB 2.0 full-speed device/host/OTG controller with on-chip PHY – USB 2.0 high-speed/full-speed device/host/OTG controller with dedicated DMA, on-chip full-speed PHY and ULPI – 10/100 Ethernet MAC with dedicated DMA: supports IEEE 1588v2 hardware, MII/RMII • 8- to 14-bit camera interface up to 54 Mbyte/s • True random number generator • CRC calculation unit • RTC: subsecond accuracy, hardware calendar • 96-bit unique ID
|
| Вто Окт 11, 2016 10:40 am |
|
 |
|
sparkybg
|
1. За FTDI Eve: - до 1 МБ RAM - тоест опцията за 800x480 дисплей е palette based в 2 страници или 16 битов цвят в една страница. - SPI/SQI интерфейс на максимум 25Mhz. Това са 12 мегабайта в секунда обмен срещу 50 при мен. При това за командите е дори повече, защото ползвам и част от адресната шина като данни. - Само TTL изход, тоест ограничен си или към евтини TN дисплеи, или към доста скъпи MVA. Ограничен си и по резолюция, а хубавите и евтини IPS дисплеи са примерно с 1024x600 резолюция - Всичкото писане по екрана е с команди, а това ти ограничава още повече bandwith-а за много и малки обекти. - Не виждам да има входа за флаш. Тоест като имаш да премяташ спрайтове трябва да ги точиш от проца, когато свърши вътрешната памет
2. За STM32: - Връзваш се към точно тоя микроконтролер - Ускорителя е DMA based, тоест ползва вътрешната памет и докато има опресняване, прехвърляне на спрайтове и писане в паметта задръстваш вътрешната шина данни. Дори когато контролера работи самостоятелно ползва същата шина, тоест MCU-то пак чака за данни извън кеша му - При варианта с външна памет се случва същото - данните минават по вътрешната шина 2 пъти - Не знам дали можеш да си мапнеш екрана като масив и да пишеш директно в него, и с каква скорост - Максимум 800x480 (до колкото разбирам) и TTL интерфейс - виж предната точка. - Другото не мога да го коментирам - в последния час търся документация из сайта им и удрям на камък - това е едно от нещата заради които предпочитам Microchip - като идеш в страницата на някой процесор имаш списък с всички документи за тоя процесор/семейство, с всичките му периферийки, всякакви билиотеки и т.н. ST са по-зле даже от Renesas, на които така и не разбрах как да пусна дадена периферия лично, без да ползвам техните библиотеки. Пише се в амнайсе регистъра за да отключиш тоя, в който искаш да пишеш и неща от сорта, и трябва да ровиш в 18 чаршафа за да намериш изречението "преди да пишете тук, трябва да напишете еди кво си еди къде си". Иначе да речем SRAМ и SDRAM периферията на RX630 е на светлинни години от тая на PIC32MZ, но не е като да няма и в нея простотии.
С 2 думи, така като ги гледам, ще ги бия по производителност и двете, а второто и като нула влияние върху работата на проца и вътрешните му периферии, защото моето докато изпълнява команди е тотално самостоятелно. И като простота на работа - за да пишеш по екрана, пишеш в масив (макар че последното може и в STM-а да го има, ама къде по дяволите е описано????).
...а като цена не съм си и мислел че ще бия някой. Ама не ми е това целта. Microchip и те готвеха някаква серия PIC32MZ с вградена графика, ама така и не намирам preliminary чаршаф по въпроса.
ПП: Видях из форумите. Може да се мапне, май. LCD контролера (четящото фряйм буфера) е Bus master на вътрешната шина, може да чете и от вътрешната и от външна памет. Ускорителя май и той.
|
| Вто Окт 11, 2016 12:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Принципно ST се славят с недомислици и ако намериш такива не е невъзможно да ги биеш.... обаче другото дето са известни е, че не пестят от към хардуер. Затова няма ти е лесно... вътре проца почва с 3х32-бит и 1x64-bit AXI шини, след тях имаш бъс мултиплексор и няколко AHB шини... Само AHB-тата като сметнеш че са над 200МHz без wait-ве и на 32 бита имаш почти 1TB/s трафик на всяка. Като сложиш, че е процесорът е много як (имаш 2 инструкции/клок и клок над 200MHz), сравнително добре развързан - кешове за данни и инструкции, паметта е разбита на много парчета и пръсната на различни шини... та изобщо само проца е в състояние да направи добро видео. А сега сложи факта че е разтоварен и от всякаква монотонна работа, като конверсии, блендирания, запълвания, копирания, че даже и jpeg декомпресии... Както и да е, не ти го казвам за да се комплексираш, а за да погледнеш за идеи какво са направили. Виж как се сглобява картината от layer-и, как работят джамовете, виж какви обработки имат...
|
| Вто Окт 11, 2016 12:52 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Единствената вътрешна RAM, дето да може да свърши работа в случая е SRAM1, която е максимум 384К, тоест върши работа, ама за малки екранчета или за 8 битов цвят. LCD контролера и ускорителя са на DMA към нея, тоест докато едно от трите върши нещо другите чакат. Не кзават дали се достъпва на пълната честота на проца, обаче, или на по-ниска. Значи пак се отива на вариант външен SRAM или SDRAM. Тогава вътрешните трансфери (да речем между Flash и фрейм буфер) може би не го бъркат - не знам.
LVDS и HDMI си няма и трябва външен трансивър, но пък SDRAM-а е евтин (но пък SDR на 90Mhz не е твърде бърз).
Демек, спестявам си FPGA-то, но добавям друго. И се връзвам към STM32. Въпрос на преценка.
|
| Вто Окт 11, 2016 2:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз не те зарибявам за ST, просто ти го давам да го разгледаш за полезни идеи (ако намериш) Иначе всяко решение си има кусури, в случая не съм закачал телевизор към ST и нямам опит, но като цяло при АРМ навремето доста им куцаха трансферите, даже Атмел като правеха АРМ9 с LCD ги правеха с два отделни външни бъса. Та това беше проблем, ама си взеха поука и откакто излязаха куртексите масово се слагат бъс мултиплексори и самите шини са по-добри. Тъй че освен ако ST не омазали нещо, не би трябвало трафикът да им е тънко място. Нито за вътрешна, нито за вариант с външна памет. Но няма кво да ги мислим, това предполагам с нищо не ти помага... А да и не е само TTL - имат си поддържка за mipi DSI, което мисля че и ти с лекота би могъл да поддържаш. Аз исках да видя как изглежда софта им... Не намирам за новите M7, но на старите процове дето са 2 пъти по-слаби изглежда не чак толкова лошо... А платките плюс дисплей започват от 50-60$, ми не е зле...
|
| Вто Окт 11, 2016 3:49 pm |
|
|