| Автор |
Съобщение |
|
themakers
Ранг: Минаващ
|
 Избор на осцилоскоп
Здравейте, Шефа най-накрая отпусна пари за осцилоскоп :–) Сега въпроса е какъв да бъде. Като цяло изискванията са ми да е поне 100MHz, 1Gsps и да е читав. Гледам няколко варианта. http://www.batronix.com/shop/oscillosco ... 1104B.htmlhttp://www.batronix.com/shop/oscillosco ... 2102A.htmlhttp://www.batronix.com/shop/oscillosco ... 2102X.htmlhttp://www.tme.eu/en/details/dsox2012a/ ... hnologies/От нещата, който четох, разбрах че Agilent са станали Keysight Technologies и че ниският клас е ребрандиран Rigol. От където правя извода, че Rigol-а е доста качествен. За Siglent-а като цяло не разбрах от мненията къде се позиционира в качеството и точността. Keysight-а най-скъп, това прави ли го най-добър за тези параметри? Owon, GW Instek нямам идея как се позиционират. Какво ще препоръчате.
|
| Пет Окт 07, 2016 12:04 pm |
|
 |
|
radolin
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Избор на осцилоскоп
Щом ти стига 1Gsps може да видиш и по-нискобюджетен вариант: http://www.batronix.com/shop/oscillosco ... 1054Z.htmlСъс софтуерен хак може да се активират всички екстри - декодери, повече памет, до 100МХз.
|
| Пет Окт 07, 2016 12:39 pm |
|
 |
|
Pif
|
Щом до сега си можал без осцилоскоп - значи и за в бъдеще ще можеш. Ако искаш да си дадеш парите и да продължиш да нямаш осцилоскоп - си вземи някой от изброените. Ако искаш да си изкарваш парите с този осцилоскоп и той да ти върши работа - си вземи нещо марково. Дори старо.
|
| Пет Окт 07, 2016 12:48 pm |
|
 |
|
themakers
|
Липсата на осцилоскоп, доведе до проблеми, който не виждам как мога да реша, без наличието на същия. Затова трябва да се оборудвам. Имам проблеми със смущения, който ми забиват микроконтролера. и компроментират целия продукт. Микроконтрелра работи на 16MHz, имам триаци без zero cross ( с допълнителна схема за детекция на преминаването през 0 на синусоидата), защото управлявам фазово мотори.
Keysight-a не е ли марков? Това ми е бюджета - 3000лв без ДДС. Искам нещо, с което не само да реша сегашните ми проблеми, но и за в бъдеще да върши работа.
Последна промяна themakers на Пет Окт 07, 2016 3:36 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Окт 07, 2016 1:06 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Както едрата синя кака казваше на нашия човек в аватар - ти не избираш осцилоскопа, а той те избира 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Окт 07, 2016 1:07 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Ако не бързаш много, огледай се първо тук и там, виж какво точно ти трябва. След месец-два Фарнел, ТМЕ и другите, включително оторизираните ще почнат да чистят складове, както всяка година. Например http://se.farnell.com/tektronix/tds2024 ... nsku=falseТова може да се вземе с твоя бюджет, но трябва да дебнеш известно време.
|
| Пет Окт 07, 2016 9:05 pm |
|
 |
|
Pif
|
Това вече е осцилоскоп. Става за мерене. Не само за гледане на цветни картинки.
Имахме един сиглент в работата дето хващаше радио при сондата на късо. 350 миливолта на 500 килохерца при сонда на късо - радио хоризонт. Особено ако масата на сондата е закачена някъде към земно.
Събирай за тектроникса. Или на старо в ибей. Пак е по-добър вариянт.
|
| Пет Окт 07, 2016 9:43 pm |
|
 |
|
User
|
Oт Instek GDS-1152A-U аз съм изключително доволен за нормална работа. Е... Ако имах възможност, бих си взел Tektronix.
|
| Съб Окт 08, 2016 2:25 am |
|
 |
|
themakers
|
Tektronix-а изглежда супер и вероятно наистина покрай коледни промоции ще се вмести в бюджета ми, но времето е много до тогава. Вариант е да си взема бюджетния Rigol 1054Z и покрай промоциите да се оборудвам с хубава машинка. Друг вариант, който гледах е http://bg.farnell.com/rohde-schwarz/hmo ... dp/2531162 Параметрите му да идентични с тези на TDS2024C.
|
| Съб Окт 08, 2016 8:07 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
R&S не съм използвал, едни колеги взеха подобен на 500MHz и оплакването беше, че много се загрявал. Но тоя си има даже логически анализатор, като гледам, USB, Ethernet. Всичко опира до това как и за какво ще ги използваш. Успех!
|
| Съб Окт 08, 2016 10:41 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
|
| Съб Окт 08, 2016 6:18 pm |
|
 |
|
Pif
|
Аджилент правеха хубави осцилоскопи докато не решиха да пуснат боклуци в ниския ценови клас. Колко си струва тоя рьоде-шварц не знам. Трябва да се пита някой който го е ползвал. Евтините аджиленти са също толкова зле колкото ригол и сиглент.
Дезър Лио, ти като търговец ли се изказваш или като потребител на тази апаратура? В джоба ли ти бъркаме като плюем по марката която продаваш? Или е важно само да напълниш джобчето без значение колко човека ще излъжеш?
|
| Нед Окт 09, 2016 12:33 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Плюй когото и колкото си искаш  Как не влезе в час...
|
| Пон Окт 10, 2016 9:22 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Моите две стотинки - преди да получиш препоръка трябва да уточниш за какво ще го ползваш. Както виждам по-късно си уточнил че става въпрос за сериозни аналогови мерения (смущения). Там няма да минеш лесно с нисък клас. Предполагам че тек-а е разумен избор. Огледай също аксесоарите, които ще ти трябват - добра диференциална сонда и токова сонда. Т.е. гледай цената на комплекта за да си направиш коректно сравнение. Ако бюджета е лимитиран може да се окаже че е по-добре по-слаб скоп с токова сонда, отколкото скъп скоп без такава. Имам предвид че за някой цели тя си е просто задължителна и скопа ще ти е голям камък ако нямаш. Ако ти трябва (и за) цифрово "дебъгване" трябва да акцентираш на повече памет, повече канали, анализ на бъсове. Това принципно става по-изгодно с логически анализатор (има добри за по няколко стотин евро - PC базирани). План максимум е добър скоп + добър анализатор. Връзка между двата (синхронизиране - т.е. trigger out на скопа) е задължителен също.
|
| Пон Окт 10, 2016 10:55 am |
|
 |
|
themakers
|
За логически анализатор използвам Saleae Logic 8 портов и за сега ми върши работа. Занимавам се с цифровата част на нещата и ми липсват познанията по аналоговата, предполагам че и на това се дължат проблемите, които имам. Токовете и мощностите на моторите са доста малки - максимум 40W синхронен мотор и си мисля, че с няколко филтърчета на захранването на микроконтролера и на входа на аналоговите датчици ще си реша проблемите. Познанията ми по измерването с осцилоскоп са сведени до тези от университета, а там нямам спомен да са ми споменавали за диференциална или токова сонда и това са нови неща за мен. Попрочетох доста последните няколко дни и смятам да скачам на R&S HMO1222. В ревюто на eevblog го представят добре, на параметри също изглежда ОК. Като допълнение ще си взема и една изолирана сонда 100:1 http://bg.farnell.com/multi-contact/68- ... dp/4991564Приемам различни предложения за да не направя някоя глупост 
|
| Пон Окт 10, 2016 2:50 pm |
|
|