Отговори на тема  [ 118 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Трябва ли ми стенсил за BGA запояване? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Трябва ли ми стенсил за BGA запояване?
Щом са единични бройки, защо ти е стенсил - мажи с течен флюс и използвай духалка.
"Моят" метод за запояване на BGA, но не чипове, а модули (GE863/4/5) е на ламарина със спиртна ламБа отдолу. Само, че премахвам топките на модула и ръчно правя топки на платката. Идиотизъм, но за единични бройки върши работа. :)

Сря Окт 05, 2016 12:45 pm
Профил

PCBCart ще ги правят, така като гледам. 8 милса дупка, 5милса annular ring/пътеки/разстояние между пътеки, 5.5 милса разстояние между пътека и pad. Изглежда ми достатъчно. И цената е добра. 130 зелени кинта за 5 платки 10x10, ENIG, със все стенсила (стенсила е 10 пари само). По-евтино за тия възможности не откривам. Ако без ENIG и без стенсил - 100 кинта.

Почвам да рутя, пък да видим какво ще излезе...

Сря Окт 05, 2016 1:19 pm
Профил ICQ
Аватар

РАМ-а така орутен ... но пък ти имаш FPGA след това, така, че ще можеш да го вържеш без да плетеш, трябва да върви. Още повече това е SRAM така, че не трябва да имаш ядове. Да те подсетя - нали знаеш, че можеш да плетеш адресните шини произволно, както и данните по октави. Улеснява много рутенето.

В интерес на истината, не ми беше хрумвало, че така може да се изведе всичкото пин. :)

Честно казано така и не разбрах, що ти е да се занимаваш с БГА в твоята ситуация, ама щом си настроен да пробваш - давай.

Едит: Сега се сетих и нещо друго - из разните дебели книги пише, че фан-аута (изхода от пада) трябва да не е много дебел, защото охлажда пада и може топчето да не се разтече добре. Аз ги пускам 0.125, 0,15 не би трябвало все още да е проблемно, още повече като гледам ще ги печеш като агнета, но просто да го отбележа.

Сря Окт 05, 2016 1:58 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Честно казано така и не разбрах, що ти е да се занимаваш с БГА в твоята ситуация, ама щом си настроен да пробваш - давай.

Имам 108 I/O-та на Спартан 6-цата. Дали вскички са пълноценни още не съм гледал, но по спомен бяха. Към SRAM-а имам 40 пина, към MCU-то 42 или 43, и останаха 25. за 16 битов LCD панел са 20, а за LVDS трябва да отделя цяла банка, от която ползвам само 4 диференциални двойки. Един пин обикновено отива и към контрола за яркостта, и обикновено е от друга банка, щото 3.3V, макар че това поне може да се подкара и през един транзистор от LVDS банката.

...а ако реша да правя 32 битова шина за данни към MCU-то, което също ме блазни, защото ще мога да пращам към FPGA-то с 50 мегапиксела в секунда, вместо сегашните 25 - още 18 пина

За печенето - еми стандартните варианти - или котлон отдолу и духалка отгоре, или цялото във фурната.

Сря Окт 05, 2016 2:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
...В интерес на истината, не ми беше хрумвало, че така може да се изведе всичкото пин...

Подобен дизайн беше показал преди доста време съфорумника ни с непроизносимия ник (с компютъра сглобен от платки).

Сря Окт 05, 2016 3:20 pm
Профил
Аватар

предполагам щом е хоби, ако не е тайна - какво ще е със тоя Спартан?

Сря Окт 05, 2016 3:46 pm
Профил

Grubi написа:
предполагам щом е хоби, ако не е тайна - какво ще е със тоя Спартан?

Първоначално Frame Buffer за дисплеи поне до 800x600. Дизайна вече го имам на Spartan 3AN. Смятам да добава и 2D ускорителни функции - шрифтове, спрайтове, алфа блендинг, евентуално линии и триъгълници. Ако успея да набутам и 4-8MB сериен флаш за спрайтовете също би било полезност.

Я кажете, прекалявам ли с кондензаторите? Това са 10 нанофардни 0402 откъм гърба. Около чипа ще има и няколко 100nF 0603, а по-надалеч някакви икрофарадни, все керамични. Ама гадината има доволно количество изводи отдолу за захранване и маса. На зтария проект минах с по-малко и около чипа, ама стигнах до етап да се боричкам за всеки извод, и като наплякам и кондезатори там става тегаво. Платката е 5/5 милса, с разстояние от писта до пад 6 милса и минимално 0.2мм via с 6 милса annuаl ring. Абе, първата колонка от тук: http://www.pcbcart.com/prototype-and-st ... pabilities

Ей какво съм надробил:
Прикачени файлове:
Spartan6Caps.png
Spartan6Caps.png [ 128.97 KiB | Прегледано 2670 пъти ]

Пет Окт 07, 2016 7:34 pm
Профил ICQ
Аватар

http://www.xilinx.com/support/documenta ... /ug393.pdf

Пет Окт 07, 2016 7:44 pm
Профил

Спарки,много ли ще е тъпо -ако помоля за SPI интерфейс и 2 оживени платки?

Пет Окт 07, 2016 7:59 pm
Профил

stefan63 написа:
Спарки,много ли ще е тъпо -ако помоля за SPI интерфейс и 2 оживени платки?

То тъпо не е, ама платката самостоятелно няма как да тръгне. На 4-слойната платка ще са само FPGA-то, SRAM-a, 3.3->1.2V захранване и евентуално (ако намеря място) 2 серийни флаша за спрайтове и т.н.
MCU-то, което ще го ползва това, е на друга двуслойна платка, като към него отиват и 6-те писти за програмирането на FPGA-то. Тоест за да тръгне, външно MCU трябва да му налее битстрийма.

...пък и цената за сглобяване надали ще ти хареса. Надали ще мога да сглобя една бройка за по-малко от 4-5 часа, с тия BGA-та и 0402 кондензатори. Като сметнеш и цена за платката към 30-40 кинта и цена на частите нещо като 60-100, вече идва дебелш'ко. Всъщност още не знам окончетелно колко ще струва като части, ама само FPGA-то e 19USD и SRAM-a e 22USD.

От друга страна itead имат платка барабар с дисплея именно със SPI вход.

Пет Окт 07, 2016 8:44 pm
Профил ICQ

За цена не съм говорил :-)
Обаче това с битстрийма не ми хареса :x - не се сетих, че може да не е флаш.
ХДМИ ще има ли?

Пет Окт 07, 2016 8:48 pm
Профил

stefan63 написа:
ХДМИ ще има ли?

Засега не се предвижда. Макар че го правят (DVI), даже без външен чип.

Пет Окт 07, 2016 9:13 pm
Профил ICQ

Всъщност, накара ме да се позамисля. Флаш ще има, или в един или в 2 чипа, и ще се конфигурира от него, тоест ще е самостоятелно. Направих си труда да прочета нужните документации и трябва да съм гламав за да не сложа 8/16MB флаш чип за 2 долара, който се поддържа официално и може да се пише през JTAG-а.

SPI x1/x2/x4/QPI също ще има - интерфейса или ще е конфигурируем, или ще има битстриймове за всяко.

HDMI-то тепърва ще го мисля, но най-вероятно и него ще го има. Ще помисля и по въпроса дали да е и със звук, тоест да се плейват семпли от флаша или подадени от MCU-то.

Нед Окт 09, 2016 1:39 am
Профил ICQ

sparkybg написа:
като към него отиват и 6-те писти за програмирането на FPGA-то.

Що пък 6, да не програмираш по сериен?

Предполагам fpga-то ти е вързано на бъса на проца... В такива случаи обикновено се ползва паралелно програмиране. За целта само гледаш линиите за паралелното да съвпадат после с бъса. Не помня ставаше ли само с един или два пина, май и един стигаше да го вкараш в програмиране...

Пон Окт 10, 2016 9:04 am
Профил

miro_atc написа:
sparkybg написа:
като към него отиват и 6-те писти за програмирането на FPGA-то.

Що пък 6, да не програмираш по сериен?

Предполагам fpga-то ти е вързано на бъса на проца... В такива случаи обикновено се ползва паралелно програмиране. За целта само гледаш линиите за паралелното да съвпадат после с бъса. Не помня ставаше ли само с един или два пина, май и един стигаше да го вкараш в програмиране...

PROG_B, DONE, CLK, DIN, M0, M1, като последните 4 после се ползват като GPIO.

...ама, отпада. На платката ще има и сериен флаш и ще смуче от там. Така ще е самостоятелно и по-универсално.

Пон Окт 10, 2016 10:30 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 118 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща