Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
MEMS вместо кварц. Някакви съображения? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение MEMS вместо кварц. Някакви съображения?
До сега просто знаех че ги има, и толкоз. Вчера случайно попаднах на това:

http://www.microchip.com/promo/dsc6000- ... scillators

и се позагледах по чаршафа му, та ми стана интересно. Някакви подводни камъни в ползването на такива джаджи има ли? Гледам и че са средностатистически по-евтини от класическите им аналози, поне във Farnel.

Чет Сеп 29, 2016 1:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: MEMS вместо кварц. Някакви съображения?
Харчат ток...

Чет Сеп 29, 2016 1:56 pm
Профил

Тока, и повишения jitter ги видях. Въпроса е има ли някакви фундаментални проблеми с тия джаджи, в сравнение с кварцовите им аналози? И изобщо как се представят в реалния свят?

Чет Сеп 29, 2016 2:27 pm
Профил ICQ
Аватар

лъчат повече в пространството, при това имат неочаквано високи нива и на големи хармоници.
ако наоколо имаш нещо чувствително, ще го оглушиш

Чет Сеп 29, 2016 5:58 pm
Профил
Аватар

Ей тия май бяха първите комерсиални
https://www.sitime.com

Пише какви са им предимствата - малки, устойчиви на вибрации, широк обхват на захранващото. Виж температурните разлики надали ще им влияят добре, другото вече са го написали.

Сигурно са подходящи, ако вземеш дизайна и го вградиш с електрониката в един чип.

Чет Сеп 29, 2016 6:24 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
ааако не ти трябва:
- устойчивост на вибрации,шок, топлина
- да го интегрираш на силиконовата подложка с другата схемотехника
- и други такива
- не искаш да си в крак с модата

вземай кварц

Вто Окт 04, 2016 4:16 pm
Профил

MYXATA написа:
ааако не ти трябва:
- устойчивост на вибрации,шок, топлина
- да го интегрираш на силиконовата подложка с другата схемотехника
- и други такива
- не искаш да си в крак с модата

вземай кварц

Единственото дето ми хвана окото е цената и малките размери. До силиконови подложки надали някога ще го докарам.

Вто Окт 04, 2016 4:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Моя опит е силно отрицателен.

Начи имах една платка на която имах STM32 "клочен" от такъв MEMS(sitime) - 8Mhz. На същата платка имах и GPS. И кво стана. GPS не работи, в смисъл сигнал йок. Платката е шестслойна и според мойте познания в областта - беше изрутена прилично добре. Съгласуване, импеданси на линии, земи... абе старах се. Колега от форума я закачи на анализатора и о ужас - на входа на ГПС-а на 1560 MHz един хубав пик. Ама не от спътника. Той като амплитуда не е толкова голям, че да светне на ЕМИ тест, ама чуствителността на приемника е много сериозна и за него си е проблем, щото баш в честотната лента го удря .:)
Бах мама му и прасе, въртим сучем - гледаме MEMS-а ама някак не ми се вярва, баси това е 195-ти хармоник :) За проба я да го сменим с кварцов Резонатор - я утихна.

Псуване, псуване...

В защита на мемса, ще кажа, че пробвах да го сменя с кварцов Генератор - резултата пак беше плачевен. Явно стръмните фронтове и голямата товароносимост на изходите на генератора бяха основния проблем. Макар, че пробвах серийно с една бета и капацитет към земя да ги замажа - не се подобри чуствително ситуацията.

За зла участ се оказа, че на долната платка (двете са галванично развързани през траф) има друг МЕМС на 8.192. И той също сбърква GPS. През трафа ли, през въздуха ли успяваше да дрънка, бах му мамамата. Така и не ми се изясни до край проблема. И така - това устройство никога не придоби работещ ГПС... :( Сега правя тотален редизаин, изхвърлил съм всякакви мемсове.

Та така, аз пак намерих мотиката и я настъпах трупешката. От тогава като чуя МЕМС и гледам странно.

Иначе на хартия не изглеждат лошо, във време в което процесора е по-малък от кварца - направо са си примамливи.

Вто Окт 04, 2016 5:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо, проблемният MEMS имаше ли опция за олабване на фронтовете? Този с който си играх можеше, и към екстремума откъм бавен фронт и подходяща честота на осцилоскоп изглеждаше доволно прилично.

Сря Окт 05, 2016 9:54 am
Профил
Аватар

ми те кофти работите не се виждат на скоп, нормално

Сря Окт 05, 2016 10:12 am
Профил
Аватар

Въпросът ми бе конкретният MEMS с какъв slew rate е бил и можело ли е да се сменя.

Сря Окт 05, 2016 10:19 am
Профил
Аватар

Владо е прав, наистина МЕМС-овете имат набори от различни чепове според изхода. Моя беше от по-бързичките мисля, ама нямаше избор от останалите, него имаше само в Дигито. Обаче аз така или иначе пробвах да замажа изхода с LC филтър. На скопа видимо се замаза, обаче ГПС-а така и не откина докато МЕМС-а трака. А нали ви казвам, даже като го махнах, другия МЕМС от галванично разделена платка (траф) продължи да смущава ГПС-а. Говорим за 2-3см разстояние по въздух. От което аз си правя изводи, че се раздрънква цялото захранване или масата, че и вискочестотно се прехвърля през трафа, щото да прехвърля електромагнитно по въздуха ми се вижда прекалено фантастично.

Владо имай предвид, че говорим за вход на ГПС-а, там поне на хартия са над 140db чуствителност. Почти съм сигурен, че това дрънкане на ЕМИ тест нямаше да се види въобще, камо ли на осцилоскоп. Обаче на ГПС-а му е точно на входния банд и .... псуване, псуване...

Сря Окт 05, 2016 10:48 am
Профил ICQ
Аватар

Аха, за шуменето на входа на GPS-а и че няма да се види на осцилоскоп е ясно. Опитвам се да изкопая някакви полезни битове информация от тази тема. :)

Някъде из форума съм поствал с кой конкретно чип си играх, лошото че фамилията е спряна. От тази серия си спомням че кристалът вътре е един - MEMS осцилатор на нещо около 1+ GHz и оттам PLL/делители, FSM и NV памет някаква с фабрични калибрации и параметри. Няма да се учудя ако има и малко 8051 в някой ъгъл. Ta "програмирането" на честота (1..100 MHz), slew rate и още някакви параметри се извършваше или еднократно в NV паметта, или през едно-проводен интерфейс runtime. Аз избрах последното за да си експериментирам, докато твърдите опции се правеха от Digikey. Видя ми се много полезно да може да си въртиш честотата и фронтовете, и чак после да ги заръчваш фиксирани.

На оригиналния въпрос на @sparkybg - за твоите цели аз смело бих сложил MEMS. Пък ако намериш и такъв програмируем, съвсем ще се изкефиш.

Сря Окт 05, 2016 11:40 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
с риск да ме поплюете, искам да уточня - мемс клок генератор или осцилатор искате да ползвате.
да упростя въпроса
в много дизайни чувствителни към хармоници се за локален осцилатор слагат такова със sine wave изход(осцилатор демек). защото ако искаш клок(правоъгълни импулси) няма как да избягаш от шумове било то фазови н, някой Н-ти хармоник и т.н. за RF да не говорим за LО Leakage и т.н. ефекти, където точно за локалният осцилатор си има ред изисквания.

туй дето е в даташита от линка е с правоъгълни импулси :)

Сря Окт 05, 2016 12:00 pm
Профил
Аватар

На sparkybg му трябва (подозирам) обикновена числова щракалка за клок и дори jitter-а не му е фатален (пак подозирам).

Сря Окт 05, 2016 12:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща