|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:52 am
Размисли и въпроси CAN и други шини
| Автор |
Съобщение |
|
Quadro
Ранг: Новодошъл
|
 Размисли и въпроси CAN и други шини
Привет на всички. Някои има ли опит с CAN мрежи и по-точно свързването на nodе-овете като star топология ? Пъроначално мислех за класическа CAN шина но започнаха да излизат въпроси като : - дължината на не-терминираните клонове ( stub length ) каква може да бъде. - дали мога да терминирам на всеки node и така да елиминирам не-терминирани nodes После разгледах Low Speed Fault Tolerant Can BusНо и там изникнаха въпроси : - дали high speed transceiver (например SN65HVD230D) може да работи във fault tolerant can bus - дали ако се реализира по този начин няма да има проблеми, заради големината на самата шина, ако се закачат много 'клиенти' Някои има ли знание и желание да сподели как може да се реализира относително проста мрежа, състояща се от десетина броя nodes, като желанието е да се получават няколко байта информация от сензори ( температура или напрежение ) през няколко-минутен интервал от един node към друг. Историята и защо питам това, ако на някои му се занимава да чете  : От известно време ми се върти из главата да пробвам да си направя 'мрежа' за домашни цели, за да свързвам различни сензори/индикации и всичко това към Raspberry PI. Някои ще са в стая, други може да са на 10-20м ( в двор примерно или таван/стълбище ). Безжична реализация не мисля, защото може да са 20на отделни нода и ако всичко това трябва да се върже по безжичен път ще стане трудно (не че това сега е лесно). Мислех за CAN шина по cat 5e кабел, 4 или 6 от кабелите да са захранване, 2 за самата CAN шина. Реално консумацията на един node в пиков момент ще е към 40мА, та затова си мисля, че cat 5e ще може да издържи като натоварване, защото рядко всички ще работят по едно и също време. CAN-а изглежда подходящ, въпреки 8те байта payload, защото и без това няма да има много тежка комуникация между отделните нодове. LPC11Cxx + SN65HVD230D като хардуер - и двете на 3.3V, max 120 nodes за transceiver-a, CAN API в ROM-a за LPC-то с идеята CAN-а да бъде само physical layer с проста имплементация на протокол (TBD), т.е. без OpenCAN и други сложни протоколи. UART, RS485 не мисля, че е приложимо при толкова точки, които може да изпращат информация при нужда. PS: дано да съм уцелил раздела 
|
| Съб Окт 01, 2016 12:03 am |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Размисли и въпроси CAN и други шини
В нас имам точно такава мрежа за температури, влажности и разни други неща с около 20-на нода. Всичко върви по Cat5 кабел като 4 жици са за захранване и топологията е смесена - звездно/бъсова ако мога така да се изразя. Точно като на тая картинка: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... etwork.pngСкоростта на която съм ги пуснал е 10кб/с. Демек точно каквото ти искаш да направиш. Прави го така и не мисля, че ще имаш някакви грижи. CANbus е идеална точно за такива начинания. Е, сега с разните му там LoRa, Zigbee и други подобни може да се постигне същото без да се опъват кабели, ама аз като го правих не беше толкова просто и евтино. Тук при нас с кабели е по-лесно, защото стените са кухи и прекарването е супер просто. За в БГ с мазилките и тухлите не знам дали ще е толкова просто и дали няма да е по-добре да е безжично.
|
| Съб Окт 01, 2016 12:30 am |
|
 |
|
Quadro
|
Благодаря за отговора.
Отзад напред - ще се прекарва нова инсталация така или иначе и освен допълнителният cat 5e кабел за ethernet-a няма да е проблем да се пусне и за тази мрежа. Wireless би изисквало според мен доста по-сериозен софтуер, за да 'гарантира' получена трансмисия при предаване на информация ако се уцелят няколко нода да предават по едно и също време. Може и да се бъркам, но маи трябва добра синхронизация за добро безжично предаване. Докато can-а се грижи сам за това на физическо ниво. ESP8266 не съм го мислил главно заради консумацията, която може да се окаже 'тежка' ако пак се уцелят няколко нода едновременно да изпращат.
А би ли споделил информация за следните въпроси : - с кои transceiver-и е изградена мрежата - къде и как се намират терминиращите резистори - пробвал ли си на по-висока скорост, примерно 100kb/s. Скорост, която би трябвало да се достигне с low speed fault tolerant can bus
|
| Съб Окт 01, 2016 1:03 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз ползвам в тая мрежа TJA1051T,118. Терминиращите резистори съм ги сложил единия в централното устройство, дето събира данните, което е горе долу в средата на мрежата, а другия в най-отдаличения от него нод. По едно време мисля, че бях пробвал на 100кб/с ама бяха само два нода. Обаче не мисля, че ще има проблем, защото същия трансивър го ползвам и на работата в мрежи на 250кб/с. Верно не са на такива разстояния, но примерно един автобус от градския транспорт, дето е като чупещите се икаруси също има бая дълга мрежа и няма проблем с многото устройства и разстоянието на 250кб/с, а и вървят около 1200 съобщения на секунда, демек трафика си е сериозен - 70% от възможния бандуит. Сега в един проект ползвам тоя твоя SN65HVD230D в комбинация с SN65HVD1040DR в повечето от нодовете, скоростта е 250кб/с ама още не съм правил тестове с много устройства и на дълго разстояние. Но в тоя проект всичко ще е на най-много 5 метра едно от друго и няма да има повече от 16 устройства, така че не би трябвало да е проблем и за скорости доста по-големи от 250кб/с. За безжична мрежа не ти трябва ESP8266, а по-скоро LoRa с която няма да имаш проблеми с протокола, защото дава перфектна гаранция, че това дето се изпраща ще бъде прието, особено на близко разстояние като твоето. Също така с една батерия и по един пакет на няколко минути би трябвало да изкара минимум година. Така че разгледай някои от тия LoRa модули. Не са скъпи, само с гейтуея може малко сложни да станат неща, ама пък си спестяваш кабеляците. Cat5e кабели из цялата къща със сигурност ще е по-скъпо от LoRa гейтауей  .
|
| Съб Окт 01, 2016 6:32 am |
|
 |
|
TheWizard
|
За ЛОРА: има и скъпи има и евтини Gateways... GW ти трябва ако ползваш LoraWAN мрежа за МНОГО нода Накратко: GW е приемник, който слуша много канала "паралелно" без значение от скоростта на нодовете с цел уплътняване на банда и мрежата... "Гарантира" ти километров радиус в силно натоварен архитектурен терен... разстоянието се увеличава значително с намаляване сложността на терена - за селско стопански приложения може да достигне до 10 км
_________________ main[-1u]={1};
|
| Съб Окт 01, 2016 9:01 am |
|
 |
|
Quadro
|
Според това, което чета евентуална пречка на high speed transceiver-и е Stub length-a. Затова попитах как е терминирано и къде. На повечето места пише, че отделните нодове не трябва да са на повече от 0.3м от can кабела. Един PDF на TI пишеше, че общият размер на stub length-а за цялата мрежа не трябва да е повече от 22м. Реално на мен и 50кб/с ще ми свърши работа и затова се надявам да стане на star топология. Иначе разгледах Lora модули - поне това, което намерих е висока цена за един модул. При мен най-голямото разстояние засега ще е 30м ( за двор ) и там може да стане и с обикновен 433Mhz предавател тип Si4432.
|
| Съб Окт 01, 2016 8:17 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Аз гласувам за безжично. Най-лесно откъм реализация е wifi, например 8266. Единственият проблем на есп-то (и вифи-то) е че не е много удачно за нодове които се хранят от батерия. Ако захранването е от мрежата няма абсолютно никакъв проблем. Имай предвид че проблемите, за които говориш (синхронизация, делене на ефира, ретрансмисия) са решени на ниво 802.11. Грам работа нямаш там, бъди сигурен. За до 128 нода ти стига едно АП - препоръчвам да е отделно от това което ползваш за youtube у вас. Също да е с openwrt, т.е. задели си 40-50лв за него. Ако живееш в дворец може да са няколко ап-та вързани заедно (примерно по WDS). Нодовете може да са ESP8266 или 8285. Ако не е за тази седмица можеш да изчакаш и ESP32. Очаква се до дни да излязат първите платки с него. Там (за нодовете) си прецени какво ти е удобно за програмиране. ЕСП-то е лесно с Ардуино средата - т.е. за интелигентността на нода може да разчиташ на скеч в ЕСП-то и само да добавиш сенсора по и2ц/спи/1wire или каквото там ти трябва. Получаваш огромно количество готов код, както и решени дребни проблемчета като начално конфигуриране на мрежата, задаване функционалност, OTA upgrade и поне 5-6 сериозни cloud платформи да си изкараш данните и управлението в нет-а. Това става буквално за няколко часа. Което не е зле при себестойност на нода от 3 долара. Имам едно набързо скалъпено такова - намира се на отдалечено място, където има свободна вифи мрежа от съседна къща. Нивата вътре са -87..-89db според телефона и той зор се закача вътре. В тия условия съм забил от почти година едно есп с BME280. Има елементарни защити като загуби връзка с вифи-то или със сървъра (на thingspeak) да рестартира вифи-то. Та за това време не е спирало - имало е моменти в които съм го слагал в стаи където нивата са още по-ниски - там едвам успява да се закачи и се вижда че е успяло през няколко часа да се закачи и качи данни (нормално качва през 15 секунди). Подобно нещо съм правил за колега и там има повече сензори - следи се отоплението (термопомпа) на една къща. И от двете места мога да потвърдя че е безотказно - просто работи. Едното даже е с ESP01 - най-простия и зле направен (откъм layout) модул, обемен монтаж с рейки и дюпон жички, захранено от някакво usb зарядно за телефон.
Наистина ако правиш нова инсталация можеш да пуснеш кабели - само че с вифито ти трябва просто захранване, което и без това имаш (например за осветление). Така че пестиш кабели.
CAN е много добре направен бъс, но е за две други сфери - automotive и индустриално. И при двете кан-а осигурява deterministic комуникация в реално време и е безценен. Но (според мен) не е удобен за домашна автоматизация - в смисъл окабеляването и хардуера който трябва да добавяш (контролер с кан, трансивър) утежняват нещата.
Всъщност първото решение което трябва да вземеш е жично vs безжично. Ако отидеш на жично CAN-а добър избор. Ако се навиеш на безжично има много опции. ESP с wifi е много добре балансирано решение.
|
| Съб Окт 01, 2016 8:47 pm |
|
 |
|
mkrumov
Ранг: Минаващ
|
За домашни цели - имам изградена мрежа с ESP8266 повече от година, работи без проблем. Управлявам у дома външни щори, радиатори, парно, слънчев панел, измервам навсякъде температури, влажност. До всяко у-во имам захранване, ESP8266 + MQTT + един таблет с WIN10 ( на него написах няколко service които да работят ) и не съм имам никакви проблеми. 16 точки са, вързани са към един рутер.
|
| Нед Окт 02, 2016 1:55 pm |
|
 |
|
NikB
Ранг: Почетен член
|
CAN работи надеждно и устойчиво. Например в превозни средства (автобуси и камиони) мрежите обикновено са на 125кбс или 500кбс, дължината на кабелите е десетки метри, а броят на устройствата: десет-двадесет. За различни приложения (различни апаратури) препоръчват между 40% и 80% заетост на канала по време - обикновено разделят по-отговорните и бързи CAN утсройства в отделна мрежа.
|
| Нед Окт 02, 2016 2:30 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Като гледам накъде са тръгнали автомобилните производители, скоро и гигабитова мрежа няма да им стига... https://www.youtube.com/watch?v=0OJjvYPV3ochttps://www.youtube.com/watch?v=UPHd6S_4180
|
| Нед Окт 02, 2016 2:56 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
колко ли ще струва смяна на едно таквоз фарче?
ПС: тия са ненормални
|
| Нед Окт 02, 2016 3:33 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
|
| Пон Окт 03, 2016 3:16 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
Не ги облазявам бъдещите ползватели, това като се развали - колата в коша 
|
| Пон Окт 03, 2016 8:20 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
тц.. като се развали, дърпат ти пари от банковата сметка, идва влекач + двама сервизни инджинера, единия космат дебел и як, другия тънък рошав с очила. първо: рошавия включва кабела към колата.. рестартира/упдейтва, псува тихичко(дебелия орига и пърди безучастно)... ако колата тръгне - си готов и те са доволни и всеки по пътя си.. и ти дърпат пак пари за онсайт суппорт второ:ако първото не потръгне(вече са те чарджили за него) дебелия космат приятел ти закача колата на влекача(като псува силно и сочно) дават ти реплейсмънт кола(ако ти го покрива застраховката) иначе те оставят на пътя/някъде в най-близкия мотел и т.н., и след няколко дена, и безброй сменяния на модули в сервиза(за които си плащаш независимо дали са повредени или не) ти връщат колата с солидна фактура за изтеглените пари  та.. натам вървят нещата
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Окт 04, 2016 1:01 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Не си ли свикнал вече? Последните ягуари като изгори крушка в плафона трябва освен да се смени крушката да се изтрие и грешката за да светне отново... 
|
| Сря Окт 05, 2016 3:57 pm |
|
|