Решил да си омазвам машината и се чудя преди да си изпия кафето или след.... не знам как ще е по-качествено омазването

Значи карам на Ubuntu още мисля от 10.04 и само ъпгрейдвам, ъпгрейдвам... Обаче е 32-битово щото навремето 64-битовите приложения бяха екзотика, а пък в лайнукса го няма проблема 4G (има си PAE). След последния ъпгрейд до 16.04 се оказа, че нещата са се обърнали. Някои приложения като VMWare спрели поддръжката за 32-битови ОС-и. Опитах да подкарам по-стари версии на wmplayer ама йок... те пък не щат да тръгнат с "новия" ОС или по-точно някои GTK библиотеки. Пробвах и GTK да връщам... но и това не ми се отдаде.
С две думи, време е да мина на 64-бит ОС ...
Принципно вкъщи на 2 шляптопа имам 64-бит и работи. Но тук на офис машината имам много повече приложения и не знам дали да рискувам. Демек дилемата ми е дали в началото да пробвам само на SSD-то да подкарам всичко и после евентуално да местя/обединявам home-ве, партишъни и т.н. Или още от сега да бастисам стария ОС и по-точно настройките на приложенията, щото той home си ми е отделен партишън ама като почна да го ползвам с новата инсталация после може и да не мога да се върна на старата (дори да й запазя партишъна)...