|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:07 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
по повод политиците един виц:
циганин си кара колелото по жълтите павета. решава да разгледа коня.
прибутва велосипеда до дръвчетата пред народното събрания.
от вътре веднага изкачат охранителиет:
- абе, какво правиш?!
- ми пъркиръм си кулилото бе бате, шо? да'н пречи?
- не можеш да си оставиш колелото тука бе! това е Народното събрание!
- и кво? по талавизура казаха, че сме димукрация, може да си пъркираме насекъде.
- абе не може, бе човек! тука минават политици: костов, софиянски, божков...
- аааа, така кажи бе бате! нема страшно, ни съ аби! аз си имам катинарче, ше го заключа!
|
| Нед Фев 26, 2006 8:30 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Дедо точно пък ти да проповядваш емиграция...
Може би ще прозвучи нетактично но "да обикаляш с мотора из Гърция" говори за не лош жизнен стандарт. Аз лично познавам "колеги" на "Запад" за които едноседмична почивка в чужбина е мираж.
С това не искам да кажа че в БГ сме цъфнали и вързали. Но ако сме зле - не са ни виновни турците. Не са ни виновни и циганите. Виновни сме си ние. И само ние можем да коригираме нещата - бързо или бавно...
Въпрос - ти защо си още тука? Сигурно поради същата причина поради която и аз. Тука ми е мястото. Пък било то и кенеф. Вратата винаги е отворена. Но засега...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Фев 26, 2006 8:57 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Като се позамисля, казваш същото което и аз казвам, само че с други думи
Пропуснах един наистина важен момент, пътищата. Ако съм чужд бизнесмен в София и имам избор, дали от провинцията, дали от София, като сложа на кантара качеството на пътищата в провинцията и в София, кракът ми няма да стъпи извън София. Не че в София пътищата са цъфнали и вързали, обаче в провинцията е Булгаристан след бомбардировки. Да се чудиш и маеш, в Сърбия ли хвърляха бомби, или в нашия двор.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Фев 26, 2006 9:14 pm |
|
 |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
По повод вица - преди 10-тина дни един сиган с количка натоварена с железа беше застанал на средата на кръстовището пред Софииския Университет и се чудеше накъде да се свие че да не го отнесат, колегата каза че май идвал от към жълтите павета.
Това лято минах почти през цяла Сърбия - От Калотина до Унгарсакта граница и на връщане до Връшка чука. Пътувах с ТИР и шофьора ми разправяше примерно, тоя мост го нямаше, тука на пътя имаше "дупка" от бомбардировките, а сега като минахме всичко си беше ОК. Съвсем малко сме карали по магистралите, останалото по обиконовените им пътища и като цяло са доста по-добре от нашите, през селата и градовете примерно където има зелени площи между пътя и къщите - навсякъде тревата окосена, сравнително чисто, на много места си личеше че хората нямат пари, но доколкото могли привели в приличен вид. Никъде обаче не видях така разграбени бивши заводи или тем подобни постройки, отколкото тук - има места където когато мина и имам чувството че са го бомбандирали.
На връщане като видях какви баири изкачихме към Връшка Чука и питах човека зимата как е - и той разправя че няма значение колко е снега - чистят го до асфалт, но като мине границата положението става трагично. През лятото разликата също се забелязва, от към Сръбско пътя е добър, но като минахме границата - ужас - дупки колкото искаш.
Та мисълта ми е как тея хора дето се биеха и ги биеха до скоро се оправят с такива темпове а при нас май почти всичко върви назад.
Също така не виждам как точно ще се оправим, аз съм роден '85 и като гледам мойте бивши съученици и колеги в момента - виждам че повечето ще станат хора, но като гледам тея по-малките и по-точно от '87 нагоре (нищо лично ако има някой в форума) направо се плаша, тея са направо неуправляеми ( има разбира се и такива който са си свестни) , те освен това да мислят как да намерят някой лев за дискотека, как да играят еди коя си игра или какво да пият май с друго не се занимават. Примерно в Козлодуй - мой близък "учи" там в техникум - е то да му имам ученето, разправя имали примерно контролно по История и който напише имената на трите последни урока има 6, да ама не средно оцените са около 3. Е това не мога да го разбера - не стига че не ги тормозят да учат ами и те не ходят и правят отсъствия и после пък се чудят как да се оправят да ги извиняват. Та въпросният ми братовчед тогава казаваше че тея общообразователните предмети са му скучни и като почнат специализиращите и ще наблегне на тях - обаче когато те дойдоха него го беше размързяло да учи, та и с тях положенито е трагично. Лошото е че той не е единствен случай ами всички (има и изключения) от неговия курс са така.
В гимназията която учих (математическа паралелка) до преди 2 години положението беше същото, учителката по математика разправяше че на незнам коя точно паралелка ( някъде 1-2 години след нас) не може да ги накара да седнат и да решават задачи вкъщи.
Та не ми е ясно какво ще стане когато тея хора станат на възраст на която трябва да се оправят сами и не само това но и евентуално някой от тях да управляват тази страна.
П.П. Един случай от въпросния техникум: Изпитват ученик по хладилна техника и го питат какво има в хладилника?
- Ядене.

|
| Пон Фев 27, 2006 2:05 am |
|
 |
|
MGBY
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 2:56 pm Мнения: 347 Местоположение: Хасково
|
Пирев ела да видиш в турските села в нашия край какви са им пътищата
незнам дали и в европа ще искаш да ходиш  Пътищата им са супер а и в почти всяка къща има направена тенекиена джамия- мани мани!Направо се чудя как нашите идиоти само повтарят,как е могло да се допусне партия на етническа основа, а пък на сегашните избори имаше шанс да се изрита ДПС от правителството но не, НДСВ не искали без ДПС червените и те - Първанов ми награждава Доган с орден "Стара Планина".
Абе продажници
Edit: Не се чудя, аз знам, че политиците, които сме си избрали от етнически и от неетнически партии имат общ бизнес и интереси 
Последна промяна MGBY на Пон Фев 27, 2006 10:58 am, променена общо 2 пъти
|
| Пон Фев 27, 2006 10:07 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
@Пирев, стига си ровил в раната.
|
| Пон Фев 27, 2006 10:44 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако пирев пусне тема "бъдещето на европа", обещавам да пусна тема "бъдещето на пирев"
цецо,
какво имаш предвид като мираж - времето или финансите?
не вярвам да е второто, защото вече да отидеш на банско или на слънчев бряг никак не е евтино.
колкото до времето... въпрос на планиране е.
българия е уникална страна. като природа имаме почти всичко - равнини, поля, планини, море (без пустини, но се работи по въпроса). люта зима и жежко лято. крепка духовност и крехка държавност. народа е уникално разнообразен... и беден. много беден. духовно обезверен, направо смачкан, унизен, сломен. историческата късопаметност е циклична като денонощията. чуждопоклонничеството е издигнато в култ - до такава степен, че сме си внесли княз от австрия. политиците традиционно се молят на чужд господар - немци, руснаци, американци... и винаги са лицемерни, не само към народа си.
защо съм тук ли?
не знам ...
преди 15 години си мислех, че имаме шанс да се оправим. виждаше се, че става нещо, но не го разбирахме съвсем. "икономиката" вървеше по инерция все още.
преди 10 години, си мислех, че сме хлъцнали, ще покашляме година-две, но ще се оправим
годинините минаваха, кашлицата стана хронична
идваха доктори светила от чужбина. казваха - сега ще пиете това, после онова. вземаха си хонорара и се изпаряваха. кашлицата подължи. вкрайна сметка май се оказа че е тумор...
други доктори ни подложиха на химеотерапия. казваха ни с блага усмивка - вярно, горчиво е лекраството, ще повръщате от него, ще ви опадат косата и зъбите, костите ще ви омекнат, но може и да оживеете. хаврърлихме се на отровата с надежда. верно - отрова е, ама докторите казват, че щяла да утрепе тумора. в крайна сметка ни утрепа нас самите.
тумора си живее шастлив и в охолство, не му пука за организма. доволен е от себе си - нали отчита прираст всяка година. за да живее изсмуква все повече сили от организма ни. толкова е късоглед, че не разбира, че ако организма умре и той ще умре. по телевизията обаче дават всеки ден само тумора. нито дума за организма или недай боже за заболяването. темата за докторите също е табу, освен ако не става въпрос за Доктора.
преди 5 години мислех да сменям болницата. бях стегнал куфара, избрах си болницата, даже минах прегледите.
обаче се оказа, че в тази година се разрази криза в болничния сектор. много болници били крали, осчетоводявали бъдещи разходи като печалба и така си вдигали цената на болничната помощ (Enron, Worldcom). това сгромоляса много дрги по-малки болнички. болничната управа я вкараха в затвора, щото вършела незаконни неща. бая се зачудих, щото у нашата болница тези неща по закон задължително се правят така. и реших да поостана - все пак вече познавах сестрите...
вече не кашляме, но не защото сме оздравели. изкашляхме си дробовете. нямаме сила даже да се изпикаем. докторите от чужбина ни галят по оголялата глава и ни успокояват: "ще се оправите, само продължавайте да си плащате лекарствата и болничните разходи". ама не ни дават огледало да се погледнем. не можем да попитаме и съседа, щото фъфлим (нямаме зъби) и той не разбира нищо от казаното. но съчувствения му поглед е красноречив: "слава богу, че не ме сполетя тази болест, щастлив съм че само ми изкормиха корема и ми отрязаха единия крак"
сега установих, че няма смисъл да сменям болницата - навсякъде докторите са шашкъни. дали ще е европейска или американска болница - разликата е какво пише във фактурата. а в някои страни нямат и болници даже.
така че просто се унасям в дрямка от успокоителните...
|
| Пон Фев 27, 2006 10:05 pm |
|
 |
|
tropper
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2005 10:01 pm Мнения: 128 Местоположение: София
|
във връзка с корупцията - тия дни се замислих над следната тема:
нека да не са 3млн, нека да са по-малко.
Цена на кутия "Виктори": 2,60лв.
Цена на същото на безмитен магазин, т.е. без държавния акциз: 0,90лв.
Разлика 1,70лв.
Средно на ден всеки пушач си купува по 1 кутия.
Акцизен приход: милиони на ден.
И в същото време какво става със здравеопазването?!? Няма пари?!?
Къде, по дяволите, отива този безбожен данък, дето го плащаме всеки ден?
_________________късото съединение прави силата ------------------------------- http://www.zahranvane.com/
Последна промяна tropper на Пон Фев 27, 2006 10:53 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Фев 27, 2006 10:50 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Добре казано, Дедо. За жалост си прав! 
|
| Пон Фев 27, 2006 10:51 pm |
|
 |
|
¶
|
@tropper, честно да си кажа, никога не се бях замислял за този акциз. Верно че са милиони, 5,1млн. на ден, ако всеки пушач пуши Виктори, 1,8156 млрд. лв. на година. Айде, да са по-малко, всеки ден не всеки пушач пуши по една кутия, освен това доста хора отскачат до безмитните магазини или им продават цигари без бандерол, но и 1 млрд. лв. да е на година, няма да има нужда въобще от плащане на здравни вноски, т.е. пушачите ще издържат здравната система.
На фона на мизерията на нашето здравеопазване, онзи ден в Пловдив, в Дома на армията, беше високопоставено канадско лице по емиграцията в Квебек. Човека на няколко пъти повтори, че и зачетвори, в Квебек здравеопазването е изцяло безплатно. Каквото и да ти се наложи да лекуваш, разходите ги поема канадската държава.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Фев 28, 2006 12:32 am |
|
 |
|
Цецо
|
Дедо и аз това имах предвид. Положението нито тука е черно, нито навън е бяло. Всичко е отенък на сивото. И там има корупция (Берлускони е премиер, Хелмут Кол имаше черни каси за няколко милиарда, хората дето дърпат конците в щатите и те горките в мизерия тънат, за горкия шеф на Газпром няма смисъл да коментираме) и там има цигани (или араби, негри, балканци, турци и пр.) и там има чиновници и пиявици. Може би нещата са малко по добре уредени и правосани, ама това пък води до такова улягане, че скоро в Франция ще останат само селяни щото ги субсидират. Ей го на и Гърция от примера - хубаво море, хубава природа - и народ - цигани (да ме извиняват ромите че ги сравнявам с гърци). Ей го на Франция - Северозападната част - слънце, чистота, хората готини. Ходи долу при мангалите в Марсилия - факултета е безопасно място сравнено с ония гета. Испания - красоти, съчетани с местна простотия и мързел. Те ти щатите - глей Лас Вегас, глей Детройт. Сега има си някакви такива оазисчета като Скандинавите, Швейцария. Ама всичко си е до геоместоположение - на север от студ не им остава време за глупости. На юг - глей ни нас. И сега по добруджа е пълно с трудолюбиви хорица. Ама да ме извиняват македонците, но цяло Кюстендил, Дупница, че и Перник, там освен джамбази и контрабандисти - нормалните хорица са рядкост.
Всичко си е до хората.
А за акцизите - ами имайте предвид че основните приходи на държавата идват от ДДС и акцизи. Данъци като печалба, ДОД и пр. са смешно малки като постъпления. През ДДС и акцизи се превъртат годишно десетки милиарди. Ами 10% да са злоупотреби - смятайте за какви суми иде реч. А 10% е прекалено оптимистично.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Фев 28, 2006 1:07 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
България е като звезда в гравитационен колапс - колкото повече пропада навътре в себе си, толкова повече се забавя времето. В някакво тихо безвремие сме застинали и най-лошото е, че не мога да се сетя как ще се оправим. Сам се уплаших от сравнението си, гравитационния колапс обикновено завършва или със взрив - свръхнова (обаче когато масата на звездата е достатъчно голяма) или със изстиващ червен гигант - мъртва звезда с ниска температура. И двата финала не ми харесват ....
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Вто Фев 28, 2006 1:46 pm |
|
 |
|
Цецо
|
В тоя ред на мисли ще ми е интересно да споделите нещо. Колко от вас които си мислят че БГ е най-голямата черна дупка във вселената, са били за по дълго в чужбина. Но не на едноседмична екскурзия. Говорим да са поживяли в ЕС или Щатите (или някъде където минава за "добре") да са поработили на някаква сериозна работа. Студентските бригади не ги визирам. Имам предвид да са работили така че да живеят от това което изработят.
Аз когато за първи път излязох от БГ (тогава кацнах в Франкфурт), не беше много отдавна (преди около 4-5 години), гледах като паднал от Марс. Всичко ми се струваше изрядно, всички ми се струваха адски богати и презадоволени. От тогава доста пъти съм посещавал ЕС (и малко в УСА бях), и постепенно се хващам, че почвам да псувам от дупки по улиците (да и такива неща има там), дразнят ме шумно говорещите араби в кръчмите, жените им ми се струват преобладаващо грозни, а след разговори с колеги установявам че изпитват финансови проблеми. Е не им е проблям насъщния, но не са цъфнали и вързали.
Наскоро гледах по дискавъри за група немски миньори, които работеха в швейцарски рудници. За 2500 евро заплата. Оплакаха се че в Германия взимали само по 1000 евро за същата работа. И зарязали семействата и отишли на гурбет в швейцарско. Прибирали се само на коледа - иначе просто пращали пари. Живи да ги ожалиш )) С 1000 евро в Германия е все едно тука с 500лв. в София - ако имаш семейство, тежко ти.
Та интересно ми е колко от вас са видяли "хубавото" и на такава база сравняват с БГ. Не ме разбирайте погрешно - патриотизма не ми е вроден, българщината не ми е присърце.
|
| Вто Фев 28, 2006 3:36 pm |
|
 |
|
¶
|
Само за справка: в България миньорите получават около 250лв. за минимум 8-10 часа под земята, а понякога и по 15 часа. Отдавна отмина времето когато миньорския труд беше заплатен сравнително добре в БГ.
|
| Вто Фев 28, 2006 3:44 pm |
|
 |
|
evc
Ранг: Напреднал
|
Цецо, пътувал съм и аз в чужбинско. За достатъчно дълго време. Никога не съм искал да оставам там, нищо че изглежда лачено. Даже трябва да ти кажа, че не ме интересува как изглежда. Смисълът на поста ми не беше, "бягайте от България"! Напротив, бих направил всичко възможно (и правя!) да си остана тука. Лошото е, че става с цената не все повече жертви. Лошото е, че все повече осъзнавам, че ако на Моисей са му трябвали 40 години в пустинята та да измрат и последните, които си спомнят робството, на нас не знам колко години ще са ни необходими за да се оттече тая мръсна вода и даси променим начина на мислене. Не че са им по-големи заплатите на ония отвъд Кулата, по-спокойно живеят. Даже дето си писал, прекалено спокойно. Не се блъскали за хляба! Ами на мен пък това ми се иска! Да не треперя утре с какво ще нахраня двете си деца, пък и за мен ако може малко да има. Ей тва е разликата! Ама със сичкия си ъкъл го искам това нещо тука да стане. Не ща да ходя да обяснявам на някакъв си чуждоземен тъпанар как се сменя бушон, на наши си тъпанари искам да обяснявам! Ама чуждоземния тъпанар ме гледа в очите като му обяснявам, а тукашния понеже бил съученик на шефа от детската градина, си мисли, че всичко знае и въобще няма нужда някой да му обяснява. Ей това се опитвам да променя всеки божи ден. Не да бягам в чужбина!
_________________ Простотията е Божи дар, но човек не бива да парадира с подаръците си!
|
| Вто Фев 28, 2006 4:12 pm |
|
|