Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
тъп въпрос за реле 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение тъп въпрос за реле
Ако на релето пише 0,5А/125VAC мога ли да го ползвам за 220В
по малък ток ли трябва да комутирам?
а ако не комутирам нищо?

Пон Фев 27, 2006 2:22 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ако не комутираш нищо.... защо ти е реле тогава? :lol:
Номера с по-малкия ток също няма да мине... Щом е написано 125V значи е опасно да му пускаш по-всоко напрежение защото може да пробие.. или изолацията между контактите... или самия въздух при пъпките на контактната система... Разстоянието между пъпките на контактната система е по-голямо при релетата за по-високо напрежение т.е. хода на котвата е по-голям за тях...

Пон Фев 27, 2006 3:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Koleto написа:
Ако не комутираш нищо.... защо ти е реле тогава? :lol:

Ами релето образува преконфигурируема верига а друго преди него пуска тока по нея това е идеята.

Пон Фев 27, 2006 3:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
добре де под този надпис има друг който според мен е еквивалентен на по горният а той гласи 1А/30V DC което според мен означава параметри отнасящи се до комутацията подозирам че пробивното напрежение между контактие е друг параметър който не е написан върху релето

Възниква друг въпрос при сатворени контакти дали релето може да понесе по голям ток от тока на комутация и с колко по голям?

Пон Фев 27, 2006 3:57 pm
Профил

Мнение 
Ами не е баш така... Първия надпис ти дава максимално допустимите ток и напрежение (в комбинация) на релето... Можеш да сваляш напрежението и да увеличаваш тока (за да се запази мощността), но не до безкрай... примерно ако приемем че максималната комутируема мощност през контактите е 125Vx0.5A = около 60W (и то само за активна мощност... Ако има реактивна става много по-лошо) не значи че релето ще понесе 30А при 2V... и въпреки изписаното до тук един съвет... Ако искаш релето да оцелее и да служи дълго не превишавай максималния ток (в случая 0.5А) независимо от напрежението, което също не трябва да надхвърля максимално указаното (125V)...

Пон Фев 27, 2006 4:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Спокойно можеш да му пуснеш 220 !! Изобщо не го мисли !! Само не прекалявай с тока !! При мен си работят без грешка !!

Пон Фев 27, 2006 5:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
И аз така мисля освен това намерих другите му параметри които ме окуражават

Пон Фев 27, 2006 10:32 pm
Профил

Мнение тия релета!!!
По мои наблюдения ,това дето най мори релетата е когато комутират индуктивен товар на постоянно U-дори да си му свързал диод ,да трепе обратното U- пак се гъбят контактите (след n-броя цикли/като n<1 000 000 ).Ако прябва да се комутират 220 v ~ ,а пък тока е малък (под 0.1 А),става само с оптрон с триак на изхода, а за по голям ток добавяш и симистор за капак... В мои устройства поставям релета в краен случай и то на цокли

Пон Фев 27, 2006 11:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: тия релета!!!
mitko_el написа:
Ако прябва да се комутират 220 v ~ ,а пък тока е малък (под 0.1 А),става само с оптрон с триак на изхода, а за по голям ток добавяш и симистор за капак... В мои устройства поставям релета в краен случай и то на цокли

И аз съм мислел за полупроводниково решение на проблема можеш ли да ми препоръчаш някой оптрон с триак и т.н. заместител?

Пон Фев 27, 2006 11:31 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: тия релета!!!
asp написа:
mitko_el написа:
Ако прябва да се комутират 220 v ~ ,а пък тока е малък (под 0.1 А),става само с оптрон с триак на изхода, а за по голям ток добавяш и симистор за капак... В мои устройства поставям релета в краен случай и то на цокли

И аз съм мислел за полупроводниково решение на проблема можеш ли да ми препоръчаш някой оптрон с триак и т.н. заместител?

MOC3043 , е решението на проблема ти !!! :wink:

Пон Фев 27, 2006 11:48 pm
Профил ICQ

Мнение А товара ?
Ако товара е индуктивен (някои контактор да речем ) ,задължително симистора да е за max. U - и успоредно на симистора RC група ,че иначе не иска да се запушва сима... 100 ома + 47 nf Кондензатора ако е 100 nf или повече, някои по чувствителни контактори "залепват"(ама този номер го правят след време-отначало всичко е ОК) ,през бобинката протича достатъчно ток за задържи котвата...Май се увлякъх в подробности , ама не питай учило ,ами патило...

Вто Фев 28, 2006 9:26 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ами всъщност товара е капацитивен и много високоомен или конкретно изолационна бариера бе 4ист диелектрик
аз си мисля нямаще ли нещо такова че ако тока през симистора е твърде малък и тои няма да седи отпушен
тока трябва да е максимално 2мили А

Вто Фев 28, 2006 9:52 am
Профил

Мнение 
Прав си- ако тока е под ,тока на удръжка(не се сещам за точния термин) ,симистора ще се запуши-но това е ако го отпушваш с импулс.Както мислеше за реле-значи отпушвачия сигнал ти е постояннотоков-мисля ,че няма проблем-ама пробвай...
После ще разказваш!

Вто Фев 28, 2006 10:37 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
има и друго за което се сетих устройството ще измерва ток на утечка и се чудя дали утечката на този семистор при запушено състояние няма да е съизмерима с тази на изолационната бариера която ще измервам 1уА е критично това ми е разрядността на измерването

Вто Фев 28, 2006 11:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
Когато става думаза измерване, нищо не е така добро, както релето!

Вто Фев 28, 2006 11:53 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]