Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Текст на различни езици / code pages 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Текст на различни езици / code pages
Още нЕкои съображения.
Имаш
msg231E='ABCDfu';msg231B='АБЦДпу';
Препроцесорът взема английските и им реже старшата нула.
Какво обаче прави с кирилицата? Би трябвало да има таблица ,която дава уникод-1251 съответствие,
или уникод-МИК и някак си да я посочиш на препроцесора. Май директно разпознаване няма и горният код би трябвало да има първа 'буква' ,която да насочва препроцесора каква таблица да ползва.Не знам как да го напиша на Ц.Но да речем
msg231E='0ABCDfu';msg231B='1АБЦДпу';
По-важен става въпроса - за какво се ползват тез стрингове.
Ако имаш растерно устройство за управление - принтер,ЛЦД, се изправяш пред дилемата - 8 битови таблици и препроцесор или тотална поддръжка на уникоде.

Сря Авг 31, 2016 6:39 pm
Профил

radolin написа:
Аз до колкото разбирам проблема на Миро е, че различни парчета от файлa ги иска в различни енкодинги. Примерно първо за кирилица е в 1251, после за френски 8859-1, после за китайки не знам какъв е.

Да, това исках. Но един такъв файл е много сложен за редактиране (ако виждаш единия език, другия е на маймуняци). Затова както по-горе писахме, най-добре си е оригиналния текстов файл да си е UTF тъй че като го дам на преводач да не се мъчи. А пък после аз мога да си го конвертирам до 8-бит ASCII. Даже вчера си го конвертирах ръчно само с serach&replace. Оказа се че няма проблем и няма конфликти дори и при тоя тъп начин на конвертиране. Естествено за по-сигурно е добре конвертирането да го направя на един пас. Ще видя със скрипт ли ще го направя или как точно, понеже както казах май е по-чисто да сложа компресия вместо конверсия.

stefan63 написа:
По-важен става въпроса - за какво се ползват тез стрингове.

Е текстове... за какво да се ползват? Естествено че за да мога да напсувам лузера на родния му език ;-)

Над 95% е лузерски интерфейс. С него няма грижи, но има няколко изключения при които текста може да не е на същия език като текущия. Та затова би било добре навсякъде да стане UTF и да не се губи информацията кой символ от коя азбука е. Но това пък ще е голяма революция... има доста текстообработки и не мога просто ей-така да сменя енкодинга навсякъде.

Чет Сеп 01, 2016 10:15 am
Профил

michev написа:
Едва ли има нещо в повече тоя VMPlayer от VirtualBox, който все още има 32 bit версия.

Не знам той какво има, но аз имам виртуални машинки дето съм си правил разни работи и те ми трябват... Макар че гледам сега че имало тулче дето конвертирало машинките, ама трябвало преди това да са затворени с shutdown пък аз не помня, ама надали съм ги затворил...

Чет Сеп 01, 2016 10:20 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2