|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:20 pm
Подходяща ли е станция GORDAK 850B за начинаещи?
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Подходяща ли е станция GORDAK 850B за начинаещи?
ключовата дума е 'опит'. то по принцип и с бояджийска духалка става, ама трябва да си поил/развалял доста, докато привикне ръката. той tgi си пои платките сам, пече ги във фурна 'мечта', ако някой помни какво е това. аз отдавна не поя под 0805 на ръка - просто не ги виждам веке. 0402 ги търся с пръст по бюрото, а миналата година имах платка с 650 0201 компонента. по-добре да изчакаш 2-3 дена да ги пуснат на машината. --- ти па защо поиш с безоловна прототипи?
|
| Съб Авг 27, 2016 11:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами какви хора сме - никакви, просто се чудим защо някой ще ползва безоловна паста за хоби. Отделно ние не казваме, че няма да се запоят - те ще се запоят, но има едно голямо НО. Зависи после как ги ползваш тия устройства - ако си седят на бюрото няма никакви грижи, ама ако както казах работят като моите на 110-115Ц ембиент температура и на до 60G вибрациикато ги запоиш с духалката и ще работят от ден до пладне. Тая безоловна паста има специални температурни профайли и за да станат нещата както трябва и да няма грижи после на къра това трябва да се спази. Като се спази това пък и се отиде на видоките температури, дето се изискват трябва и материала на платката да се смени с такъв с Tg170, защото с по-малко Tg пък се пука метализацията на проходните отвори по време на запояването с тая паста и после почват да стават още по-интересни неща на къра. Отделно пък повечето от тия безоловни пасти идват с немиещи се флюсове, а те пък имат странното свойство да влизат в корпусите на елементите и да замърсяват силиция. Ей сега в момента една таква мотика не само я настъпваме, ами направо ни бият по главите с нея та да видиш сега как ни правят специална такава паста с миещи се флюсове щото един въртящ се изправител в един 15 киловата генератор, дето работи на 140Ц околна температиура и се върти с до 10к оборота въпреки, че е преоразмерен около 4 пъти по напрежение и ток почва да изпушва ей така на случаен принцип даже на 20% от рейтнатия си ток и напрежение. 3 месеца ни отне да се усетим, че е от немиещия се флюс на точно тая паста, дето влиза като пич в корпуса на диоди D2PAK и направо прецаква силиция, който е толкова голям, че е почти до ръба на корпуса на диода. Аз до тоя момент си бях с убеждението, че тия корпуси са херметични, а се оказа че не е така. 60% от безоловните платки по света се запояват с немиещ се флюс и сега е баси и цирка всички да искат тоя флюс да се мие, само дето остатъците са толкова твърди, че хич не е лесно да стане това и е супер майтап флюс дето уж е дизайнат да е по-евтино запояването с него да излиза на края по-скъпо щото всички искат да го мият  . Така че когато някой ми каже, че запоява с такава паста без някой да му е поставил изисквания за lead free и rhos направо акъла не ми го побира. Ти може да си запоил 5 платки на бюрото, ама аз съм запоил с тая паста десетки хиляди и повярвай ми ако зависеше от мен бих си слагал оловна на всякъде. Също като военните, които заради такива изгъзици забраниха тотално даже да се споменават думите lead free и rohs, когато си говорим за запояване. Въпреки, че лично тая паста с половината процент мед в нея механично бие оловните пасти по всички показатели, но дето се вика в медицината - има разни странни странични ефекти. Аз ги знам от опит, дето е струвал милиони долари и просто си го споделям безплатно с вас тука, за да не ви излизат и на вас цицини по главите  .
|
| Нед Авг 28, 2016 3:33 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
това с пастите, дето нямали нужда от миене, е гръмко рекламно редче в брошурата за руси прокуристки. дори на руса инжинерка (хипотетично явление) би трябвало да и светне някоя ламБичка. да не говорим, че миенето на платки си е самостоятелна научна мулти-дисциплина в днешно време.
затова, ако наистина не се налага безоловност, за начинаещи и прототипи, дето ще се размахва и поялник непрекъснато, по-добре човек да си остане оловен. миеш си ръцете редовно, не лапаш платките, не си търкаш очите след като си пипал тинол, замисляш се какво дишаш докато запояваш и би трябвало да няма проблеми със здравето. днешните флюсове изпускат доста по-вредни газове при нагряване. все пак електрониката беше на 7-8 място по количество на използваното олово, преди педалите да измислят безоловността. то, ако човек се замисли кое е вредно, не трябва и домати, и хляб, и мръвки да яде, ама народонаселението купува салами и кренвирши на поразия
|
| Нед Авг 28, 2016 9:39 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами хората си мислят, че могат да пренасят опита от бюрото в производството. А и тук рядко се ценят усилията и знанията. То е малко лато с руска рулетка, може през седмица две да завърташ и щракаш по веднъж и да изкараш години така, но ако дръпнеш спусъка 6 пъти гаранция всичко щр приключи до там.И на бюрото нещо може да го правиш и нямаш проблеми а като влезе в производство да ти разкаже играта. Има при наа едно изделие което дава над 40% брак, изобщо нямам намерение да го разследяам защо, не си струва усилията по добре ново, но съм сигурен че причината е същата, прототипа е работил без грижи но в производство не е така... а не е нищо особенно и не работи като на Димитър изправителя при 110 С.
|
| Нед Авг 28, 2016 9:47 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
..... Нещо се повтори поста... п.с. Дедо абе аз редовно го гриза оловния, нищо ми нема.... май... 
|
| Нед Авг 28, 2016 9:48 am |
|
 |
|
leon
Ранг: Минаващ
|
Това беше единствена опция за малка разфасовка на паста в магазина, от който си взех станцията за запояване с горещ въздух. Имах мерак да изпробвам станцията уикенда и затова взех и тази паста. Тези дни ще поръчам друга. Има ли тема, в която мога да погледна детайли как е модифицирал мечтата? Вече гледах подобни начинания с ControLeo2. По-нататък бих пробвал и с тиган  Видях, че и тази "техника" е популярна за хоби начинания  Става дума за хоби проект за Raspberry Pi HAT, т.е. add-on платка, която се закача върху 40-те пина на Raspberry Pi A+, B+, 0, 2 и 3. Идеята е да работи в стайна температура и да седи на бюро или маса. Платката не е проектирана и въобще не е замисляна за индустриални нужди. Чрез протокола MQTT да се предават данни от I2C сензори и да се управлява реле, IR rx/tx, зумер, светодиод и т.н. Софтуерът е интересната част, но за да го правя на спокойствие ми трябват хардуерни прототипи  Правя платката най-вече за себе си и евентуално за някои друг с подобни нужди. Ако имаше такава съществуваща на пазара въобще нямаше да се занимавам. Преди 7-8 месеца пробвах Raspberry Pi Sense HAT, която се продава от дистрибуторите на Farnell, но не ми пасна точно на нуждите. Затова се захванах и с производство на специфичен хардуер. Тъй като разходите се оказа по-големи отколкото първоначално предполагах, планирам да пробвам да си върна част от средствата чрез IndieGoGo кампания и да мога после да пусна по-голяма пардида от следващата хардуерна ревизия  Btw целият софтуер за проекта е open source. Дизайнът на платката е направен на open source програмата KiCAD и планирам също да го публикувам под open source hardware лиценз. Хубавото е, че в процеса научих и още имам да уча доста любопитни и полезни неща 
|
| Нед Авг 28, 2016 4:06 pm |
|
 |
|
velio
|
leon,
Просто седващия път разбъркай хубаво пастата преди да я ползваш (ако има такъв вариант де, щото ако е в спринцовка... ще трябва малко да се потрудиш). Така де, това е що се отнася до гъстотата.
|
| Вто Авг 30, 2016 6:36 pm |
|
 |
|
leon
Ранг: Минаващ
|
Благодаря за съвета. Тези дни ще си купя оловна паста и ще я разбъркам преди нанасяне. Тази сутрин ми донесоха един малък тиган, който купих от emag. Идеално пасва като размер за моята платка и някой хубав слънчев ден смятам да пробвам и "сготвяне" на 1-2 платки  
|
| Съб Сеп 10, 2016 7:23 pm |
|
 |
|
michev
|
Дано не ползваш накрайника на духалката от снимката за запояване на платките че тогава е ясно защо излитат компонентите 
|
| Съб Сеп 10, 2016 8:56 pm |
|
|