|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:18 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
 Регулатор за малка помпа
Малка DC помпа за вода, 12VDC, max.2-3A (по-памет). Колегата регулира оборотите, като регулира входното напрежение. Предполагам в бормашините е направено с PWM, и ще бъде значително по-лесно да намеря/или разглобя някоя дрелка и да използвам готов такъв модул, вместо да го правя наново с LM3578, MOSFET и т.н. По разните хоби магазини има такива за роботчета, но не ненужно сложни и имат екстри които на мен не ми трябват. Намерих симпатичен модул, който си е с дисплей за коефициента на запълване, бутонче и потенциометър http://www.ebay.com/itm/Digital-Display ... SwqYBWndJlНякой ако е виждал нещо по-хитро, и по-лесно за доставка да драсне един ред.
|
| Чет Авг 11, 2016 5:16 pm |
|
 |
|
radolin
|
 Re: Регулатор за малка помпа
По бормашините (тези на 220V) е с триак и фазово регулиране. На теб би ти свършило работа по-вероятно управление от някой винтоверт, но е в неудобна форма - повечето електроника е навряна в корпуса на спусъка, може само транзистора да е отвън на радиатор. Ще трябва да задържиш спусъка натистан до някакво положение със свинска опашка или нещо подобно.
|
| Чет Авг 11, 2016 5:23 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
да, вместо спусъка ще искам потенциометър. това е сложено в кутийка, с клеми - изобщо направено като за монтаж. Има го и в Амазон, така че вероятно ще е това. Но може и да има нещо по-любезно  и да не съм го видял. Помпата е на 12V, а захранването ми е 24V - a не ми се купува DIN захранване заради едната измислена помпа, още повече регулируемо. Ще увелича минималното съпротивление преди потенциометъра, така че помпата да не литне. Или ще сложа фиксиран делител, ако искат да са точно такива обороти и да не пипат разни копче-убийци. P.s. Всъщност пак съм писал глупости за PWMaťr - ще си трябва 12В и всъщност и тях ги има.
|
| Чет Авг 11, 2016 5:47 pm |
|
 |
|
michev
|
Едно просто 555 с мосфет не ти ли върши работа? В някой (а може и във всички) винтоверти е реализирано точно така.
|
| Чет Авг 11, 2016 10:37 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Може и така, в случая ми харесва че е почти готово за монтаж, с кутийка, а дисплея е добър индикатор за оператора.
|
| Чет Авг 11, 2016 10:47 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Малко продължение на темата Добавяме мерене на ток, може би подобен модул http://www.ebay.com/itm/Panel-Mount-20A ... 1517865914http://audiowind.oss-cn-hongkong.aliyun ... D-1020.pdfи датчик за наводнение(с малки доработки), който евентуално ще спира помпата, ако стане някой фал https://www.amazon.co.uk/Portable-Leaka ... e+detectorПонеже става дума за единични прототипи, използвам готови модули - предполагам има индустриални варианти, които са много по-добри откъм изрботка и надеждност. Ако сте имате впечатления или може да препоръчате нещо по-добро, пишете.
|
| Чет Авг 25, 2016 1:15 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
В крайна сметка защо не вземеш да си го сглобиш и да не се занимаваш с вадене на платки от боклуци и напасване?! Не е някакво ракетно инженерство! Малък контролер, малък драйвер, MOSFET, сензор на алегро с някаква филтърна група...
_________________www.elkran.com
|
| Чет Авг 25, 2016 10:08 am |
|
 |
|
Grubi
|
То и контролер може да няма, системата си има аналогов вход. Напасвам защоти ми трябват бързи прототипи, а тия неща колкото и боклучави да са идват с платка и кутия, понякога. Но ще видим, може пък и да сглобя нещо собствено
Сега виждам, че има и магнитни ключове за поток, освен тези които мерят самия поток. Може и това да е решението.
|
| Чет Авг 25, 2016 11:12 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|