|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:57 pm
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Bodycomm или нискочестотна комуникация през тялото Това е доволно старо, но не съм виждал работещи приложения. Разбира се щом продават чип, значи клиенти има http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 22304A.pdfима го даже на склад във Фарнел и не е скъп...
|
| Нед Авг 21, 2016 2:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Google правят нов малък ОСНе съм сигурен как се произнася името, но по-интересното е че още от самото начало е качен на гитхъба и се вижда как копат здраво... Другото интересно е, че оптимизират доста библиотечки като за ембедед, нещо което на мен а и предполагам на други тук е трябвало. Аз погледнах няколко неща и за съжаление още не съвсем завършени. Но както казах бачкат яко и с това темпо скоро се очертава да има една колекция дето да е богата като истинския лайнукс, а в същото време изчистена като за по-прости устройства. Всъщност не знам до колко надолу ще слязат, надали ще става за съвсем малки контролерчета... едит: бр... имат и поддръжка за М0 даже, така че наистина ще е "runs on all the things"... поне за АРМ ще е наистина за всички от М0 до последните 64-бит и нам'си колко си кура... Ами тва е, някой трябваше да го направи... един RTOS за всички и като гледам никак не е зле. Демек всякакви други ще духаме супата. С тая магента ще отвеят всички както с андроида отвяха при талафоните...
|
| Нед Авг 21, 2016 5:38 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Internet of things 
|
| Пон Авг 22, 2016 1:53 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Явно искат да стане "Internet Of Google Things". 
|
| Пон Авг 22, 2016 3:01 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Баси, следя има репо-то... няма събота, няма неделя, постоянно качват гадовете. Или имат 100-на калпака екип или тия са някакви изроди...
|
| Пон Авг 22, 2016 9:29 am |
|
 |
|
nixx
Ранг: Новодошъл
|
Имат, имат ... Сигурно и повече от 100 калпака. Пък и събират основно изроди де. Миналата година ходих командировка до Valley-то. Та колегите ми показаха огромен паркинг на Google със сигурно 100-ина автобуса, които ходят да разкарват бачкаторите от вкъщи до работа понеже наемите са безумни в района и много хора избират да живеят малко по-далеко. Тия автобуси имат всичко необходимо да бачкаш докато пътуваш, никакво губене на време, щото някои живеят и на по 2 часа от офиса. Отделно гъвкавото работно време. Нищ чудно -- няма Събота, няма Неделя. Щом са се захванали ще го направят. Дали ще му дадат зелена светлина е друг въпрос.
|
| Пон Авг 22, 2016 10:36 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Определено са изроди... и определено знаят какво правят. Като им гледам сорсовете се чувствам като ударен с мокър парцал. Повече от 10 години се ровя в тая област и ми е писнало да гледам само разни боламачи от индийци, индианци и тем подобни. Хайде не всички са неграмотници, има и грамотно написани неща обаче като стане дума да препоръчам нещо и все е било с половин уста щото все нещо куца. Или е тегаво, или е недовършено или твърде комерсиално или всичко накуп... Практически гугъл нямат почти никаква конкуренция. За аднроида поне имаха някакви дето издухаха и други като ейпъл дето не можаха. Но при ембедеда просто няма никой. И не виждам логика да не му дадат светлина на тоя проект. Със сигурност това дето почнаха да го пишат как фуксията щяла да заместо андроида и хром-а са пълни глупости... Да сложили са читав рендер дето може да вкара шарения като на андроид, но от космоса се вижда че тук ударението не е в шаренията. Друг е въпросът каква точно ще им е политиката, още повече че за момента почти липсат портове за таргети и не се знае за какви контролири ще направят поддръжка. Очеввидно е, че ще поддържат разни малинки и калинки. Но ако не покрият поне най-масовите таргети ще остане една дупка дето само по-големите ще могат да прескачат... То и при андроида им е такава политиката, така че няма да е изненада....
|
| Пон Авг 22, 2016 11:26 am |
|
 |
|
nixx
Ранг: Новодошъл
|
Съгласен, въпроса е по-скоро КАК ще му дадат зелена светлина. Щом са се захванали и дърпат здраво, сигурно са си направили сметката. Да видим на нас как ще ни се отрази. АРМ бута в една посока, Гугъл прави ОС, сливания и придобивания м/у големите. Интересно.
|
| Пон Авг 22, 2016 12:27 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не знам какво му се прехласваш, още е твърде сурово за коментар. повечето дивайси са по 10 реда и/или 2-3 функции. до къде ще стигне това (или как ще се поправи?): нета му никакъв. явно, човекът натракал magenta/kernel/include/hw/mii.h няма идея, че различните PHY имат различни регистри. аз поне не мога да се ориентирам на къде ще тръгнат в реализацията на нета (BSD/mbuf или нещо друго) не съм и много уверен доколко практични са кърнъл-левел тредове/мютекси и семафори. от друга страна има CLI на ниво кърнъл?! това ще му носят тухла по тухла тия 100 хайлака поне още половин година. за сега обаче не виждам майстора зидар да е наясно коя тухла къде да я сложи, че и как да изглежда. а като стигнат до реален хардуер, поне 2 години ще им трябват да уеднаквят стила и подхода, за бъгове не смея да гадая. но 100 души са малко. с поне по 10 на архитектура (периферна) лесно ще минат 1000 дебъгеристи.
|
| Пон Авг 22, 2016 12:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Дедо, това е скелета... Имплементацията ще я видим (може би) като качат някакви портове. Както казах това ми е най-голяма чуденка дали и евентуално кои таргети ще направят. Щото там е най-голямата каша, колкото и да им е добра концепцията като се сблъска с реалното джелязо примерно от ST и става весело. А пък прехласването ми е щото имат концепция и е хубаво, че първо почват от концепцията и от горе надолу. Аз я карах по обратния път, по-точно едновременно правех и таргети и концепции и видях че не е много правилно така. Ама няма как аз не съм гугъл и не мога да си позволя 5 години да бачкам на сухо... Иначе концепцията им не е съвършена, примерно това с uart-a, ами извинявай един уарт има и други неща за настройка освен баудрейт. И много подобни трески имат, което пак ме навежда на мисълта каква ще им е политиката с портовете... Щото може и умишлено да оставят достатъчно дълбока дупка, да не може всеки да я прескача.
При всички случаи обаче дори и в тоя си незавършен, ако щеш полу-започнат вариант са мноооо напред спрямо всички. Включая и спрямо нашето творение, щото примерно ние не знам колко ама сигурно са вече към 10-на години драскаме, драскаме и едва миналата седмица стигнах до mass storage и като питах някой тук да каже за читаво изпълнение - мълчина... Естесвено аз прислушах по-известните, ама мъка... докато виж гугълците, ми изчистено подредено, направени са точните функции без излишен талаш. Просто не съм виждал по-добро решение. Освен това имат и usb-ethernet, usb-bt класове... никак не е зле като за начало;-) Нали се сещаш аз кога ще ги добавя. То и е съвсем нормално, кои сме ние кои са гугъл. Изобщо не можем да се сравняваме. Ненормалното беше досега - че гледам другите и не знам от кого да взема равнис.... Всички говорят за internet of things, а пък дереджето по-скоро е за internet of shit...
|
| Пон Авг 22, 2016 1:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами и акциите им може би са се покачили.
|
| Пон Авг 22, 2016 1:54 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това са си стандартните PHY регистри, сега защо са ги шибнали в кърнела идея си нямам. Иначе имат нет, ама не е в кърнела  Портнали са lwip -виж third_party/lwip (може и други стекове да поддържат)... верно портнали са само ОС-частта и липсва инициализацията на конкретно PHY както е ваденето/тъпченето на пакети.
|
| Пон Авг 22, 2016 2:17 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Преди няколко години попаднах на друга тяхна ембеддед разработка: https://www.chromium.org/chromium-os/ec-developmentТук има портове за няколко таргета, и това си го ползват активно в хром-буците. Кодът беше качествен и съм скраднал това-онова  (не съм гледал това което Миро е линкнал тук все още). Ако и новия ос го правят подобен концептуално ще е добра работа.
|
| Вто Авг 23, 2016 12:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това не изглежда никак впечатляващо... Кодът е много разхвърлен, няма изолиран HAL, не виждам почти никакви библиотечки. Без динамична памет и куп други липсващи екстри. Може би е правен за нещо конкретно и специализирано (споменават секюрити) и за него да върши работа, но не става за универсален ОС. Докато фикусията е точно обратното - даже засега е твърде универсален и липсва всякаква конкретика  Но пък има от пиле мляко - всевъзможни стекове, компресии, бази данни, протоколи, gui рендери и какво ли още не...
|
| Вто Авг 23, 2016 1:29 pm |
|
 |
|
bobihot
|
На Tizen разчитах- уж за това беше направен..?
|
| Вто Авг 23, 2016 2:15 pm |
|
|