|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:34 am
Топлене/охлаждане на вода с Пелтие
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Топлене/охлаждане на вода с Пелтие
И що обръщаш полюсите?! Процесът е достатъчно бавен и непретенциозен.
|
| Пет Авг 19, 2016 6:52 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Защото на мястото чоже да е много топло, и доста студено - а трябва да поддържам около 4 градуса, но да не замръзва никога. В бутилката може да има относително много вода, но може и малко. И защото контролера ми го позволява.
|
| Пет Авг 19, 2016 7:32 pm |
|
 |
|
timt
|
Да, на мен ми е интересно да го видя.
|
| Пет Авг 19, 2016 8:40 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Уточнение: мии що обръщаш полюсите когато не се налага?! Те това имах предвид: ".... само се чудя дали не стресирам много Пелтиета, като обръщам бързо полюсите на пълна мощност ...." Не вярвам да е за икономия на ток, нито срещу напукване на пелтието. Когато иска охлаждане пущаш ШИМ за охлаждане, на нулата нищо и като вземе да иска топлене - обръщаш полюсите на ШИМ-а..
|
| Пет Авг 19, 2016 9:18 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Бонго, свалям ти шапка за точния коментар  - когато не спамиш пишеш доста интересно (мое мнение). Не се заяждам. Това е прост, аналогов контролер(компаратор) с долна и горна граница, и няма изключено състояние - или охлаждане(загряване) или не. Има си и някакъв хистерезис да не трепери релето. А аз не го използвам класически - и правилно си забелязал, че няма монент в който не грее или охлажда (което си е порочен и безмислен кръг или упражнение, както искаш му кажи). Но понеже според мен нужния ми обхват е 4-6(8) градуса, т.е. съвсем не е прецизно - може да сложа още един транзистор (реле), което да изключва тотално напрежението към Пелтието, когато се охлади под горната граница (с някаква елементарна логика). Така ще спестя доста доста стрес и ще работя предимно в хлад, което е основния му режим по подразбиране. Ако по някаква причина мина долната граница (навън застудее под нулата), включвам топленето. Икономията не ме интересува. Май изключващо ИЛИ (XOR) ще ми свърши работа Долна граница / Горна граница (актинвно ниско ниво) 0/0 - 0 (on) - темп. над горна граница, охлаждаме 0/1 - 1 (off) - темп. между границите, Пелтието е изключено 1/0 - 1 (off) - забранено състояние (няма как да се случи достигната горна, без активна долна), Пелтието е изключено 1/1 - 0 (он) - при замръзване смяняме полюсите, топлим Ще драсна схемата и ще я сложа. Сигурно пиша на нивото на начинаещ студент, преместете темата в Академия ако досаждам.
|
| Съб Авг 20, 2016 11:44 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Два компаратора и две релета са достатъчни, единият да следи долната а другият горната граница. Само дето механичните релета ще залепнат след време и ще изгори бушонът  За полеваци - да кажат колегите. Всъщност защита от едновременно включване или забавяне при подаване на захранването (по някакъв начин) няма да са излишни.
|
| Съб Авг 20, 2016 11:59 am |
|
 |
|
Grubi
|
Това няма да работи до края на света, а реленцата са за 8А@250VAC, аз ги използвам на 3.5А@24VDC (абсолютен максимум). Ако залепнат, Пелтието има краен термоизключвател. Най-много да опържим малко реагент или някакви бактерии (нищо страшно). С изключеното състояние, положението ще се подобри доста - особено когато има достатъчно течност, която да си държи температурата сама (при добра изолация). Много нееефективно, а може би и сложно... но какво да се прави, такъв подход съм избрал.
|
| Съб Авг 20, 2016 12:06 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Да не спамя с нови теми... Интересен проблем с температурен контролер/термостат на JUMO Тип http://se.rs-online.com/web/p/on-off-te ... s/4978979/12-24VDC захранващо PT100 на същата фирма Режим охлаждане / температура 5degC / хистерезис 1degC Сложих му и да чака 1мин. преди да се включи, да избегна някакви преходни процеси в началото. Пелтието включено на нормално отворения контакт. Пускаме захранване, чакаме 1 мин, термостата се включва, PT100 казва - "аха стайна температура", и почва да охлажда. Стигаме под 4 градуса (5 и хистерезис от 1), контролера се усеща и гаси релето. Светодиода угасва, релето прекъсва контакта, температура се качва и около 6 градуса пак почваме да охлаждаме. Стигаме пак 4 градуса, светодиода угасва, но релето не изключва... Бутилката замръзваааа... Говoрих с тия в Германия, те ми казаха - не правиш нищо грешно, но не знаем какво му е. Обади се на нашия човек в Шведско. Ще го отворя да видим дали релето залепва, и защо? Дали за много кратко време тока през пелтието е повече отколкото релето може да комутира (10А@250VAC)... Ако някоя е настъпвал мотиката, да се обади.
|
| Вто Сеп 13, 2016 3:42 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Гугле не показва такова нещо, но дава други интересни резултати: http://electronics.stackexchange.com/qu ... er-elementЗа какви времена става въпрос при тебе? Просто упражнение - пелтието го включваш на ръка- като гледаш светодиода, а на релето на контролера включваш още един светодиод.
|
| Вто Сеп 13, 2016 8:14 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Да, хубаво е че паралелно имам вентилатор, та не ми трябва светодиод. Но пластините залепят...даже като го изключа, си стоят залепени. Ако го разцъкам малко без товар, се отлепят и работвт нормално без товар. Сложа ли го обратно, цъкне един-два пъти и лепи. Поръчах едно 50А реле за утре, като вторична верига - да видим лепи ли, аз ли съм омазал нещо.
|
| Вто Сеп 13, 2016 8:30 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ми като залепне изтегли жицата от контакта и ще разбереш  Другият вариант е някое скапано ULN200x И ай стига с тези релета, а? Не става дума за 220V AC. П.С. Предупредих те за релетата, ама нещо много рано се случи.
|
| Вто Сеп 13, 2016 10:33 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Проблемът със залепване на контактите на релето може да е и от кофти управление. Ако управляващият сигнал се променя плавно, релето сработва или изключва с по-ниска скорост и контактите нагарят. Когато нагорят достатъчно, започват да залепват.
|
| Вто Сеп 13, 2016 10:44 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Аз пък за ULN, а човекот с ОУ работи...
|
| Вто Сеп 13, 2016 11:38 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Сега,...тъкмо се разбудих. В кутията имам две Пелтиета - едното със специален контролер за Peltier, топли и изстудява(смяна полюси), със PID и PWM - останало от преден проект. Работи без проблем.
Освен това, аз докато съм бил във ваканция колегите са пуснали друга кутия в която има две Пелтиета със същия контролер, и всичко е наред(вече 2 месеца) - идеята там не е моя, но я приех за работеща.
Но това Пелтие е малко по-големичко, докато дргите макс.ток им е 2А(в началото), това по документи е 3А. Но пък релето/контaктите на термостата по документ са 10А@250VAC. Другото нещо е, че тук само охлаждане е ОК, малки разлики са ОК, но не е ОК да замръзва.
E, или контролер с PID+PWM, или токова защита(докато сгрее) или релето от 50А. Утрепах деня, но добре че го видях сега, а не да взимам самолет до нанайци след няколко месеца.
Понякога е добре човек да се тресне в стената, а и аз си падам мазохист. Лека!
|
| Сря Сеп 14, 2016 12:17 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Това хубаво, но за контактите на релето, 10А/250V AC не е равносилно на 10А/12V - 24V DC. Колко е, може да се види само в документацията на релето.
|
| Сря Сеп 14, 2016 9:49 am |
|
|