|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:29 am
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Ethernet PHY дебъг...
до към 16-ти регистър са повече или по-малко еднави 95% от PHY-тата, а и по дефолт са в ауто режим и почти нищо не трябва да наливаш. минимално се пипат примерно регистрите за лампите, защото там може да си закачил едно- или дву-цветни диоди, да им определяш функциите, да са на земя или на захранване.
по-специфични са следващите регистри, а напълно откачените са пейдж-регистрите. стандарт няма.
в повечето случаи не се очаква да имаш проблем с PHY и хардуера, защото (в РС света) това вече е пуснато да работи под друга ОС и ти само, евентуално, трябва да налееш някаква гофигурация и да изчакаш да ти каже ОК. затова и средствата за дебъг са кът и трябва да си включиш мислилото и да го чешеш ритмично. разхода на цигари също фръква.
но не е загубена кауза, просто е необичайно.
---
някой RF или AWG, дето да го докарате на ниво нямате ли в офиса? аз може и да имам някакви осцилатори в канче, ама или са на 5V или 3.3V. вие на колко сте?
---
всички смислени тестове можеш да ги направиш едва след като имаш линк. това да не ми се вдига линка до сега не ми се е случвало.
|
| Вто Авг 02, 2016 8:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
На 3.3 ама споко, не са ми давали зор... пък и най-добре да си го тествам с чарколяка дето ще се произвежда  Иначе на 10мбит не четях правилно резултата от негошиейшъна и от там пусках кофти конфигурация на МАК-а. Сега бачка... ех не съвсем стабилно. Дава си грешки но повече ме притеснява че за половин час пинг с 1к пакети ми даде 4% фира. Сега 2-3 пъти го пускам с малки пакети за по 5 мин. и ми показва 6%. Ще го оставя по-дълго време да натрупа статистика, щото няма логика на големи пакети да е с по-малко грешки (ако проблема е в клока).
|
| Сря Авг 03, 2016 11:01 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ми да си призная, никога не съм пробвал със spread spectrum осцилатор какъв ще е (д)ефекта, но по стандарт не би трябвало да се ползва. панталейката малко прувеличава, иска портовете да са натоварени на 100%, а по стандарт се изисква да се товари на 10%. но тогава тестваш нещо като нищо, защото почваш да зависиш И от суича и става малко сложно. в GTEM клетката, с която мери той (протокола от това мерене има звучното заглавие "Резултати от измервания извън акредитация) няма CAT5 кабел с подходяща екранировка, нито пък референтен суич, та меренето под трафик му е някъде на Марс.
твоя суич, с който репетираш, с какви чипове е?
поиграй си с битовете във TXCPSR за фазово отместване, това може да компенсира донякъде неточности при рутирането на RMII.
на кой слой са пътечките на бъса между SoC и PHY?
|
| Сря Авг 03, 2016 11:10 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Е това със спреда е недоглеждане, не знам къде е станала грешката, дали ние сме го поръчали или търговеца е сметнал че една буквичка в означението не е проблем... Но е факт, че и аз 3 дена се плюнчех без да го забележа, така че не мога да виня другите  А пък иначе си знам че не става със спред... даже с какъв да е PLL не става, щото нали ти казах че STM имат изключване и дори при изключен spread дава грешки като за световно. Свичовете тук при мен са някакви ASUS уж читави, но пък окабеляването е вълшебно просто... Спестили са от тръби и са замазали и от най-евтините кабели без екранировка в мазилката. Сега не мога да ги сменя и да искам. Добре че аз не правя никакви замервания на тема излъчвания, щото един ден кво борех по една платка и гледам едни 50MHz дето не трябва да ги има. Меря тук, меря там, абе не мога да разбера от къде идва бръмчилката. По едно време изключвам платката от захранването без да разкача осцилоскопа... и познай дали брума изчезна от екрана  Иначе с USB-тата обикновено такива проблеми, там нали не трябва да умира докато го стрелят. Да де ама кво сме виновни ние че повечето компютри се отвяват. Та колегите имат един як ноутбук дето понася всичко и само с него ходят на тестове 
|
| Сря Авг 03, 2016 11:40 am |
|
 |
|
miro_atc
|
ха-ха  ние сме на двуслойки... импедансите обикновено са на "око" и като има по-големи дължини както беше на старите платки, съвсем в реда на нещата си е да не минем изпитания. Сега има някаква надежда, щото поне разположението е добро и няма дълги писти. Което не е гаранция разбира се, но и с филтрите и по-добрите компоненти да се надяваме че ще мине... Принципно по-добре беше да е MII на 25MHz... но става много сложно заради пиновете на проца, няма как да ги освободя щото се застъпват други функции, трябва друг проц да мислим и пак става дебело...
|
| Сря Авг 03, 2016 11:55 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе на двуслойка съм пускал Gb без особенни грижи, импедансите сметнати с външен софт, вече не помня с какво смятах.
|
| Сря Авг 03, 2016 12:16 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
за протокола... с правилния осцилатор си бачка като слънце 
|
| Пет Авг 19, 2016 2:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
мерси за statefull поста, доста ме озадачи първоначално.
а ако ще идвате към панталеев, метни се и ти на коня, да пием по една бира. някой път
|
| Пет Авг 19, 2016 2:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аз не ходя на изпитванки и на излагации, само бира пия  То сега нещо били разбъркали наредбите и отваряли сума си работа на Пантелеев. Досега ни изпитваше само на наш мат'риал, а всякакви чужди модули дето си имат сертификати минаваха метър. Сега го направили всичко да се изпитва без значние какво има и от кого е... Смешното в случая е, че конретното устройство си е марково с всякакви сертификати, ние само му добавяме малко интерфейси, обаче ще се изпитват на целия конспект, включая и захранващите адаптери 
|
| Пет Авг 19, 2016 4:12 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Хм...това се чакаше. Чудех се кога ли ще го въведат на практика...
|
| Пет Авг 19, 2016 4:30 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
да новите директиви... тук даже организират семинарче с обяд за скроните 370Е, да те уведомят как ще ти разказват игрите - от анализ на риска до новите радио/нисковолтови директиви... как да ни направят живота още по-сложен, само да има какво да правят... освен да хванем пътя за майка Африка
|
| Пет Авг 19, 2016 4:34 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Може пък и да е за добро... Примерно досега никога не сме правили захранване директно от 220, въпреки че с външни адаптери е супер кофти. Постоянно трябва да се съобразявам щото нито напрежение ни пасва нито мощност. Но заради узаконяването колегите са ми казвали да не си и помислям за собствено захранване. Ако сега ще се узаконява всичко от А до Я то по-добре да е собствено или поне захранване дето пасва точно на нуждите. В крайна сметка така крайното изделие ще е по-добре от инженерна гледна точка.
|
| Пет Авг 19, 2016 4:43 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Миро, моето скромно мнение е да не си помисляш за чуждо захранване... 
|
| Пет Авг 19, 2016 4:53 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хммм собсвтено захранване според мен има смисъл в определени случаи, много бройки, ниска цена, нестандартни изисквания от към мощност ... самото захранване само по себе си може да ти стъжни живота колкото другите неща на куп, имам в предвид от към лабораторията. Тук изникват и други премеждия, кой ще ти доставя трансформаторите, как ще ги навива, ще ги навива ли еднакво ... абе ... влизаш в приключение, моя съвет или си стой на адаптери или на готови open frame модули ... е ако ти трябва някакво невъзможно захранване тогава е оправдано може би.
|
| Пет Авг 19, 2016 4:53 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Що бе Лео, изпозлвайки адаптер на добър доставчик решава много проблеми и спестява тройно повече, същото е и при изпозлването на захранващ модул, Meanwell, Cosel .. правят живота много по-лесен  п.с. освен време и нерви пестиш и пари, я си представи UL-а, а по света не е само UL, има и други измислени лаборатории ...
|
| Пет Авг 19, 2016 4:54 pm |
|
|