|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:12 pm
| Автор |
Съобщение |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
 Re: Кутия IP68
Една таблица която може да се ползва за някакъв ориентир. Пишат че излъчвателите са 20/60 градуса.
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Нед Авг 07, 2016 7:26 pm |
|
 |
|
speedblue
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 1:41 am Мнения: 276 Местоположение: София
|
На фона на всичко казано и показано като линкове е ясно, че има някаква теория по въпроса. Нямам никаква представа за нея. Ето какво ми е правило впечатление. Някъде на плажна ивица си плуваш на 25 м навътре, дъното е 2 м, гмурваш се и съвсем отчетливо се чуват двигателите на моторни лодки които са дооооста далече, 400-500 м. Джетовете също се чуват, но моторна лодка с високооборотно витло се чува перфектно някъде около 2кHz моя преценка. Очевидно този звук се разпространява в кръгова диаграма, а е и доста мощен източника. Това с тези трандюсери ще се получи леко насочено и ще има глухи зони така, че навярно ще се наложи трандюсерите да са няколко - поне 2 броя и с полусферична изпъкнала форма. Ако трябва да са разделени - един от към гърдите и втори за от към гърбът. Друго което ми хрумва е, че самия трандюсер да е сфера или почти пълна сфера която се завинтва за тялото/кутията с батериите и електрониката. Такава геометрия със сигурнос ще издържа на почти всякакви налягания и вече другото ще трябва да се подсигурява. Конструкцията на сферичен/полусферичен трандюсер не се наемам да давам идеи, но ще е нещо къстъм на 100%. Дебелина на стената, брой вътрешни трандюсери, ориентацията им, материал за междина, уплътнител. Мисля, че си струва да се обмисли и би станало добро решение, разбира се след тестове, че концепцията работи.
|
| Пон Авг 08, 2016 3:52 am |
|
 |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
Тая работа е за сериозен бюджет, особено изследователската част. Бих опитал разпространение на звук , има едни джаджи - буумбокс , дето се лепят на някакво тяло - шкаф, кашон, маса - и го вибрират за да звучи. Или нещо подобно: https://www.adafruit.com/product/1674Бих зпочнал с излъчвател на музика и някакъв микрофон , потопен във водата. В градския басейн има зона дълбока над 2 метра и широка 10-на метра, добро място за начални тестове при различно разстояние, дълбочина и разлика в дълбочините. За 50-метрови тестове - на морето, докато е още топло и се пие бира. 
|
| Пон Авг 08, 2016 12:45 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12096 Местоположение: Гьотеборг
|
писах на колега, който си изкарва хлябва с електроника покрай гмурканията каза че основните системи са от 32 и наоколо килохерци. има и модеми до 10км, но работата там е дебела, предполагам откъм алгоритми. т.е. ултразвука си требе. има и лазерни системи до няколко метра.
|
| Вто Авг 09, 2016 4:01 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Темата е за безумни идеи, като се отчете кой е автора... 
|
| Вто Авг 09, 2016 4:19 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пак да побонговизирам: в такъв случай (около 32 кХц) ще е интересна резонансната честота на горните масови пиезо-говорителчета.
|
| Вто Авг 09, 2016 7:44 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Темата е интерсна но не става с подръчни средства, не става и с опити, иска си по-сериозно четене, иска си пари за развой, иска си хора които разбират какво правят. Има готови проекти на модеми но и там copy/paste не става. Като гледам колегат още не е наясно как влияе средата, а това е един от най-тънките моменти, и основните данни могта да се намерят и предположат, но има и неща които ще трябва да се изпробват. Проблема с трансдуцера и той не е за пренебрегване нито механично нито електрически. Дано да постигне успех в начинанието, но понеже и аз започнах да проучвам в тази област силно ме съмнява, ако трябва да го реализирам сам ще ми отнеме 3 пъти повече време ... ааз бих го посъветвал да зареже този проект, просто ще си изгуби много време, резултата ще е с много компромиси а клиента ще е постоянно мрънкащ.
|
| Вто Авг 09, 2016 8:03 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12096 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Вто Авг 09, 2016 8:50 pm |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
https://akvasport.com/product/12507/son ... -p319.html Трансдюсери на пазара има колкото искаш. На 200 kHz не би трябвало да е проблем комуникацията. Но по темата съм "бос в марулите".
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Вто Авг 09, 2016 9:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това на Касио го видях, като чета обаче ми се струва че не работи на 360 градуса а като че ли трябва да сте един срещу друг, може и да греша. Това че го използват за звук донякъде улеснява нещата, в смисъл звука дори можеш да го докараш до чиста аналогова модулация, и с корекция от страна на говорещите да стане разбираемо .. като гледам че има тренинг как да говориш ... иначе това май е единственото което може би и работи и е изпозлваемо. Иначе виждам и един два други продукта ...
|
| Вто Авг 09, 2016 9:07 pm |
|
 |
|
stefan63
|
В началото на темата се говореше за предававане на данни/сигнали- не на звук. Та ултразвукът на Касио е носеща на говора, с няколко канала за 2-3 човека. За предаване на данни/сигнали - би могло да се мине с по-ниски честоти - поне графиките (които гугъл ми показа) сочат,че затихването е по-малко.
|
| Вто Авг 09, 2016 9:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Говор данни все тая, дори говора е по-лесен спиред мен, едва ли предават цифровизиран, така или иначе се слуша от хора, дали ще чуеш мамка му акула, или ммм му, кула.... все ще разбереш какво ти казват, докато ако данните не си се потрудил няма как да ги възстановиш. На високи честоти трансдуцера е по-малък.
|
| Сря Авг 10, 2016 12:31 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Работата отива да дълговълново радио, с пиезо антени. Продавам ВЕФ, IP67! 
|
| Сря Авг 10, 2016 12:42 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ъхъ... гледах една графика. за 20кHz ти трябва ван на фут. за 100м комуникация и с половин километър антена, водолаза няма да може да излува 
|
| Сря Авг 10, 2016 7:13 am |
|
 |
|
ToHu
|
Радио на ниски честоти не е вариант, подводниците работят на 80 Хц, само приемат защото няма място за антени, предавателните антени са десетки км, и реално са подходящи части от земната кора.
|
| Сря Авг 10, 2016 7:52 am |
|
|