Отговори на тема  [ 75 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Кутия IP68 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Кутия IP68
stoyanoff написа:
Ами ако това имаш в предвид, сега разглеждам утразвукови трансдюсъри! Не съм работил с тях. Могат ли да се използват за подобни цели? Тези, които гледам, са с много малък обхват - макс 5м намирам!

Едно време научният ни институт Ворошилов/по късно дето стана електрон прогресс, имаха разработка 'Нептун' баш за подводна комуникация кораб-подводница подводница водолази и прочие.... с некви мошни пиезо трансдюсери трябва да е било....
малко са поизмряли старите кучета или поне са се изпенсионирали отдавна... но аз лично познавам някои от тях

Чет Авг 04, 2016 1:29 am
Профил
Аватар

Според мен трябва да забравиш за радиовълни под водата. Аз бих експериментирал със звук.
Относно кутията - щом търсиш нещо готово, може да разгледаш китайските фенерчета, които са за под вода - от по-големите, за 2 или повече батерии 18650. Наскоро ми попадна едно такова, доста е масивно, има си гумени уплътнители и т.н. Даже ще си имаш готови батерии с гнезда и зарядно.

Чет Авг 04, 2016 2:42 pm
Профил

Според графиката за солена(морска) вода затихването е около 30dB/m при 1MHz. Ако правилно съм сметнал мощност към 1W би трябвало да свърши добра работа. Остава другото. Има ли някаква готова интеграла за излъчване и/или приемане около 1MHz, която да мога относително лесно да настроя и да съм сигурен, че няма да имам проблеми като се потопи? Притеснява ме фактът, че говорим за единични бройки и ако започна сам да си правя приемник/предавател може да отнеме много време - настройка, калибриране и т. н.
Нещо на kHz също би трябвало да свърши работа, защото пада затихването. Дано да съм прав с горните разсъждения, че аналоговата техника не ми е сила.

Чет Авг 04, 2016 5:18 pm
Профил

Не си много прав като че ли, ще имаш по-голямо затихване, не случайно няма разговорни устройства за под вода, ако беше толкова лесно и се минаваше на 1 Мhz ...

Чет Авг 04, 2016 6:30 pm
Профил
Аватар

овенните или тюлените със сигурност си лафят подводно
http://www.scuba.com/scuba-gear-168/Com ... ?view=list
https://e2e.ti.com/support/wireless_con ... 2/t/311618
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3355409/

Това може да е ултразвук. Има и едни системи - токов ринг с ниска честота, и приемници. Използват ги за конференции и т.н. Нещо като системата в НДК, но не е инфрачервена.
http://www.popularmechanics.com/militar ... avy-seals/
(4) Wireless, through-water communication with divers

Чет Авг 04, 2016 9:17 pm
Профил

Не говорим за военни, там е ясно. Гледах реклама на едни евре от 2009, но след тов анищо не се чува и не намирам нищо. Колегата ми пусна обаче едни на Casio, но явно там има някава специфика, май трябва да са насочени едно към друго иначе не работят. А това в скуба магазина, аз видях още едни две такива с подобна цена, просто това няма как да работи на повече от 5-10 м, размера не стига за нищо.

Пет Авг 05, 2016 9:24 am
Профил

Един въпрос! Ако имам някакъв ултразвуков траснсийвър, който му дават, че във въздушна среда работи на няколко метра (примерно 10м), във водна среда колко ще хвърли? Пак 10м? Повече?! По-малко?! Трябва да се отчете и фактът, че той ще е в някаква кутия и преходите вече стават няколко.
Благодаря!

Съб Авг 06, 2016 3:20 pm
Профил

683 милиметра.

Съб Авг 06, 2016 3:38 pm
Профил

Във вода затихването на ултразвука е по-малко, това изобщо за звука.

Съб Авг 06, 2016 4:50 pm
Профил

След много умуване реших да се спра на следният вариант:
Трансдюсър
Интеграла за управление
Идея си нямам колко метра ще покрия така, но все от някъде трябва да се започне. Ако имате някакви забележки, понеже не съм сглабял подобно чудо, ще се радвам да ги чуя(прочета).

Съб Авг 06, 2016 6:57 pm
Профил
Аватар

Тоя трансдюсър прилича на зумер с вграден генератор.
Излъчвателят ще пее вътре в кутията или предвиждаш да е потопен във водата?

Съб Авг 06, 2016 7:16 pm
Профил

Тоз трансдусер е тип свирка на 1 кхц.
Чипът дали ще ти свърши работа не знам- не ми се чете, ама все пак - той е за парктроник, нивомер и подобни.
На тебе ти трябва излъчвател(генератор) и приемник, по-скоро отделни чипове.

Съб Авг 06, 2016 7:17 pm
Профил
Аватар

Да побонговизирам малко: за приемника няма да споря (засега). Обаче във всяка бакалийка се продават евтинджос високоговорители-пищялки с около 3см външен диаметър, на пиезо основа са, вътре има съгласуващ "траф" за към 4 Ома и последователен кондензатор 4,7 мкФ. Кондензаторът е лудост: тъпа електролитка, освен това според моя слух трябва да е от 100 до 220 нФ. Още от древни времена ги ръгам за да допълнят тонколоните откъм най-ВЧ.
Като мощност им дават над 100 Вт, китайски разбира се.
Аз бих експериментирал. Само да се внимава при разглобяването, че пластмасовия корпус е лепен, а жичките вътре са крехки.
П.С: Пък ако не стават и за приемник - повечето електретни микрофони се справят отлично с 15-20 кХц.

Edit2: изборът на честота си е най-важното, но освен хрумвания нищо сериозно не се чу.

Нед Авг 07, 2016 4:14 pm
Профил
Аватар

Ако излъчвателят ще е потопен, за него важи същото което се дискутираше за бутоните, в началото на темата...

Нед Авг 07, 2016 4:35 pm
Профил

Порових малко, не намерих графика, която да показва ,че ултразвукът е по-проходим от звука . Във вода.

Нед Авг 07, 2016 6:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 75 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща