Отговори на тема  [ 74 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
FPGA <> Ethernet 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение 
Да, CRC полиномите лесно се реализират на програмируема логика - колкото бита е, толкоз тригера, и малко XOR.
А за чексумата на IP ще ти трябва 16 битов суматор

Пет Фев 24, 2006 11:29 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Мен малко ме притеснява дали ще може да го прави on-fly със скорост 100Mb/s.
Може да се пробва на 10Mb/s там нивата на сигналите са по храносмлени и 1МБ за интернет си е прилична скорост.

Пет Фев 24, 2006 2:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
няма проблеми с 100мбита, нито с нивата - той ще ползва PHY.
то дава нибли, т.е. с 25MHz. което е нищо за всяко CPLD

жокер: двете PHY-та е много хубаво да са синхронизирани по клок

Пет Фев 24, 2006 3:22 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Абре спретнах един бърз `example` с които искам да пробвам пращане на пакети по мрежата без наличието на PHY.

Гледам на няколко места в мрежата са направили нещо подобно като пиновете на FPGA'то са ДИРЕКТНО свързано с TD+\TD-
аз обаче не съм толкова смел и мисля да ги буферирам за всеки случаи.

Та питанката ми е следната коя серия буфери да използвам 74LS, 74HC или 74HCT ?
Коя от горните сереий е най-бърза при Vcc=3.3V ... и едновременно с това съвместима с LVTTL (такива са нивата от FPGA'то)
трябвами да работи стабилно поне до 30Mhz ... (ще пробвам само на 10Mb's за 100 едвали ще стане без PHY)

Съб Фев 25, 2006 5:33 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
@BrainStorm: Манчестер линиен код, иначе никой няма да те разбере ... абе по-добре си сложи PHY

Съб Фев 25, 2006 5:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да .. разбирасе .. кодирам го манчестер и пращам с LSB'то напред ...

Абре гледам от тук как са го направили : http://www.fpga4fun.com/10BASE-T.html .. без PHY, трябвами само да пробвам "тестово", ако тръгне слагам PHY'та и деиствам натам ... щото ще трябва да пускам платка за тях .. много са ситни и няма да мога да ги навържа просто еи така .... :(

Съб Фев 25, 2006 5:41 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
:) Интересно :)

Съб Фев 25, 2006 8:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Та така ... малко изводи (след една безсънна нощ):

Изпращане на пакети при 10Mbs става и без PHY ... направо дирекно се свързват RX двоиката към изолационния трафи .. и бачка ... :lol:

Приемането още несъм го пробал .... ама утре и това ще стане ...
----- to be continued ---- ;)

Нед Фев 26, 2006 6:49 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Браво, давай все така :)

Ако можеш снимай джаджата и ние да й се порадваме.
Следваштия ти проект може да е FPGA WEB сървар.

Нед Фев 26, 2006 9:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Скапаното приемане на данни направо ме източи .. втори ден се боря и без резултат, маи няма да ми се рзмине PHY'то ... :(
Това манчестер кодиране е ебати скапаното нещо ... синтеза му е лсена работа ... ама десинтезирането ... :roll: на 10MBs трябваше да го оверсамемплам на 100Мхз че да го фане като хората ...

Сря Мар 01, 2006 10:54 pm
Профил ICQ WWW

Мнение Колко Барут за нищо :)
BrainStorm написа:
Скапаното приемане на данни направо ме източи .. втори ден се боря и без резултат, маи няма да ми се рзмине PHY'то ... :(
Това манчестер кодиране е ебати скапаното нещо ... синтеза му е лсена работа ... ама десинтезирането ... :roll: на 10MBs трябваше да го оверсамемплам на 100Мхз че да го фане като хората ...

Аз ви препоръчвам да поутолите ентусиазма , има едни рутери които са всичко в един чип , този чип има изводи за 5-LAN-a, USB, COM, външна флаш памет и рам памет , даже и вход за програмиране на флаш-а с JTAG.
Та това чудо се продава по магазините като рутер с 1 WAN и 4 LAN-a , под наи различни видове марки !!!
И струва максимум до 80лв , ако няма екстрата USB e още по евтин, братята руснаци са го модисицирали да си закачаш каквото си искаш на USB портовете , може на външен HDD или USB флаш да си пуснеш фаилов WEB или FTP сървър и всякакви други неща, дори ако щеш и отчитане на температура като се визуализира на WEB.
Чипа вътре е ADM5120 и е удобен за всякакви работи , софтуера е Линукс MIPS , може да си го променяш както си искаш , виж линка:
http://vlad.org.ua/adm5120/#linux_____________adm5120

Съб Мар 04, 2006 11:40 am
Профил

Мнение 
Е по тази логика като има усилватели да не си правим.
Много по интересно е да си го направиш сам.
А че има и други решения които са по бързи, ефтини и нададежни, ами ОК нека ги има хубаво е човек да има избор.

Съб Мар 04, 2006 11:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Аз ви препоръчвам да поутолите ентусиазма , има едни рутери които са всичко в един чип , този чип има изводи за 5-LAN-a, USB, COM, външна флаш памет и рам памет , даже и вход за програмиране на флаш-а с JTAG.

Ами повтарям се за пореден път ... но ... известно ми е че има такива рутери .. да знам колко струват ... да да знам че мога да ползвам някои кърпел+Линукс за да направя това което искам ... ама немие това целта !!!

Целта ми е да си направя една проста джаджа която да променя ТТЛ'а на TCP/UDP пакети ... а не цял сървър ... целта ми е също да понауча нещо докато го правя ... :roll:

Междо другото на 10MBit стана номера .... лошото е че без PHY се получава захуба на пакети (тоя приемник много се бози ...) след като намеря време да пусна платките за PHY'тата ще го пробвам на 100Mbit ...

В краина сметка стигнаг до извода че ще ми трябва само 1xPHY + 1xCPLD .. тикато променям ТТЛ'а само в една посока .. от рутера към моя комп ...

Прикачени файлове:
DSCI0012.JPG
DSCI0012.JPG [ 794.23 KiB | Прегледано 4395 пъти ]

Нед Мар 05, 2006 12:28 am
Профил ICQ WWW

Мнение Мда
BrainStorm написа:
Цитат:

Ами повтарям се за пореден път ... но ... известно ми е че има такива рутери .. да знам колко струват ... да да знам че мога да ползвам някои кърпел+Линукс за да направя това което искам ... ама немие това целта !!!

Целта ми е да си направя една проста джаджа която да променя ТТЛ'а на TCP/UDP пакети ... а не цял сървър ... целта ми е също да понауча нещо докато го правя ... :roll:

Междо другото на 10MBit стана номера .... лошото е че без PHY се получава захуба на пакети (тоя приемник много се бози ...) след като намеря време да пусна платките за PHY'тата ще го пробвам на 100Mbit ...

В краина сметка стигнаг до извода че ще ми трябва само 1xPHY + 1xCPLD .. тикато променям ТТЛ'а само в една посока .. от рутера към моя комп ...

Искаш да кажеш да промениш ттл на ICMP протола а не на TCP/UDP !!!
За въпросния рутер може да си намериш всякакъв софтуер и да променяш каквото искаш по протоколите , не ми става ясно каква ти е точно идеята, ама ми се струва че за да промениш нещо по протокола няма да стане без софтуерна намеса !

Нед Мар 05, 2006 2:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
BrainStorm :) ти си бил голям хитрец бря :) - разбрах какво искаш да направиш, но ще ти трябва CPLD със доста ресурси ....

Нед Мар 05, 2006 2:54 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 74 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща