|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:28 pm
новини от производителите на МЦУ-та...
| Автор |
Съобщение |
|
ilkor
Ранг: Форумен бог
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Прецизността на PPS е 10-15nS спрямо тайминга на системата. И двете системи заявяват един и същи параметър. Няма информация дали са синхронизирани и как влияе комбинираното приемане. Факт е че е достатъчно точно примерно за сихронизиране на предаватели работещи на една честота (SFN)
Малко известен факт е обаче че "точното време" на GPS всъщност не е толкова точно. В края на тази година ще изостане с още 1 секунда и май вече са 20 ... Някои приемници обаче могат да направят корекция според календара и часовата зона.
|
| Нед Юли 31, 2016 11:47 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Пак не мога да ти хвана логиката. БВП/човек е показател за продуктивността един човек в съответната държава. Също се ползва като косвен показател за стандарта на живот (макар и да има други по-добри показатели за това). Защо трябва да претегляме цената на нещо през него?! Цената на материалите, от които се правят ракети и спътници е една и съща навсякъде, цената на електрониката е една и съща навсякъде, цената на материалите за ракетно гориво е една и съща навсякъде. Няма никакво значение дали едно нещо си го копаеш от собствената земя или го внасяш - то така или иначе излиза със сходна себестойност. Единствената разлика е в цената на труда, но все пак тя е част от цялото (малка част). Не знам колко души работят по един такъв проект, но мога да предположа, че са сходен брой и в САЩ и в Русия и в Европа. Обясни каква ти е логиката да претегляш цената на един специализиран проект през производителността на единица работник, който гледа домати, сече дърва, строи пътища и сгради и т.н. прави съвсем тривиални неща?
|
| Пон Авг 01, 2016 9:41 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Даниеле, логиката на Димитър (според мен) - е че Щатите произвеждат много повече на глава от населението, съоветно имат по-високи доходи (всичко се мери в долари например, някакъв вид универсална мярка - все пак уж сме прескочили размяната на стоки) и по-висок стандарт на живот. В Русия произвеждат по-малко(може би копаят повече...), имат по-нисък стандарт на живот и това че като цяло проекта струвал по-евтино не означава, че сравнени спрямо универсалната единица е по-евтин (т.е. вероятно да са използвани по-евтини труд и материали, но според това колко изкарват едните и какво може да си купят с изкараното, вероятно американците са по-напред).
Друг въпрос е ефективостта, замърсяването, безопасност, жертви, политика, конфликти, възвращаемост и приложение на това което са научили там горе. Както и образованието на тия, които идват след нас - и по-какъв начин... във военни академии от 7 годишни или по-тяхно си желание (или с меко промиване на мозъка).
Моите 5 стинки... Димитър да ме поправи ако пак не съм в час
|
| Пон Авг 01, 2016 9:58 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
То всичко си е сметнато в долари и за двете системи. Дори доларите са преизчислени с инфлацията, която е била през годините защото е пределно ясно, че едно нещо струвало $1000 да се произведе през 74-та няма да струва $1000 днес.
|
| Пон Авг 01, 2016 10:32 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ти говориш за разминаването с календарното, но това един опорен генератор не го бърка... Доколкото знам един от най-големите проблеми при съвместното ползване на GPS и Глонас е, че единия пее по UTC а другия по московско време. Между тези системи имало някакво разминаване и се налагало доста сметки.
|
| Пон Авг 01, 2016 11:00 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
GPS-времето и UTC са различни. В UTC се нанасят периодично корекции (слагат се или се махат секунди) за да съответства то на въртенето на земята, а в GPS времето - не. В момента GPS-а е напред със 17 секунди.
Има обаче още една подробност - потребителските уреди показват по UTC - софтуера им знае кога какви допълнителни секунди се прибавят или изваждат и показва правилно. Ако четете от някой RAW-модул истинското GPS време - ще видите че то не е корегирано.
|
| Пон Авг 01, 2016 11:29 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
мен по-скоро ме интересува натрупания джитер за 24 часа, 30 дни, година. абсолютното време е друга бира (ако имаш два часовника вече не знаеш колко е часа). колкото и да е ниска скоростта на спътниците, атомните часовници да са прецизни и т.н., чичко айнщайн се намесва. самата планета не се въри равномерно. прецесията зависи спрямо какво я мериш, дори с далечна звезда сметките от географските корекции са от същия порядък, като джитера.
приемаме за опора атомен часовник на земята (всичко е относително, нали). затова върви непрекъсната синхронизация на горните опори с наземните. и все пак няма две еднакви орбити, включително и на планетата, а тя е с практически безкрайна маса спрямо спътника. но това е дебелия случай, когато гониш пикосекундите. и е по-скоро заниматенла дъвка за хората с големите тунели край женевското езеро.
въпроса ми е по-скоро за практическото приложение (наколко наносекунди джитер) и особено в случая с приемниците, съобразяващи се и с двете системи. абстрахирам се от 'безналоговите' твърдения и ми се ще да не делим наносекундите на демократични и 'на жужето', такива теми са по-подходящи за дир.бг. доколкото ми е известно, поне теоретичните обосновки са сходни, поне от гледна точка на физиката. ама практически какво става?
---
боби, има си специално наточени приемници за прецизен джитер. разбира се, не са по $20-30, но не са и безумия като кинти. ще ми е интересно да го коментираш с колегите си, все пак очакванията са вие да разбирате от тази материя.
---
това, което се е произвеждало дори 1980-та вече едвали може да се произведе. моя личен универсален аналог е бирата. няма значение колко струва нещо в местна валута. пресметнато в брой бири. пробвайте, получават се удивително еднакви константи. ама важи само за по-прости неща от ежедневието.
|
| Пон Авг 01, 2016 11:47 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
GPS времето се корегира от земята и в крайна сметка тече по същия начин както го мерят атомните часовници на земята. Часовниците на спътниците са по-скоро оперативни от колкото основополагащи. До колкото знам корекциите които им се кчават периодично са в порядък от няколко до няколкостотин наносекунди. Времето в приемника се изчислява и също е различно (с някакви наносекунди отклонение). Предполагам че колкото повече спътника вижда приемника и колкото по-добра му е точността на позицията - толкова по-стабилно ще му е и вътрешното време. Не мисля, че ще има значение дали работи с една, две или три системи и кои са те. С две думи - винаги ще има джитер.
|
| Пон Авг 01, 2016 12:08 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Даниеле, другия начин да се пресметне цената е да се изчисли в бъргери биг мак от макдонслдс. Избери си който ти харесва от двата, въпреки че си мисля че никой не ти харесва. За теб просто руската система е по-евтина, щото са похарчили на половина от американската сума и никакви други факти и доводи не те интерисуват  .
|
| Пон Авг 01, 2016 1:48 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
А защо да не се пресмята цената просто в долари? Защо трябва да се измисля нещо друго?!
|
| Пон Авг 01, 2016 2:01 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
И още нещо - цената всъщност изобщо не е важна - важното е следното: когато някой иска да е независим - той знае че ще трябва да се напъне и да плати солено за независимостта. Руснаците го направиха, Китайците скоро и те ще го направят, само европейците се чудят още боли ли ги или ги сърби....
Сигурен съм, че много от хората, които работят по Galileo, ежедневно си задават въпроса "За какъв чеп го правим всичко това при положение, че има GPS?" и не са много ентусиазирани от работата си, а от друга страна много малко руснаци и китайци се терзаят със същите въпроси.
|
| Пон Авг 01, 2016 2:09 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
И в какво по-точно ще са независими? В тия системи всичките чаркове и технологии руски ли са? Направили GPS 30 години след като има GPS. Направо останалите им дишат прахта. 
|
| Пон Авг 01, 2016 4:17 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Ами просто не зависят от чужда система за навигация. Чарковете, независимо от къде ги купуват, ще се държат все по един и същи начин. Едва ли ще допуснат да сложат компонент, който в началото да работи и по някое време да саботира работата на у-вото. Точно това е нещото за което им се възхищавам - при всичките тези трудности, икономическа криза, беднотия и т.н. все пак успяха да го направят! Както и преди писах - не съм фен на руснаците и на "постиженията" им, но все пак има някои, които могат да се считат за сериозни постижения и според мен това е едно от тях. Според теб кое е постижение (на когото и да било) което си заслужава да бъде отчетено и аплодирано?
|
| Пон Авг 01, 2016 5:09 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Ето някои от останалите неща на които аз се възхищавам:
Linux Wikipedia ZFS Postgresql Java GPS Мисията Rosetta SU-37 Maglev
|
| Пон Авг 01, 2016 6:55 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Информация за колегата ilkor:
чух се с мои приятели които работят поддръжка на авионика в ремонтната база на Луфтхаза на летище София и те казаха следното:
GPS-а при самолетите най-генерално е опция, която не е задължителна. Основния източник за навигационна информация по време на полет са инерционните системи в самолета и радио-навигациите (VOR, LORAN-C, Omega и др.). При излитане и кацане основния източник са ILS и другите подобни на нея системи. Ако има GPS - той само допълва картината. Всички (цитирам дословно) авиационни GPS-и са едночестотни и ползват само Coarse-Acquisition кода. За разлика от нашите приемници - онези са направени много по-стабилно, с дублирани модули и с необходимите интерфейси за да се свържат към всичко останало в самолета. Когато в някой район има примерно военни действия или учения - тази информация се подава към съответните РВД и те излъчват NOTAM предупреждение, че в еди-кой-си район GPS-ите може да не работят или да работят зле и с две думи да не им се вярва.
По отношение на висотомерите - във всеки самолет има 6 барометрични висотомера за полет и два радио-висотомера които се ползват специално за излитане и кацане (мерят разстоянието до терена).
|
| Вто Авг 02, 2016 5:36 pm |
|
|