| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Климатик за дома
В средата на линка го пише: титанов оксид + UV разлага водата на високоактивни частици които на свой ред разлагат всичко органично и др.
|
| Съб Юли 30, 2016 3:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Аааа чакай че аз титан си мисля, ти говориш за титанов оксид, има разлика по-принцип, не в друго а вцената, накрая ще се окаже че не е оксид а е диоксид и всичко ще си дойде на мястото, намира се буквално под път и над път  не за друго а заради цената го казвам. Много често измислят нещо титаниево само и само да вдигнат цената на продукта, а то може изобщо да няма титан вътре . Аз мисля че озона върши тази работа доста добре, но ако са измислили нещо ново лошо няма.
|
| Съб Юли 30, 2016 5:45 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Още малко и ще стана експерт, маа му. Плазмата е проста електростатика и я обявяват за "вечна", докато титанът иска миене и UV лампа. Озонът над определено количество спира да е добро нещо, а UV-то освен озон прави и азотни окиси. Всички казват, че за в къщи плазмата е най-доброто.
Значи, аз държа на маломощен (и нескъп), с поне A+ за топлене и SCOP над 4, с плазма и сервиз. PTC (нагревател) и -15 градуса не ме вълнуват толкова защото си имам парно, а охлаждането малко ще се ползва.
У наше село Климата на Антонов са яки като монтаж и сервиз, при тях намерих Мидея (с агрегат Тошиба) за 950лв изпълваща горните условия, всичко друго бе в пъти като цена и с презапасяване по мощност. Ако не беше неделя вече щях да имам климатици.
|
| Нед Юли 31, 2016 3:22 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Бонго, климатикът не е само компресор. Има доста съпътстващи агрегати и възли, които не са маловажни. Достатъчно е фърмуерът му да е писан от блондинка, за да ти вгорчи живота.
|
| Нед Юли 31, 2016 8:27 pm |
|
 |
|
timt
|
@bongo_x2, правиш грешка с екстрите. Не ти трябват проблеми! Между другото, Азот означава мъртъв в превод а се разбира като нереагиращ газ. Бях ти писал нещо ама така и не се замисли какво е. Не ти трябват проблеми, имай си машинка която работи и не се забивай в КОП-а табелките много лъжат, няма никакъв контрол какво е написано.
|
| Нед Юли 31, 2016 11:09 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Не е като съвсем да няма контрол, но мидея не са от марките, дето са контролирани. Декларации на параметрите от производителя, дето не са сертифицирани от някой псевдо-независим, не струват и хартията на която са отпечатани. Фимуерът и останалите дреболии са важни - имай предвид че това ще ти духа по цял ден на главата, една излагация с вентилатора или съскащ фреон може да ти развали целия кеф. Да не говорим за кофти размразяване, но ти спомена че ти за студовете имаш парно така че сигурно няма да е толкова важно. Особено ако говорим за стая в която се спи. Казвам ти го като човек който миналата година реши да мине евтино с едно Грее и му вижда кусурите. Под евтино разбирам около хилядарка с монтажа за 12-ка. Пак да кажа - в този ценови клас фуджи/фуджитсу се водят разумен и изпитан избор.
|
| Пон Авг 01, 2016 9:16 pm |
|
 |
|
timt
|
Човек, няма никакъв контрол. Всеки търговец си пише както му дойде. Всичко в тази държава е голям прах а контрола във всичко занижен. Контролиращите и те са назначени с занижени параметри и всичко се свежда кой от коя партия е и колко пари може да снесе към нея за предстоящи избори или кръчмарски истории. п.п. купи си нещо китайско от германия и ти гарантирам че ще работи!
|
| Пон Авг 01, 2016 11:01 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Не е хубаво да се обобщава, но опитът ми може да се сведе до следното: Немския китаец също не работи. Пробвано е.
|
| Пон Авг 01, 2016 11:11 pm |
|
 |
|
timt
|
Ми аз предпочитам като ходя да си купувам разни нещица от там и то доста китайски и всичките работят. Не заради друго но ако случайно стане нещо в рамките на гаранцията или веднага ми дават ново или ми връщат парите ако нямат налично до пълният размер само срещу касов бон от където съм го закупил. Гледам че и колегите ми правят същото а съм и свидетел как за един гайковерт с 3 годишна гаранция и оставащи 20 дена до изтичането и, понеже заяжда копчето на гайковерта му го смениха веднага с нов на колегата.
|
| Пон Авг 01, 2016 11:36 pm |
|
 |
|
gicho
|
Това какво общо има с китай? Дали ще ти го сменят или не зависи от търговеца, бил то германец или българин. И тук по-сериозните го правят (лидл например) - логиката е че купуват много наедро и предполагам сделката с китайците е да подменят всичко безусловно. Ако искат да го правят калпаво и да сменят. Но все пак при по-големи сделки се дефинира ниво на отказите (примерно 10 на 1000) и ако китайчето не го спази гори. Не малка част от печалбите идват и от хора, които въпреки че не работи не го връщат. Но сериозните търговци не разчитат на това. Не става въпрос изобщо за "държавата", говоря за европейски сертификати - не от типа "аз, на своя отговорност, гарантирам A+++...". Ако знаеш че има модел или марка която лъже давай да ги съдим да изкараме някой лев. Мисля бях споменал да не гледа етикетите в технотата - там къде производителят излъгал, къде техното малко се "объркали". Базата е на eurovent на сайта. Ако го няма модела там е първата индикация "да започне да се замисля да се откаже".
|
| Вто Авг 02, 2016 10:30 am |
|
 |
|
michev
|
Аз пък да задам тогава следния въпрос - Къде е най-подходящо да се монтира климатика? Минималните отстояния са ясни - пише ги в инструкцията за монтаж. Това което не пише или поне аз не намирам никъде е къде се препоръчва да се монтира климатика спрямо местоположението на хората. Естествено това трябва и да е съобразено с размера на стаята (7 м. на 3.2 м.). Та всякакви насоки ще са полезни.
|
| Вто Авг 02, 2016 11:15 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами там дето няма да ти духа. И понеже такова място по дефиниция в стаята не съществува - там където минимално ще ти духа.  И по закона на Мърфи, това е най-отдалечената точка от външното тяло 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Авг 02, 2016 11:24 am |
|
 |
|
gicho
|
Въпрос на много съобразяване и още повече компромиси. Допълнително може да се каже че както и другите отоплителни уреди е добра да се слага край прозорците. В смисъл да духа успоредно на прозореца. Това обаче е второстепенно, по-важното е струята да е далеко от хората. Ако се ползва за отопление е добре вътрешното тяло да се смъкне по-ниско, доколкото позволява стаята. Ако се цели да охлажда и съседно помещение съответно трябва да се постави да духа към вратата. Най-добре, ако е за отопление, да е подов модел (вътрешното тяло под прозореца, подобно на радиатор/конвектор). Така комфортът при отопление е много по-добър (високо сложеното вътрешно тяло на нормален климатик трябва да се бори с конвекцията и оттам потоците стават по-силни, по-шумни и по-неефективни).
|
| Вто Авг 02, 2016 1:59 pm |
|
 |
|
timt
|
Само бих добавил, да не е над леглото и срещу него.
|
| Вто Авг 02, 2016 7:32 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Аз пък за духане пари нито давам, нито вземам  Мястото за вътрешните тела на климатиците беше определено още като взех апартамента и го планирах да не го духат на ничия глава. Още не ми е останало време да ги поръчам, надявам се за утре. А филтърът си е много важен, особено у наше село с прахта през лятото и въглищата през зимата. Пък днес един офис вонеше по-зле от мен след 8 часа на слънце в работни дрехи...
|
| Вто Авг 02, 2016 8:04 pm |
|
|