|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:36 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Ethernet PHY дебъг...
Стана няколко дена се плюнча с едно каубойско PHY - TLK110 и нещо взех да зациклям... Проблемът е, че не минава auto-negotion-a и вместо да си вдигне линк статуса ми вдига някакъв интеръпт за auto negotiation error (квото и да значи тва). Интересното е че получава някакъв page и разпознава какво поддържа другата страна. Като гледам със скопа сигналите RX/TX +/- не са най-идеалните ама приличат на верни пък и за link quality indication ми дава good. Захранен е, наклочен е... не мога да разбера къв му е проблема.
Някакви идеи?
|
| Пон Авг 01, 2016 6:23 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
 Re: Ethernet PHY дебъг...
това е едно от трудните за дебъг нИща... за да не може да се наговори с отсрещната страна, нещо по 'аналоговщината' не е наред. проверявай наред захранванията (външните резистори на пиновете към кабела), на самия чип, включително аномалии в тока. цифровия интерфейс също може да е сетнат на друго, предвид че поддържа и трите варианта на нива. виж МАС контролера дали има сетинг за тези напрежения и ги уеднакви. трафа също може да е несъвместим. общо взето, за твоята ситуация, трябва да е сбъркано нещо много фундаментално. би трябвало това (ауто- функцията) да пали в 90% от случаите, обикновено проблемите са на друго място. на колко се 'договаря' гледайки ламби и регистри и дали въобще се опитва? сетни регистрите на конкретна скорост (10 или 100) и виж дали ще си промени стойностите на импедансните регистри след ръчно стартиране на договарянето. може би не е лошо отсрещната страна да е нещо, на което можеш също да четеш/сетваш PHY регистрите - лайнукс, примерно. после почваш да си играеш с луупбеците, да видиш къде се къса нишката. пише, че имало пин-то-пин съвместим чарк, който не е за този темп. диапазон? можете ли да пробвате с него бързо/лесно? дръж ме в течение, на рафта за PHY мотики имам много място 
|
| Пон Авг 01, 2016 6:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Странното е, че досега нетя сме го правили винаги по възможно най-тънката лайса с най-евтините PHY-та и чарколя. И винаги е тръгвало, дори с кофти клок дава си грешки, ама работи, поне софтуерно. За хардуера другаря Пантелеев не беше много съгласен та затова тоя път уж всичко е по учебник и без да се пести нито от филтри, даже и ESD-та има и проца е само на 2см от конектора, въобще всичко уж на 6, а пък то не работи... и аз така си мисля, обаче не много да вдяна какво. Схемата, като изключим ESD/EMI си е като старата. Освен това е същата и като на чаршафите на това пфи. Пин по пин проверих всичко със скопа, не виждам нищо нередно... Софтуерно почти нищо не се прави, единствено щото е страпното (за всеки случай) го изкарвам от буутстрапа и профилактично му бича ресет. МАК-а също не би трябвало да има каквото и да е отношение, аз по принцип докато не видя линк изобщо не пускам нито стек нито нищо. Така че в началото само серийния за мениджъмента бачка и той видимо си бачка, щото всички регистри си ги чета и пиша без грижа. Ех за проба го излъгах че има линк, колкото да вдигне стека, ама полза няма. Очевидно то не се шегува като казва че няма линк... Е то там е работата че не се договаря. Има регистър, мисля че е стандартен 5-и в който показва какво поддържа другата страна (след като получи page). Показва правилно... Има регистри за текущото състояние дали е дуплекс дали е 10 или 100, дали е кроснат кабел - тия регистри си се връткат през определено време. Което е нормално, пробва се с всички комбинации, щото на всичко съм му сложил auto... Трябва да взема да прочета как бачка тоя негошиешън... Щото след като получавам remote capabilities значи все пак получането работи. Не знам какво още му трябва, че да види че има линк... edit: имало го описано и във викито.... Получаването ми очевидно работи, и remote fault другата страна не ми го вдига значи най-вероятно нищо не предавам. Утре ще го хвана, вече като знам как трябва да изглеждат сигналите е лесно 
|
| Пон Авг 01, 2016 8:09 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
може би не предава? да не тръгва по дефолт в някакъв cable diagnostic режим? уточни TX клока от къде идва - от собствения негератор, от МАС или от RX. за да не работи предавателя, или няма клок, или не е захранен (премери консумацията на TX частта в будно и заспало състояние), или нещо не мачва импеданса. като го гледам няма регистри за импедансен контрол, да не е пък капризен нещо? не съм го ползвал това PHY, гледам че има сериозна диагностика на кабела. може нещо от нея да ти светне какво не работи в чипа.
включи го на линукс и виж там как ше ходят регистрите на отсрещната страна.
помисли дали не можеш да дебъгнеш нещо през изолиращия режим (бит 10 от BMCR). така ще си сигурен, че (R)MII няма да влияе, и ако работи на приемане, трябва да чуе отсрещни менидмънт команди за забиване в конкретен режим.
може за пробата да махнеш и филтрите, има малка вероятност да пречат.
|
| Пон Авг 01, 2016 9:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
снощи като прочетох как става и моето предположение беше такова, само че предава... Тествах с разкачен кабел, виждат си се импулсчетата, както и бърстовете. И преди трафа и след трафа и по едната двойка и по другата... Тествах и получаване, т.е. рестартирам и оставям моето PHY в буутстрап и гледам какво идва по линията. Хъба като че ли праща само единични импулсчета и много нарядко, така че не мога да хвана две на един екран на скопа. Импулсчетата са с много по-малък размах, но това предполагам е нормално. Единствената по-съществена разлика е че поляритета е обърнат и то сякаш моите импулсчета са на обратно. Което е странно щото проверих регистрите и не съм пускал инвертиране. Ще дръпна един фас и ще го пусна, макар че то е общо за RX/TX и най-вероятно няма да стане софтуерно, но първо трябва да видя откъде идва разликата... Осцилатор... Поне с моя скоп не мога да фана нито джитер нито отклонение - показва си ми 50.000MHz Наистина има вероятност, по принцип както казах картинките на осцилоскоп не са съвършени. Има кво да се желае, ама не са и чак толкова криви че да не бачка. Изглежда си като генерален проблем, примерно това с поляритетите може да е ключа на бараката... Ще видим 
|
| Вто Авг 02, 2016 11:01 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Миро, нямам време да изчета всичкото написано дотук, но като дребна идея ако още си в тъмното - остави за момент авто-договарянето и му закови от двете страни ниски скорости и виж как се държи.
|
| Вто Авг 02, 2016 2:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знам дали има смисъл да фиксвам скорости/двойки.... То видимо си ги развърта комбинациите и ахъ да тръгне ама тц... И поляритета обръщах, ама не е от това. После видях, че поляритета трябвало да се обръща винаги като се разменят двойките (MDI/MDI-X). Което значи че е нормално когато аз предавам по дадена двойка да е с един поляритет, а когато другата страна предава да е с другия. Май ще се окаже накрая нещо по филтрите и съгласуването колкото и невероятно да ми звучи. Значи почвам от чисто - разкачам кабела, ребутвам. Моето PHY спинка, кабела откачен на осцилоскопа се вижда пълна мълчина. Закачам кабела и се появяват само единични импулсчета през голям интервал. Демек рутера опипва почвата... Пускам PHY-то и то почва да праща импулсчета, рутера явно вижда че има някой праща page-a с възможностите си, аз го получавам съдейки по регистрите. В бързината има още някаква комуникация, виждат се бая дълги пакетчета. Ламбата на рутера светва за около секунда, премигва (явно заради пакетите) и.... угасва  Пак мълчина, после пак импусчета за опипване и всичко се повтаря до откат с честота от около 2-3 секунди....
|
| Вто Авг 02, 2016 3:10 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да, това са мениджент бърстовете. маскирани са като link pulses на 10мбита. старите сучове ги виждат като импулс, макар че не е. за да не се чуеш на това ниво - грешката е много сериозна. пътя на 100 е много по-дълъг от на 10. марвел дори го правят с две различни DSP-та, на коубойците не се вижда от картинките. AFE е общ, така че ако там е насрано нещо, ще е за всички режими.
затова ти препоръчах да го закачиш на лайнук, на който можеш да пипаш PHY регистрите, а не на суич. не че на суича не можеш, ама не е така лесно. или слагаш кроснат кабел, или кръстосваш пиновете в едното PHY. изключваш автоматиката и на двете
хубаво е дори да изолираш твоето PHY от МАС-а. после сетваш някакъв режим на лайнуксното PHY ръчно, то праща пакет на твоето, четеш регистрите и гледаш дали е разбрало. после обратното. така поне ще разбереш дали не приема или не предава. твоя диод за link трябва да ти показва какво се случва.
как сте го закачили RMII или MII? тия 50MHz от генератор ли са или от кварц?
като гледам, TX клока няма твърде много опции. какво върви на този пин и как изглежда? като го изолираш, би трябвало клока да спре, но мениджмънта да върви.
|
| Вто Авг 02, 2016 3:40 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знам как става с лайнукса да управлявам PHY, то сигурно ще го намеря в гугъл ама така или иначе нямам втора машина а през моята търкалям дебъга по нетя така че не става... Но ако продължава да се закучва и втора машина ще инсталирам, макар че може би ще ми е по-лесно да изкопая някоя моя платка и през нея да гледам кво става... брр.... сега като пита, взех че му намерих чаршафа на осцилаторчето... (ASO53E) То било "spread spectrum", май - май няма да стане с него  Иначе RMI то затова е на 50 мандахерца. Интересно е, че като го гледах на скопа заспиваше на 50.000 и нямаше никакви отклонения, явно нещо не съм бил настроил скопа... И другото интересно е, че преди съм имал ядове с клоците. Бях решил да си изкарам от проца (STM32) едни 50MHz. E почти стана, но дори при изключен spread брояча на rx err се въртеше като финтилатор. После видях, че и ST си го пишат че не може да се ползва PLL-a за етернет. Тогава все пак го подкарах като изкарах директно осцилатора (25MHz) на пина, обаче oнова PHY си имаше PLL и така тръгна... Все пак е интересно, че дори с калпавия STM-ски клок конектваше без грижи...
|
| Вто Авг 02, 2016 4:42 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
уау... по спецификация в режим 50MHz осцилатор му дават максимален джитер 50ps (за цикъл) или 1ns (за 10ms). закачи някакъв подходящ по ниво осцилатор, сложи за всеки случй и някакви мижави омове за последователна терминация. въй! де го намерихте тоя чарк? фирмата не е ясна, краката описани неясно, описанието на spread spectrum е като мисъл на премиера... джитер се не види. интересно, че за кварц има само опция 25MHz -> MII режим. RMII май работи само с 50MHz осцилатор. може да е свързано с температурния диапазон (предполагам това е породило необходимостта именно от тоя чип), ама 50ppm не ми се виждат толкова трудни за температура. на твоята машина просто сложи още една платка, дано имаш свободен слот. пакета за достъп до PHY регистрите се казва mdio-tool. ако го няма твоето PHY, можеш да си допишеш .h файла с твоите битове, а може и направо числа да си гледаш без обяснения и шарении.
|
| Вто Авг 02, 2016 4:57 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Смисълът е да видиш статистически на ниски и високи скорости колко и какви грижи имаш, та барем се сетиш откъде идва. Щото нещо мернах че не ти харесвали баш формите на сигналите.
|
| Вто Авг 02, 2016 5:50 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не знам, не ги заръчвам аз... то по принцип на схемата е ASO53C което е без spread и аз неговия чаршаф съм гледал докато не ме попита ти и чак тогава видях че има една буквичка различна в надписа  Утре ще го пусна както каза woody на ниска скорост и би трябвало да тръгне. Макар че зависи как точно си правят замерванията, щото като гледам рутерчето се лъже и святка ламбата за линк, докато каубойското phy нито веднъж не се излъга да вдигне link status интеръпта. Това малко ме притеснява... чак пък толкова да не нацели клока. Та може и да има и друг проблем.
|
| Вто Авг 02, 2016 6:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
e все пак го пробвах набързо на 10 мбит и най-накрая вдигна линка  С това инициализацията ми на пфито минава, обаче нещо стека не тръгва като хората, DHCP-то не успява да си вземе адрес. Но ще го гледам утре, може и аз да съм оклепал нещо, щото никога досега не съм тествал на 10мбит дали бачкам....
|
| Вто Авг 02, 2016 6:19 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на къси пакети джитера може да не е от толкова голямо значение. на дълги вече се натрупва грешка. RX клока се въстановява от медията, демек иде от суича. на предаване обаче трябва да е локален.
по принцип PHY имат опция клока да се взема или от МАС (TX_CLK e вход) или да се взема от въстановения RX (по-рядко), но твоя чип ги няма и двете, така че трябва да разчиташ на осцилатора. който също е странен (иска 50MHz кварц). наклочи го с външен генератор и ще си сигурен дали е от клока.
ако стабилно фащаш линк на 10, може вече да има (и) други проблеми с МАС контролера, но първо отметни проблема с клока.
|
| Вто Авг 02, 2016 6:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
За съжаление нямам нищо налично дето може да изкара 50MHz, така че ще чакам доставка  Междувременно може да надраскам малко тестове или да потърся готови. Така като гледам софтуерно може да се диагностицират доста проблеми, но не съм видял някой да го прави. Всички (то и моя код е така де) пускат някаква конфигурация и тя минава или не минава. Ако не мине не знаеш що не минава и кое не минава, ако мине пък няма гаранция че всичко е ОК. Даже и примерния код на каубойците за диагностиката е така. Първо се прави някаква конфигурация и после тестове, обаче ако конфигурацията не минава и тестовете няма да минат и цялото упражнение става леко безсмислено. Не знам всъщност как ще е с другите phy-та, но това дори и само със стандартните регистри може да се чекват доста неща. Е примерно аз виждах че имам "някакво" получаване, т.е. поне една от двойките значи ми е била наред. Ако се развъртат настройките ще може да се хване прекъсната/окъсена двойка. С развъртане на скоростите пък щях да видя че имам проблем с клока. Нещо такова си мисля че ще е доста полезно... Ще поровя утре, щото не може някой да не го е направил вече 
|
| Вто Авг 02, 2016 7:45 pm |
|
|