|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:29 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Кутия IP68
Цол и половина но не пластмасова. Има и друго, много хора не правят разлика между налягане което една конструкция, тръба да речем може да понесе безопасно вътре в нея, и обратно когато има подналгяне в нея.
|
| Съб Юли 30, 2016 3:04 am |
|
 |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Съб Юли 30, 2016 1:51 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Момци, ето каква е цялата картинка. Първо човекът си има кутии(включително с бутони!) и няма нужда да се грижа за това. Идеята на проекта е да се конструира малко устройство, с което да се снабдят двама или повече водолази. Когато се задейства уреда, останалите в групата да започнат да вибрират или светят. Нещо като подводно сръчкване. Просто да кажеш на останалите да се обърнат или съберат. Това, което е проблемно за мен, е подводното излъчване/приемане. Трябва ми или готов модул или схема на относително прост излъчвател/приемник, който да работи под вода. Моята идея е да изпращам някакво съобщение(да не е просто единичен сигнал, за да няма някакво самоактивиране от смущения). Говорим за няколко броя, не за серийно производство! Нещо, което мога да реализирам лесно, без да прекарам един месец в настройка на честоти... Да не говорим, че аз самият не съм водолаз и тестването може да се окаже много тегаво! Може би ми е необходимо да знам 100%, че даден обхват ще се държи добре под вода. Нещо като да си представя море, без да съм виждал море... Предполагам варианта приемника да приема в широк диапазон е ок! Някаква идея за проста схемичка или модул?! Ако правилно разбирам(гледам и в wiki е написано), че стандартни радиочестоти вършат работа, нещо от този род няма ли да пасне в случая - цък?! Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Нед Юли 31, 2016 1:23 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А делфините просто си свиркат...
|
| Нед Юли 31, 2016 2:44 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ами ако това имаш в предвид, сега разглеждам утразвукови трансдюсъри! Не съм работил с тях. Могат ли да се използват за подобни цели? Тези, които гледам, са с много малък обхват - макс 5м намирам!
|
| Нед Юли 31, 2016 2:52 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пет метра във вода? А бе това си е друга бира, аз само знам, че под вода се позлва ултразвук по възможност, ако някой си е играл - да си каже.
|
| Нед Юли 31, 2016 3:28 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
под вода се ползва звук килохер-два, максимум
ти колко метра обхват гониш по артистичното задание?
|
| Нед Юли 31, 2016 4:43 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
По задание 50-100м. Нещо май няма да стане работа! Прегледах някакви модеми, които работят в този обхват, но са много големи. Да вярно, че хвърлят на 1000м, но идеята е да се получи нещо малко като аксесоар, а не още един акваланг!
|
| Нед Юли 31, 2016 5:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами идеята е ясна, пейджър за скуба дайвъри. Модулираш звук на 1-2 кхц, нищо сложно, основен проблем консумация, но до колкото нямаш постоянна връзка и това не е голям проблем. Може да се реализира, има няколко тънки места, като трансдюцерите, про ниските честоти размерите са големи, при високите затихването. Възможно е и с ултразвук но затихването там е мн.голямо. На мен ми звучи интересно, това да не е някой проект през еланс или друг фриленсър сайт, ако е така бюджета най-вероятно няма да е до никъде. Забрави за тяхната кутия, няма как да стане. Това си иска цялостно къстъм решение. Даже сега си мисля че е много интересен проект, като елвктроника нищо сложно, но като цяло изделие си е пресизвикателство.
|
| Пон Авг 01, 2016 4:16 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не са флийлансърски истории! Основният ми проблем е, че не намерих някакви трансдюсъри, с приличен обхват. Ако предложите нещо ще се радвам  Това, което намерих, беше с размери на термос! Иначе човекът е водолаз. Така че аз не бих отписал кутиите, които има. Да не говорим, че аз не разбирам нищо от гмуркане... Всъщност на повечето, не е даден range. Има ли начин да се ориентирам колко ще хвърли?
|
| Пон Авг 01, 2016 2:44 pm |
|
 |
|
dvrachkov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2014 8:20 am Мнения: 231 Местоположение: Bansko
|
Намира ми се тука някаква лекция от факултета по телекомуникации... Колко ще е полезна не знам. Не знам и кой я е писал.
_________________ "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се" - О.Б. "По въпросите ще ги познаете" - В.Б. "'С изкуствен интелект е хубаво да се занимават хора, които имат естествен такъв" - Д.Б.
|
| Пон Авг 01, 2016 3:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе и без лекции от факултета става, затихването се определя лесно, има и номограми. Аз обаче четейки силно се замислям за реален продукт, такъв годен за масова продажба, никога не ми беше хрумвало до сега въпреки че проблема ми е много добре познат, аз лично не се гмуркам, не ме влече, но имам много познати които го правят, а имам и доста познати професинални водолази, въпреки че за тях това едва ли е интересно, там много рядко се гмуркат без иситнска комуникация. Излъчватели има, трябва първо да се направи разчета каква мощност ще ти трябва, от там да подбереш такъв който да се засече като чуствителност и налягане в режим излъчване с това което имаш като затихване с някакъв резерв разбира се. Чудя се дали си струва да се инвестират едни 50-60 хил в разработка, може би си струва.
|
| Пон Авг 01, 2016 5:23 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
То ако се направи няма да е само с бутон "събери се", направо си е задължителен един голям за SOS, отделно разни за "Намерих нещо интересно" и т.н., а във втора верся ще затрябва и екранче...
|
| Вто Авг 02, 2016 8:43 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
+ бутони "Cover me!" и "Fire in the hole!" 
|
| Сря Авг 03, 2016 6:20 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Убу де, майтапа на страна, ама шибаното делфин защо не свирка на килохерц? И по спомени под вода до мандахерц нямаш проблем. То си има графики за проходимост, де, ама бай Бонго в момента прави фитнес с една лопата около жици на 20 киловолта...
|
| Сря Авг 03, 2016 8:58 pm |
|
|