|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:03 pm
Електрожен- ANTISTICK- функция против залепване на електрода
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: Електрожен- ANTISTICK- функция против залепване на елект
[quote="sparkybg"Значение има търговеца, или по-точно от кого е взел това, дето продава...[/quote] Дай идея къде могат да се купи нещо прилично за съвсем аматьорско ползване?
|
| Нед Юли 31, 2016 6:30 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
За този има добри отзиви : без да е реклама : http://forum.napravisam.bg/memberlist.p ... le&u=11946разгледай има доста мнения
|
| Нед Юли 31, 2016 8:37 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
|
| Нед Юли 31, 2016 10:35 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Да за тези и аз чух добри отзиви но не съм рискувал. Пеи мвн са линкълн, но телоподаващото е трансформаторно, това беше съвета от самите линкълн, дори казаха по-добре генератор но не ми е удобен. Иначе инверторни източници техни имам, имам и плазма тяхна, до сега няма проблеми, вече 8 години, а като се ползват се ползват без прекъсване, буквално без прекъсване. Милер са хубави, а в Европа кемпи са популярни и добри отзиви. За хоби сигурно и китайски стават, за работа не ми се рискува, сега ако има проблем от евромаркет идват на място и носят каквото трябва. За тия мсшини основно шлангове и ролки, но имам други мезаваръчни които са по-проблемни. Това е голям олюс, без значение къде е обекта до няколко часа са там и носят и реплейсмънт ако се наложи сервиз.
|
| Пон Авг 01, 2016 4:49 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Фирмата се цепна към края на миналата година. Линка горе е към човека, дето сервизира и прави доработките. Сега работи отделно. Те техните са китайски, взети от производител дето не го е срам да си сложи името на кутията (2-3 са такива) и дето държи двойни цени за някои неща спрямо други производители на уж същото. После са доработени тук - окабеляване и управление. Затова и работят. Виждал съм машини дето и отвътре са уж досущ еднакви, ама едната работи с години, а другата всеки месец е в сервиза - едната от въпросния производител, другата от неизвестен гараж. Виждал съм и такива, дето очеизвадно изобщо не са пускани никога преди да се продадат на клиента. Доста маркови изобщо не са по-добри откъм надеждност спрямо хубав китаец (типичен пример е GYS, а сигурно съм виждал 10-ина разглобени Fronius-а, при това изобщо без да се занимавам активно с това, въпросния ми е казвал че и ESAB-и много често му идват за сервиз). Единствената причина да се пазаруват е или наличието на PFC, или това, което сам си споменал - възможността като си на зор и дефектира да домъкнат нова директно на обекта. Малка фирма няма как да го направи това.
|
| Пон Авг 01, 2016 10:19 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Аз знам че са китайски, но пък изобщо не знаех че са двама. Аз познавам единия, този който явно ги проектира и сглобява, поне така ни се представи. Прави си железата при мой познат, та знам че нещата са му що годе читави. Познат си купи от него източник и не знам да е имал проблем, но тов ане значи че е нямал, просто аз не съм чувал. GYS, Frounis, ESAB, може и да са марки но на мен не ми говорят нищо, аз гледам какво се ползва в САЩ на индустриалните строежи защото там много се заварява, и се позлва онсовно Miller и на второ място са Lincoln, а за кемпи имам добър фийдбек от БГ фирма която заварява доста. p.s. сега погледнах, тия GYS са французи сори ама и за свирка не бих платил на френски доставчик 
|
| Пон Авг 01, 2016 5:28 pm |
|
 |
|
radolin
|
Аз май и в друга тема съм казвал, че имам машинка от въпросните Дел - източник 200А (140А при 100% натоварване). С допълнителен телоподаващ модул получаваш MMA, TIG (само DC) и MIG (за който твърдят, че заварява добре и алуминий, но не съм пробвал) в едно с удобсвото че може да разнясяш отделно само електрожена ако ти се наложи.
Аз като го купувах се чудех между това и едни други китайски мейд-ин-БГ (Вики-Б), но при тях въпросното устройство е в обща кутия и не можеш само с електрожена на рамо да се покачиш на асмалъка, а трябва да мъкнеш и телоподаващото.
Съотношението цена/възможности е много добро. До момомента единственият проблем беше, че се пръсна един от филтриращите електролитни кондензатори на входа след греца. Въпреки това машината продължи да работи и си довърших заварките. Кондензаторите са 5 бр. по 470uF/400V в паралел, смених ги всичките с Fujicon от Комет и от тогава никакви грижи. Като за домашна употреба мога да кажа, че съм доволен. Сега ако ще го напъваш по 8 часа на ден на 140А не знам колко ще изкара.
|
| Пон Авг 01, 2016 6:17 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Тези вики-то не са ли хасковските? Аз ги знам като най-ниския клас. Реално един комплект маркови IGBT-та струват половината от цената на хасковски дракон. То и малкото които съм виждал отворени такива са с разни измислени прибори, та си мисля че работят на късмет. Понеже тръгват от 200-250лв, се чудя дали до 350-400 може да се намери нещо качествено? Реално си мисля че 100-150лв са точно толкова разлика в себестойността (прибори, кондензатори, ферити и каквата друга карантия там има). Както споменахте, съществува опцията да се подменят критичните китайски части с качествени, но дали си струва упражнението?
|
| Пон Авг 01, 2016 8:56 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Критичните китайски части обикновено са например трафовете. Тях няма с какво да ги смениш. Можеш да пооправиш простотиите по окабеляването и да се надяваш че машината не е сглобявана от брака на някои от големите в бранша и че някой е мерил и настройвал туй-онуй при сглобяването. Вики Б са на основата на едноплаткови китайски еднотактници, дето вече струват сигурно по 50 кинта от Китай. Не помня дали бяха IGBT или MOSFET - не са ми били интересни. Другите хасковски са споменатите горе, дето може и в завода да не са пускани за проба, и внесени на едро по втория начин. Работата е на късмет. Като скиха, вадят от следващия кашон. Често са и поиздути - например хардуер за 140А е издут на 200, или ги продават за 250, ампермера им показва 250, ама това няма нищо общо с реалността, а вътре има откровени простотии, като например висящи кабеляци за обратна връзка, минаваши на милиметри от искрището и кабелите за високочестотното палене. Естествено и по платките обикновено е спестено всичко, дето може да се спести. Та тъй с китайците. В същото време има и абсолютно неубиваеми екземпляри - с телоподаващото ми сме си правили опити с обратни връзки да го правим импулсно - силовтаа част буквално вие на умряло и имаш чувството че всеки момент нещо ще се предаде, издуваш колкото може, вдигаш честота на усилвателя, променяш компенсацията за токовия режим, въобще всякакви извращения, и най-накрая като приключиш с опитите установяваш че единственото загряло в тая машина е изходния дросел, и то резистивно. Още в началото като го пробвах издуто - заради калпава инсталация работещия наблизо компресор спря заради ниско мрежово - в последствие видяхме че пада и до 140 волта, а това си работи на 200А и нищо не се усеща.
|
| Пон Авг 01, 2016 9:36 pm |
|
 |
|
timt
|
За едноплатковите, минах през такъв екземпляр "Френски". Пълен боклук реализиран с СМД. Видях изгорялите транзистори които си бяха гръмнали и се отказах да го правя. Мога и снимки да кача ако на някой му е интересно. Някъде в компа са. От към такъв екземпляр съм очарован от POWER2000 или нещо от сорта беше. Това е идиото устойчив електрожен и след 3 години работа не се намери някой който да го гръмне. Веднъж му смених вентилатора. Много добър а цената с маската беше към 800 кинта. информацията е преди 8 години.
|
| Пон Авг 01, 2016 10:53 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Това че е със SMD не е проблем само по себе си. Попаднал съ на GYS. Имаха пословичен модел с кекавостта си, и поради технологията на изработка и крайно непригоден за ремонт, освен от хептем ентусиасти. Бяха някакви керамики, някакви запоени за тях гайки, към които се държи радиатора и от сорта. В крайна сметка за да махнеш нещо трябваше да печеш всичко със все радиатора, и пак имаше някакви грижи. Забравил съм вече подробностите - май се поразчистиха вече. Но тия на Вики Б са други - класическа платка с класически елементи и технология, и може да се ремонтира без особени перипетии.
|
| Пон Авг 01, 2016 11:05 pm |
|
 |
|
timt
|
Намерих ги.
|
| Пон Авг 01, 2016 11:25 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Мдаа, именно за тия недоразумения говорех по-горе. Сигурно от всичките продадени 3/4 са стигнали до сервиз. Жалък опит за ефтинджос от хора, живеещи в държава, която строи комунизъма от много време преди нас, и все още продължава.
Аз затова и друг път съм казвал че марката върху кутията не е никаква гаранция за техника от нисък/базов клас. Като ида при Данчо (въпросния, дето сега е DELTECH), все има по някой такъв разхвърлян, много често и след опити за ремонт от тотално гъзоръки люде. Такова мазало лично не знам дали бих могъл да направя. Ня порядък по-лесно ще ми е да работя читаво.
|
| Вто Авг 02, 2016 1:03 pm |
|
 |
|
radolin
|
Тези Хасковските са само "Вики" или "Вики Лукс", нещо такова. Аз имах предвид "Вики Б" - http://viki-b.com/, които ги сглобяват някъде около Казанлък. За тях до колкото съм чувал са читави, но не мога да кажа нищо от първа ръка.
|
| Сря Авг 03, 2016 5:13 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Така де. Едноплаткови еднотактници. Тук им правят кутиите. Управлението на мотора на телоподаващите са гепили от Данчо.
Другите са тия, дето внасят с контейнери. Сервиза е вадене на друго от съседния кашон.
|
| Сря Авг 03, 2016 6:14 pm |
|
|