| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: новини от производителите на МЦУ-та...
Не знам какво са направили - да подкарат с клизма нещо дето го има от "само" 40 години не е кой знае какво постижение. А и там май бая проблеми (загуби) със спътниците имаха.
|
| Пет Юли 29, 2016 2:58 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Даниеле, не мислиш ли че не е много коректно да сравняваш разходите за 40 г по американската с тези на руската за колкото там години е, ама едва ли са 40 г? Плюс това дали се сещаш какви са разликите в заплатите, така че едно такова сравнение никога не коректно. Сеавни го като процент БВП и тогава ела пак да си говорим дали руския проект продължава да бъде все толкова евтин, колкото си мислиш сега. Отделно и сам признаваш, че руснаците са копирали, а както е известно копирането избягва големите разходи по R&D-то и настъпването на най-големите мотики в началото. Та с две думи викам да сме малко по-обективни  .
|
| Пет Юли 29, 2016 3:02 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе аз незнам що ги сравнявате въобще. Едното го има и работи. Другото е добро пожелание. Ако ще американското да е струвало 100млрд. а руско 10 рубли - все тая - руското все още не работи смислено.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юли 29, 2016 3:40 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Всеки който изстрелва спътници в космоса понякога греши и има загуби. Не знам на кого колко са като бройки, но така или иначе тяхната стойност влиза в общия бюджет и бюджета се раздува.
Руската система е от по-скоро - мисля че първия спътник е изстрелян през 1982-а, така че ако върнем още няколко години назад за подготовка се получава че ГЛОНАСС е вече на 35-6 години.
За разходите - и аз точно това написах - използваш идеята на нещо вече съществуващо и това ти намалява драстично първоначалните разходи. Освен това както казва Димитър - цената на труда в Русия е драстично по-ниска от тази в щатите дори и с отчитането на по-ниската производителност - това също води до поевтиняване. И накрая - знаем че Русия има най-ниска цена за извеждане на товари в орбита. В следствие на всички тези неща е съвсем очаквано ГЛОНАСС да е по-евтина като цяло от GPS. Не виждам защо трябва да сравняваме с БВП ?!? Навигационната система на една държава е само едно от хилядите неща които тя прави - защо да съотнасяме едно от тях с останалите нямащи нищо общо с него?!
Пак казвам - за мен лично е впечатляващ факта, че се хванаха и направиха собствена система, не толкова резултата който се е получил!
|
| Пет Юли 29, 2016 3:41 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Даниеле, очевадно не я схващаш русията... Немаш си идея що неща са захващали и що народ си е отишъл за това, че се опитват да се надскочат технологично... А колко им е струвало не се наемам да смятам...
|
| Пет Юли 29, 2016 4:01 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
встрани от GPS и Глонас...
понеже четох за ULA (Lockheed & Boing) и SpaceX - цена за изстрелване на първите 99-200мил., вторите 60мил. коментарите бяха по-повод съкращенията в първата компания. Но ако погледнете и двете компании имат доста сериозен бъдещ график. Работата е там, че всичко или почти всичко при тях е публично. Руснаците сигурно не са много назад, но всичко трябва да го издирваш...това им е и големия проблем. И двата лагера имат сравними резултати, но с помоща на медиите няма проблем едните да са велики, а другите все да ги догонват. За Китай, Индия и т.н. няма да си говорим.
|
| Пет Юли 29, 2016 4:44 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Когато става дума за толкова важни (за държавата) и свързани с отбраната системи като GPS и Глонасс, цената за този който я прави няма значение. Трудно е да се изчисли, най-малкото защото преди 40 години парите са имали съвсем друга стойност. И в двата случая системата няма как да е на печалба, и в двата случая тези системи нямаше да съществуват без големите пари и връзки на военните. На мен един човек от кухнята преди време ми каза, че една от основните функции на GPS е била да сигнализира за ядрен взрив в която и да е точка на земята. Сработила е веднъж (засега ) - за Чернобил. Относно руснаците - те са характерни с това, че техните неща по правило са недоизпипани , "дървени" или "дялани" , както ние казваме - все нещо не е донаправено. Но досега не съм срещал тяхна разработка, на която да и липсва основната функционалност или пък да е построена на погрешни принципи. Та затова си мисля, че в случая на Цецо може би има някакъв друг проблем - може би филтърът пуска само честотите на GPS или китайците просто са отбили номера. Колкото до копирането - използвана е същата идея за позициониране, която е известна много отдавна. Технически има доста големи разлики - в орбитите на спътниците, в модулация/кодиране. Четох, че руснаците напоследък мигрират също към CDMA, вероятно за да улеснят интегрирането на двете системи в един чип. Апропо, някой чувал ли е какво става с Galileo? Разработчиците му проявяват доста голям апетит към честотната лента , дори имат желание да завземат целия радиолюбителски обхват (13 см банд) , все едно телевизия ще се излъчва. Като гледам колко са бързи, не съм сигурен дали ще успее да поработи преди да има напълно независими инерциални системи.
|
| Пет Юли 29, 2016 7:47 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Наскоро четох, че съкращават къде двойно разходите за Глонас и то в рубли. Което общо взето означава, че я отебават. Преди няколко години им изпадна новото попълнение с модернизирани спътници при старта с протон и явно няма финанси за подмяна. Предимство на Глонас е, че са на по-близка до полярна орбита и по-добре навигират в полярните области. Като допълнение към ГПС дават по-добре стабилност на местоположението и не се шалтави мястото. Руснаците с които работих си знаеха работата и имаха доста добра техника - явно купувана в добрите им години и може би няма да попълват скоро. Но халатността на ниските техници, поради които са им повечето проблеми е забележителна. Бяха убили инженер, че ги наказал за пропуски. Яко се крадат отпуснатите средства - предимно за яхти и острови. Бяха похарчили парите за новият им космодрум и въпреки безплатният бригадирски труд, нямаха пари за работниците, та стачкуваха.
|
| Пет Юли 29, 2016 10:30 pm |
|
 |
|
stefan63
|
На ГПС "неточност" за граждански цели е 10-12 метра, по спомени. По-голяма ли си наблюдавал? Друг интересен въпрос- случвало ли се е досега да "изключат" ГПС-а при някаква политическа криза?
|
| Пет Юли 29, 2016 10:55 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Покрай войната в Сърбия имаше много влошавания на сигнала и изключвания.
Всеки спътник е с много антени и до колкото знам могат да изключват в определено време излъчването от определени антени така че да няма услуга в определен район или поне да е много трудно да хванеш сигнал във въпросния район.
|
| Пет Юли 29, 2016 11:05 pm |
|
 |
|
stefan63
|
По-скоро би трябвало да се "изолират" софтуерно неприятелските приемници, да се смени някаква кодировка. Но не съм срещал намисано такова нещо.
|
| Пет Юли 29, 2016 11:31 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
факт е, че в сърбия няколко години след войната се караше 'през полето' по гармина. отсам - ОК, в словения - ОК, а в средата си на 100м от истината.
|
| Пет Юли 29, 2016 11:44 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Гражданските честоти и кодове са напълно отделни от военните и могат да бъдат изключени по всяко време. Също така по всяко време могат да пуснат влошаването на сигнала, така че приемниците да не постигат висока точност. По-сложния проблем е как хем корабите в морето и самолетите във въздуха да продължат да се определят, хем в определен район да няма гражданска услуга...
|
| Пет Юли 29, 2016 11:52 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Цивилните приемници ловят некодирани носещи L1C, военните L1-L4 (кодирани), а споменатите по-горе живото-поддържащи приложения L5 или някой от военните. Някъде чух че ще има втори цивилен L2C сигнал на друга носеща, но май още не функционира. Така че не е проблем всеки транспондер намиращ се в определена географска зона на обслужване да добавя в L1 преднамерена грешка. И без това до 2 май 2000 г. вкарваха подобна грешка винаги. В случай че на някой му се дочете: http://www.gps.gov/technical/icwg/IS-GPS-200H.pdf
|
| Съб Юли 30, 2016 12:09 am |
|
 |
|
bobihot
|
По моите наблюдения с таблета сега спрямо гармина е, че има обхват в стаята и в гората. Но може и да е проблем на гармина. Не знам до колко е свързано само със системата. Гармина будалкаха, като се привързваха към нарисуваният път. Таблета си държи стабилно мястото. И другите тестове, които съм чел го отбелязват.
|
| Съб Юли 30, 2016 12:43 am |
|
|