|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:28 pm
LED лента, защо гори от нищото?
| Автор |
Съобщение |
|
tufata
Ранг: Минаващ
|
 LED лента, защо гори от нищото?
Защо лен лента гори от нищото? Ползвам я известно време и ОК, работи. След време без да ползвам, пускам аз и какво да видя, много от секторите не светят а други мигат своеволно! Като натисна кристала силно на някои от диодите и се оправя за момента. Тоест дефект в тях. Казвам си хм, това може да е от влага защото е открита, макар че е в стая и колкото да има влага... ако то от толкова малка са зависими, за къде е произведена тогава тази която е IP20?! Както и да е... обаче имам една ролка която седи до нея открита без опаковка само деот е навита. От същата лента! Пускам я аз нея и хоп, работи отлично! Тоест тогава за мене отпада това да е проблема.
|
| Чет Юли 28, 2016 3:54 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 Re: LED лента, защо гори от нищото?
Ами ако ти кажа че имахем сигурно едно 200 м дефектна лента с подобен проблем ? Изобщо не сме и дебъгвали защо, просто я изхвърлихме. Принчипно мре някой от чиповете, като го смениш се оправя и след време мре друг. При теб може да се разпояват, от прегряване или кой знае.
|
| Чет Юли 28, 2016 4:38 pm |
|
 |
|
tufata
|
Ама колега, аз говоря за обикновена и това е, че не е ползвам когато става това. За това не си обяснявам  Пускам работи, пускам след 1 месец, много вече е дефекта, след време още и тн. А сега де. Другата кояот седи навита не ползвана и не лепена е наред. Знае ли какво се сетих, захранванията които са с две жила или така казано не заземени, при тях какво знаеш в изхода има около половината, мрежово напрежение ако не и по високо, но с много малък ток. Това може да го усетиш, предполагам се е случвало. Аз за това махам тези кондензатори за изкуствена нула винаги, както и този който е м/у първична и вторична на трафа. Точно за да няма отечки. Ако това високо напрежение, по електростатичен начин, с предава лентата а от другата страна за да се затвори веригата се осъществява през влажността на въздуха и изолационната лента на която са запоени те? Каква проводимост имат... никаква почти, но тука говорим за високо напрежение с супер малък ток, но достатъчен да повреди кристала. Знам ли... друго няма какво да е. Няма логика.
|
| Чет Юли 28, 2016 7:32 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
По скоро в запояването им. Явно стресът от преминаването от кръгла в линейна форма им е достатъчен. Презапой няколко за да си удовлетвориш любопитството. И аз съм го патил.
|
| Чет Юли 28, 2016 8:08 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Има и светодиоди на които прекъсва бондирането. Неудачна технология, прегряване ли, няма информация.
|
| Чет Юли 28, 2016 8:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Тези кондензатори които махаш нямат общо с изкуствената нула, но това е друг въпрос, едва ли е от тях. Просто дефектни ленти, то дали ще се прецаква адресируемата или обикновенната причините са едни и същи. Няма да ти казвам пък едноцветна колко сме бракували, просто кофти партида.
|
| Чет Юли 28, 2016 10:29 pm |
|
 |
|
tufata
|
Тези кондензатори ако са на мрежата и събрани към корпуса на уреда, какво правят почти всички фирми в черна техника, а и във всички комп захранвания, са точно за това - изкуствено зануляване. Не заземяване! Този който е на трафа, е за съвсем друго, но реално той предава отново напрежение в изхода от мрежата. Тези няколко пико фарада или дори нано има, са достатъчни без проблем от оттечката в изхода, да изгорят нещо. Особено когато се свържат много устройства, от които не всичките са заземени, то те ще се заземят през комуникационния кабел. Така гърмят УСБ-та, видео изходи, аудио карти и какво ли още не... Сега по темата, няма как да ги презапоя защото просто проблема не е външен а е в кристала. Ще пробвам тия дни дали тая външната още работи.  Ако работи ще я развия и залепя в линейно положение както казвате да видим какво ще стане. Без да е свързана. Но това не вярвам да е проблема. Ъгъла им както е навита не е толкова голям за да се огъне и да размести скапания кристал. Лентата е на фирма Ултралукс уж твърдят, че е качествена, а и цената им е солена! Кажете нещо за тях? Що за фирма са, с какви диоди работят, наистина ли се прави изцяло у нас и то в кой град? Сайта им пише Дряново... А помня че купих и друга марка, същата работа беше...
|
| Пет Юли 29, 2016 8:13 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
С китайските светодиодни ленти е така.
Сигурно не си чувал за EMC и EMI за да сваляш така смело Y кондензаторите.
|
| Пет Юли 29, 2016 8:47 am |
|
 |
|
ToHu
|
То всички са китайски, но има качествени има и боклуци, и ако купувсш от бг или през алибаба шанса да уцелиш кофти е доста голям.
|
| Пет Юли 29, 2016 9:43 am |
|
 |
|
tufata
|
Точно за това говоря. Аз съм купил от уж скъпи и надеждни фирми или магазини у нас. Защо не покриват дадените часове...
|
| Пет Юли 29, 2016 2:58 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
миии - питай фирмите
тези Y кондензатори (би трябвало да са сини) играят рола за подтискане на смущенията излъчвани от желязото по мрежата. не ги махай така смело, а си преправи инсталацията на истинска трипроводна. в 80% от случаите помага. за да не горят USB-та и подобни, хората прилагат галванична изолазия (етернет, примерно). иначе винаги има шанс да настъпиш някоя мотика под формата на недомислица на незнаен дизайнер.
|
| Пет Юли 29, 2016 4:40 pm |
|
 |
|
tufata
|
Тези кондензатори са без никакъв значителен смисъл. По мрежата няма как да навлизат обратно толкова груби смущения за каквото и да било. Тези кондензатори предимно служат и за други неща. Те са сини заради вида им като параметър.
|
| Пет Юли 29, 2016 6:11 pm |
|
 |
|
tufata
|
Фирмата ми каза, че съм първия оплакал се... ха ха....! Интересно как при мен са дефектни, на стелажите в магазините на техни партньор пак... Ако съм искал по-добра, да съм си купил професионална съответно по-скъпа... казвам ами то 15лв е 5м 60 диода 3528, при китайците е около 5лв, колко по скъпа, разлика едва ли ще има, щом тая от 15лв гори. Колко да купя от 30лв ли?! Ми РГБ колко ще е качествената...37лв е при тях, а при Китай 15лв.
|
| Пет Юли 29, 2016 6:15 pm |
|
 |
|
Stefan Bu
|
Почти три години работих в магазин за електроматериали. Шефа ми извъртя задълженията и започнах да запойвам ленти на клиентите безплатно като промоция на магазина. Та за този период ми минаха доста километри през ръцете. С лента на Ултралукс съм работил малко но не съм имал оплаквания от клиенти. Единствения проблем беше че, в една партида се случваше да има различни нюанси на бялото и трябваше да я подбирам. Основно работихме с V-TAC (без да им правя реклама) и проблеми не е имало. До ден днешен в магазина има бала лента която работи по дванадесет часа, шест дни в седмицата и няма нито един прекъснал диод. Говоря само за неизолираната лента. Но, при изолираната съм виждал доста от споменатия проблем. Работят известно време и прекъсват. Стигнах до извода че проблема е в самият диод. Виждал съм и лента която никога не е включвана но, свети много слабо. Като се загледаш в диода се вижда окисление. Забелязал съм също че, ако запойваш с индукционен поялник RGB лентата се скапва и в някои сектори прекъсва един от цветовете. Ама аз бях " прост продавач" и нямах право да давам акъл на шефа и затова запойвах с това което ми е дал той.Когато дойдеше някой клиент да се оплаква го пращах при него и си гледах сеира. Според мен проблема е в лоша партида.
|
| Пет Юли 29, 2016 11:06 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Предполагам че се бъзикаш?
|