Отговори на тема  [ 75 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Кутия IP68 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Кутия IP68
По Бонговски: ако имаш възможност осигуряваш връзка със смачкваем съд с въздух и това просто изравнява наляганията.
Идеята е древна и изобщо не е моя.

Чет Юли 28, 2016 11:36 pm
Профил

Говори се за честота под 27 Мхз, ТоНи спомена за аргон като стреда без конденз изолация и изравнено налягане.

Чет Юли 28, 2016 11:39 pm
Профил

То на пръв поглед изглежда лесна задача но всъщност е много сложна особенно при така поставените изисквания. Повечето тракери за рибоци, да не кажа всички са напълно бонднати, и пак не изкарват много. Водата, особенно морската е много агресивна среда от много гледни точки, проблемите са много и сериозни, а като добавим и безжична комуникация и става още по сериозно.
Не знам дали осъзнаваш с какъв проект се захващаш. От една страна радиото решава проблеми, нямаш нужда от кабелни входове, а това не е никак малко, но пък поставя други проблеми и то сериозни, добре че са само 50 м .. въпроса обаче е че дълбочината е 50 м, а какво е разстоянието до приемника ?
При тези кнструкции трябва да се вземат под внимание мнго фактори, веднъж термалните разширения, да не се окаже че като отиде на 4 градуса от свиване луфтовете са станали 10 пъти по-големи, след това и самата свиваемост на материалите, и там има същият проблем. За конценза няма да говорим, ще го има, но обема му е малък та е някакво успокоение. По принцип най-доброто решение е напълнена система, примерно с Novec-1230, по никакъв начин не оказва влияние на електорниката а в същото време решава доста проблеми, но то и пълнененто не е толкова просто колкото изглежда.

п.с. това което прдлага бонго е така, но не трябва да се забравя колко пъти се променя обема, т.е. на повърхността този смчкваем съд трябва да е доста по обемист, като резултат няма да потънеш със сигурност. Ако е пълно с течност е друг въпрос

Чет Юли 28, 2016 11:39 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Това би било интересно устройство. Ще се намира на 50м. под водата и ще праща някакви данни. Постоянно ли ще ги праща ( един вид маяк ) или ще се обажда когато види или чуе нещо (образно казано)? Ако е втория случай очите или ушите вътре в кутията ли ще са? Ако трябва да изпраща данни като види или чуе нещо не може ли в дълбокото да се пусне само примерно ухото а всичко друго да е на повърхността. Ще трябва съответния 50м. кабел между датчика и останалото, но пък вероятно ще отпаднат доста проблеми.

Пет Юли 29, 2016 8:19 am
Профил

Интересно е с какво се бори колегата като задание.

Пет Юли 29, 2016 9:40 am
Профил
Аватар

При това обяснение, питането поражда повече въпроси, отколкото отговори... Не е невъзможно до се направи такава кутия, но в каква вода ще се топи, колко често ще се вади за зареждане на батериите или ще се отваря, на какво разстояние трябва да предава информация, ...

Пет Юли 29, 2016 9:46 am
Профил
Аватар

във вода високи честори се разпространяват колкото и светлината.

колкото до онова изследване, явно ползта от него е да се усвоят едни пари. да тестваш комуникация на дължина на вълната с размера на молекула вода е все едно да напълниш средата с безброй диполи на тази честота, дадени на късо.

Пет Юли 29, 2016 9:51 am
Профил

Каква смяна на батерии, те уплътненията дето трябва да ги подмениш на всяко отваряне ще са ти по-скъпи от 4 броя CR123 примерно. Защо да не го залееш цялото и просто да го хвърлиш като му свършат батериите?

Пет Юли 29, 2016 10:07 am
Профил

Правиш го неотваряемо, ползваш безжично зарядно...

Пет Юли 29, 2016 10:15 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

gicho написа:
Каква смяна на батерии, те уплътненията дето трябва да ги подмениш на всяко отваряне ще са ти по-скъпи от 4 броя CR123 примерно. Защо да не го залееш цялото и просто да го хвърлиш като му свършат батериите?

Може да направи безжично зареждане на акумулаторите- като някои мобилни телефони. А и не е чак толкова сложно. И бутони може да се сложат- отвън - пружина и магнит, който се доближава до корпуса, отвътре- датчик на ХОЛ- почти без пари са. Лаптопите по този начин разбират дали им е затворен капака с екрана (имат магнит в рамката, а датчика е в корпуса).

Пет Юли 29, 2016 10:16 am
Профил
Аватар

Всичко може, ако се знае какво точно се иска...

Пет Юли 29, 2016 12:03 pm
Профил

Ами и аз самият не знам какво трябва да стане накрая! Просто ми го нахвърляха като идея. Скоро ще знам повече, но за мен беше важно да разбера дали мога да направя нещо по въпроса. В смисъл дали могат да се набавят материали като онзи буркан(кутия за камера) и предавателя след това. Да имам някаква представа какво може да се направи и какво не...
Не съм правил нищо потопяемо до сега. Веднаж правих едни термо сензори (мисля бяха 18DS24 или нещо си там), които залях с епоксидна смола и сега ги топят в басейн, ама това е ...

Пет Юли 29, 2016 5:55 pm
Профил
Аватар

stoyanoff написа:
Ами и аз самият не знам какво трябва да стане накрая! Просто ми го нахвърляха като идея. Скоро ще знам повече, но за мен беше важно да разбера дали мога да направя нещо по въпроса. В смисъл дали могат да се набавят материали като онзи буркан(кутия за камера) и предавателя след това. Да имам някаква представа какво може да се направи и какво не...
Не съм правил нищо потопяемо до сега. Веднаж правих едни термо сензори (мисля бяха 18DS24 или нещо си там), които залях с епоксидна смола и сега ги топят в басейн, ама това е ...

То, че не знаеш какво си иска е ясно. За нашего брата това е ежедневие. :wink:
Гледай на възложителя да му се изясни. :)
Аз, като консерва, бих заложил на кутия от месингови плочи. На такава дълбочина не мисля, че ще има големи вариации на температурата, което си е гооолем +

Пет Юли 29, 2016 7:03 pm
Профил
Аватар

Здраво, евтино и можеш да го отваряш и затваряш колкото пъти искаш.
Бонус - антената може да е вградена :)

Изображение

Пет Юли 29, 2016 7:30 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Цол и половина тръба с 2 тапи едната заварена другата с уплътнение,може и инокс

Пет Юли 29, 2016 8:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 75 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща