Отговори на тема  [ 75 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Кутия IP68 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Кутия IP68
Здравейте! Можете ли да предложите някакъв сериозен производител на кутии с IP68? Трябва да издържат на 50м потапяне. Също така трябва да може да се отваря(да не се капсулова след поставяне на апаратурата вътре) за зареждане на батерии и т. н. Може би ще ми трябват и някакви бутони, които да сложа на въпросната кутия. Това въобще не ми е ясно дали може да стане.
Аз потърсих кутии из чичо Гугъл обаче ми излизат само китайчета от Али и някакси не им вярвам много много. Не съм сигурен дали точно това IP ми трябва или трябва да се отиде на IP69.
Всякакви разяснения ще са от полза!

Чет Юли 28, 2016 9:06 pm
Профил

Мнение Re: Кутия IP68
Никакво IP няма да ти свърши работа, IP-68 - Protected from long term immersion up to a specified pressure., на 50 м имаш 5 бара. Трябва да търсиш херметичен продукт издържщ на на съответното потапяне, забрави за IP рейтинга тук. Ето тези по принцип имат добри продукти и този конкретно се прави и в изпълнение IP68 при поръчка : http://www.hummel.com/en/products/onlin ... inium.html , но много ме съмнява да има IP68 при 50 м.
IP69 няма нищо общо, това означава че може да бъде третиран с водоструйка.
За бутони просто забравяш, всичко за тези приложения се прави къстом, аз лично не се сещам за доставчик на бутон който може да работи потопен на 50 м. Обикновенно се прави механична конструкция някаква която да предпазва. Освен това нали се сещаш че на тази дълбочина бутона ще се задейства сам. При 5 бара което са грубо казано 50000 кг/кв.м бутон с радиус 2 см ще изпитва натиск от близо 15 кг, т.е. той ще се задейства от налягането.
Не знам дали изобщо си представяш с какво се захващаш. Ще имаш проблеми с доста неща, кабелни входове, и тук може да забравиш стандартните, за такива налягания трябва да бъде залято, освне всичко друго и конструкцията и формата на заливката трябва да е подходяща. Също така структурно, не знам какъв размер си я представяш но ако е нещо от порядък на 20х20 см капака ще изпитва натиск от близо 1600 кг. т.е. трябва да е достатъчно дебел.
Има няколко варианта, напълнена с гел или течност, гела няма да помогне структурно, за тая дълбочина не е добра идея, или със свръх налягане от бутилка с азот или някакъв друг газ. Ако отидеш обаче на напълнена с течност или с газ веднага изниква въпроса с компонените, дали могат да работят при подобно налягане. Много компоненти имат въздушни междни които са с атмосферно налягане, не е ясно дали ще издържат структурно на 5 бар.

Чет Юли 28, 2016 10:25 pm
Профил

ИР-бутони, магнитни таива. Не си споменал размери и малко подробности до колкото е възможно де. IP го забрави, филма е голем. Ще ми е интересно за какво става въпрос.

Чет Юли 28, 2016 10:42 pm
Профил

ToHu написа:
При 5 бара което са грубо казано 50000 кг/кв.м бутон с радиус 2 см ще изпитва натиск от близо 15 кг, т.е. той ще се задейства от налягането.

Не се бях замислял за това! Ок! Това да го оставим на страна. Насочих се към IP, защото е написано up to a specified pressure! Предположих, че ако е записано необходимото налягане всичко ще е ок. Притеснява ме друго - за да издържи на налягането кутията ще трябва да е метална(предполагам) или да е с вграден метал, а у-вото ще трябва да излъчва сигнали. До колкото прочетох във вода е добре да се използват ниски честоти, а те не се разбират с метала...
Предполагам ще се събера в малка кутийка примерно 100х50х50...
Ами и аз не знам подробности около проекта, но събирам инфо, за да разбера до колко може да се реализира. Идеята е някаква малка кутийка да излъчва сигнал под вода към приемник. Казвам кутийка, защото искам да може да се обслужва някакси. Главно ме притеснява дали ще мога намеря подходяща кутия, а тези работи дето ги спомена Тони с пълнене на някакви гадости направо ме разколебават!

Последна промяна stoyanoff на Чет Юли 28, 2016 10:48 pm, променена общо 1 път

Чет Юли 28, 2016 10:44 pm
Профил

п.с. само погледни ето това, което няма IP68 https://www.cortemgroup.com/en/products ... 0Boxes/EJB , щом при тази масивна конструкция и уплътнения не са успели да извадят IP68 помисли какво трвбва да е за да има IP68 за 50 м.
Иначе ето ти малко : http://www.focusindustries.com/product/ ... nction-box, но тук дълбочината едва ли ще превишава 10 м.

п.с.2 Магнитни и много други,но това не са стандартни бутони. Горната част трябва да е нехерметизирана за да не се задейства от налягането. Това си е цялостен дизайн и то не много прост. Казвам ти го като човек който продава основно Еx решения вкл. херметизирани и като човек който е проектирал RAV.

Чет Юли 28, 2016 10:46 pm
Профил

Ооо тук започваш да предевяваш мнгоо претенции :) Според мен трябва да ограничиш изискванията ако искаш нещо постижимо. Иначе не е задължително да е само метал. Може да е акрил. акрила има голяма якост, лесно се работи, не е проблем да се направи но отново трябва да го проектираш, няма да намериш готово, след това и да го изработиш.

Чет Юли 28, 2016 10:49 pm
Профил
Аватар

50м, че и с бутони. сериозна работа.

наличието на бутони предполага водолаз наоколо?
каква е водата?
комуникацията до повърхността ли е?
ще се сертифицира ли от някого?

акрила освен всичко и старее. особено на слънце

Чет Юли 28, 2016 10:50 pm
Профил

Иначе можеш да видиш дали някой стандартен кожух за камера няма да ти свърши работа, нето от сорта : http://www.adorama.com/ik5710.html?RRref=listPage това го дават до 60 м, но няма кабели, бутони и др. такива. И винаги имаш едно на ум че това е ширпотребски продукт макар и да слагат вътре камери за по няколко хиляди.

Чет Юли 28, 2016 10:53 pm
Профил

Един добър водомер няма ли да свърши работа? Не е спам, просто го мисля. ;)
Водата обича ниски четоти, като моделист ти го казвам. Всичко над 70 MHz не бачка до водата, ама на под 50 метра и идея си нямам.

Чет Юли 28, 2016 10:55 pm
Профил

За радио и аз не знам, RAV се управялваше по оптика / мед , 50 м не е много но като се змаисля че едно време немските U-та не са се гмуркали много по надълбоко и са имали мачта за антената .... а тогава всичко е било на КВ и надолу .. съмняваме каква комуникация ще изкараш по радио. То си има таблици за затихване във вода.

Чет Юли 28, 2016 11:01 pm
Профил

Кутията за камерата е готина! И на размери не е лоша.
Дедо, не съм сигурен за водолаза, обаче ми се ще да може да се обслужва някакси - да се зареждат батерии, включва, когато ще се използва, ремонтира.
Сега за честотите и аз не съм сигурен. По принцип казват, че трябва да са ниски - примерно син зъб на 2,4 не работи. Не знам дали има някой тук ,който може да ми отговори на този въпрос коректно. Така че мисля с няколко опита ще намеря някакъв спектър, който да се държи добре. Кой ще ходи да тества нз :D :D
Ясно, че мачта няма да мога да вкарам в тази кутийка...
Може да потърся нещо готово, което да пъхна в кутията :) Не е много професионално така, но главоболията са най-малко 100% :)

Последна промяна stoyanoff на Чет Юли 28, 2016 11:14 pm, променена общо 1 път

Чет Юли 28, 2016 11:08 pm
Профил

Каква е идеята на тази комуникация, каква скорост се гони? Подводниците комуникират ама там е мнооого сложна ситуацията, изобщо забравяш за тия технологии.

Чет Юли 28, 2016 11:13 pm
Профил

Не съм сигурен отново за скоростта, но като количество инфото не би трябвало да е много - тип има-няма. Все пак (предполагам) ще трябва е някакъв код, за да не се получават грешни отчитания...

Чет Юли 28, 2016 11:17 pm
Профил

ето нещо професионално : http://www.dspcomm.com/products.html
за малък рейндж може и нещо радио да има ама ...
и като разрових че ми стана интерсно, ето някакви юнаци са правили безсмислено според мен изследване : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3355409/ но ввсе пак можеш да видиш резултата при 2.4 Ghz, а има и теория която може да ти е полезна.

Последна промяна ToHu на Чет Юли 28, 2016 11:27 pm, променена общо 1 път

Чет Юли 28, 2016 11:19 pm
Профил
Аватар

Това с бутоните не е чак толкова голяма драма. Въртящ се превключвател, който няма фиксация в сработило положение е сходен функционално. И няма да сработва от налягане. Е, стига да е удобен и за работа...

Ако джаджата ще се потапя в не много топа вода, вземи мерки против образуване на конденз. Заучи несериозно като проблем, но не е за подценяване.

Чет Юли 28, 2016 11:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 75 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща