|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:32 am
Boost converter - еднотактен обратен повишаващ конвертор
| Автор |
Съобщение |
|
tufata
Ранг: Минаващ
|
 Re: Boost converter - еднотактен обратен повишаващ конверто
Защо какво му е? Не се получава масов проблем да мърда честота или дължината им, според термична зависимост или друг външен фактор. Защитите си работят отлично, стабилизацията също, ако ползват ОВ. Ако не, пак съм доволен и работи отлично. Защо да не Ви допада? Той има няколко начина на свързване, дали е тази схема, мост или полу мост... едно и също е.
|
| Сря Юли 27, 2016 6:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Този чип не е нищо друго освен много аналогови чипове събрани в един, тук дизайнера трябва да се погрижи за много неща и трябва да го направи добре. Апп нота на Texas е одбре за начало но е далеч от изчерпателен, имат един друг за цяло захранване който дава малко повече светлина за конкретното изпозлване, а останалото трябва да го откриваш сам, което става но иска време. Говоря за честотни компнесации и др. такива. Ако закачиш скоп на намного от захранванията с този чип ще видиш доста големи отскоци, също така ако си направиш труда да го товариш динамично ще забележеш че много от тях не се държат никак добре, да не говорим че масово евтините захранвания с тях са направо зле, но това го отдаваме на дизайнерска некомпетентност, най-вече омазвайки комбинираната ОВ. Най-добър пример са АТХ захранванията където този чип се изпозлва най-често, при много от евтините модели ако натоварваш само едното захранване нещата са страшни, и много зависи кое натоварваш защото ОВ се взема по странна пропорция, примерно 50% от 3.3 , 25% от 12 и 25% от 5-те. Ако натовариш само 12 или 5 не само че се държи лошо, а някои дори и не палят без товар, тоа са уж малко по-умните. Отделно на много от тия захранвания трансформаторите също не са навити като хората, от там и големите отскоци, които няма как да се компенсират. Не казвам че с този чип не може да се направи добро захранване, може, аз съм правил и работеше добре, хем това ми беше и първото мощно AC/DC което правих, но за да го направя ми отне близо 2 месеца ровене и гадаене и многократно препрочитане на апп нотите и дата шита, и мерене и ровичкане ... нямах кой знае колко опит но пък бях на 20, енергия и време бол, да не говорим че освен това на TI изпозлвах и доста литература, като начало Браун, което е от най-простите книжлета но има и добра информация и отидем до по-големите батковци. Предимството на новите чипове е че са доста по-лесни за пускане, изпозлват много нови и различни технологии които по онова време не са използвани, чиповете вътре са доста повече от просто няколко ОУ-та и един ЛИН генератор.
|
| Сря Юли 27, 2016 6:42 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
какво му е на чипа ли?... ами много неща му няма
първо, това е прост D-тригер с 2 NPN транзистора. няма deadtime, което значи, че в един момент и двата мощни транзистора са включени.
'изхода' не е годен да клато МОС транзистори, трябва да се допълни или с PNP или да се сложи импулсно трафче. което може би е 95% от топологията с този чип.
няма следене на тока. при излючване на мощния транзистор, напрежението пада бавно, и съответно тока през бобината расте и той с подобна скорост. ако насложиш на осцилоскопа напреженовата и товата криви, се получава един тръгълник, чиято площ ти показва забугите от комутация в мощност. съответно тази загубя трябва да се издуха някъде (RC група, трансил или подобно нещо), но дефакто си остава загуба, просто я местиш в други копоненти. като следствие на горното, нямаш автоматично ограничение от насищане на индуктивността. съвременните компоненти го правят за няколко цикъла.
абсур е да подкараш резонантен полу-мостов преобразувател, което ограничава чипа до 1-2 топологични приложения. това не е проблем, защото дори съвременните копоненти обикновено имат само едно приложение. но преди 25 години, чиповете на пазара се брояха на пръстите на едната ръка, сега ти трябва половин ден, за да си намериш точната ръкавица за твоята ръка.
уливателите почват да затихват на 10KHz, от което следва че не можеш да направиш особено смислена и добре честотно компенсирана ОВ => забрави са динамични товари. да, може да се сложат външни ОУ, ама то по принцип може да се сложи и външен тригер, опора и копаратор и да не го ползваш тоя чип въобще. ако целта е образователна.
има и други неща, ама ми е топло да пиша, пък и тези са достатъчни. на практика няма смисъл да се използва, при огромното наличие на много по-подходящи и лесни за симулация чипове. а един инжере би трябвало да е практичен и да решава проблема с минимални усилия и загуба на време.
|
| Сря Юли 27, 2016 7:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Дедо, мени му се dead time-а, но това не е решава другите проблеми.
|
| Сря Юли 27, 2016 7:32 pm |
|
 |
|
tufata
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: какво му е на чипа ли?... ами много неща му няма
първо, това е прост D-тригер с 2 NPN транзистора. няма deadtime, което значи, че в един момент и двата мощни транзистора са включени.
'изхода' не е годен да клато МОС транзистори, трябва да се допълни или с PNP или да се сложи импулсно трафче. което може би е 95% от топологията с този чип.
няма следене на тока. при излючване на мощния транзистор, напрежението пада бавно, и съответно тока през бобината расте и той с подобна скорост. ако насложиш на осцилоскопа напреженовата и товата криви, се получава един тръгълник, чиято площ ти показва забугите от комутация в мощност. съответно тази загубя трябва да се издуха някъде (RC група, трансил или подобно нещо), но дефакто си остава загуба, просто я местиш в други копоненти. като следствие на горното, нямаш автоматично ограничение от насищане на индуктивността. съвременните компоненти го правят за няколко цикъла.
абсур е да подкараш резонантен полу-мостов преобразувател, което ограничава чипа до 1-2 топологични приложения. това не е проблем, защото дори съвременните копоненти обикновено имат само едно приложение. но преди 25 години, чиповете на пазара се брояха на пръстите на едната ръка, сега ти трябва половин ден, за да си намериш точната ръкавица за твоята ръка.
уливателите почват да затихват на 10KHz, от което следва че не можеш да направиш особено смислена и добре честотно компенсирана ОВ => забрави са динамични товари. да, може да се сложат външни ОУ, ама то по принцип може да се сложи и външен тригер, опора и копаратор и да не го ползваш тоя чип въобще. ако целта е образователна.
има и други неща, ама ми е топло да пиша, пък и тези са достатъчни. на практика няма смисъл да се използва, при огромното наличие на много по-подходящи и лесни за симулация чипове. а един инжере би трябвало да е практичен и да решава проблема с минимални усилия и загуба на време. |  |  |  |  |
Защо да не може да класи МОС трназистора директно?! На много места работи фабрично без такива и няма никакви проблеми. Ако включат двата мощни транзистора едновременно, няма да стане нищо, тъй като това е моментно. Освен ако схемата не събират + и - с двата. Тогава ще гръмни.
|
| Сря Юли 27, 2016 8:30 pm |
|
 |
|
runthenwalk
|
Искам да си направя захранване за лап топ на 19V за кола , аз тествам пълната мощност на коли след като съм им направил регенерация и ми трябва захранване за поне 30 - 40 мин в колата .
Това което се продава в интернет е не добре пресметнато и грее сериозно . Схемата просто съм я нашляпал без да смятам елементи въпроса ми беше главно за типа импулсен преобразувател - трансформаторен /безтрансформаторен/прав/обратен и каква може да е причината за да грее транзистора.
|
| Сря Юли 27, 2016 10:07 pm |
|
 |
|
timt
|
Това което искаш го предлагат като уни зарядно за лаптоп. Има опция от 12 волта да ти изкарва до 24 Волта и съответно 5 волта, отделно си работи до 240 Волта. Ще бъдеш доволен, цената е под 50 кинта. С това което си се хванал не че няма да стане но ако си сметнеш времето и нервите е по добре да си купиш готово китайче. При мен работи вече доста години, оригиналният гръмна на 3-рата година. Доста е добро!
|
| Сря Юли 27, 2016 10:15 pm |
|
 |
|
vesko_hard
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 08, 2006 3:32 pm Мнения: 253 Местоположение: Благоевград
|
|
| Сря Юли 27, 2016 10:25 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
За тия мощности е далеч по-смислено да го направиш с пуш-пул, и в токов режим. Вярно, имаш един траф в повече, но пък е лесен за навиване, защото навивките са малко. Из нета има безброй схеми за захранване на автомобилни усилватели, изпълнени така. 494 първо се ползваше когато друго нямаше, после се ползваше по инерция и заради ниската цена, включително в PC захранванията, а сега се ползва само в безброй останали по китайските складове ефтинийки. Да правиш нов дизайн с това към днешна дата е толкова безсмислено, колкото да правиш инвертор с 2N3055 биполярки вместо MOSFET-и. Да го правиш на 20KHz също. Ако добавиш една нула към честотата малко по-бива, ама тоя чип и за това не става. ...а вече има и планарни трафове. С толкова малко навивки като нищо ще се побере в 4 слоя. А и трафове в съотношение 1:2 има и готови. Това ако ще се ограмотяваш по темата де. Във всички останали случаи по-добре да си купиш от магазина, защото хем ще глътне доста време, хем МНОГО повече пари.
|
| Чет Юли 28, 2016 12:49 am |
|
 |
|
tufata
|
Такъв вид адаптери има по 20лв у нас комбинирани за 220 волта и 12 волта. На изхода пускат колкото зададеш. 100 вата ги дават, но дори и да е доста по-малко, е предостатъчно за един съвременен лаптоп от среден клас. Този лаптоп няма ли батерия, която да изкара тези 30-40мин?
|
| Чет Юли 28, 2016 10:19 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе има такива фабрични, работят си доста добре, има и универсални които са за 12/28/220, да си губи човек времето да прави едно единствено не си струва според мен.
|
| Чет Юли 28, 2016 10:29 am |
|
 |
|
timt
|
Схемата предложена от vesko_hard е добра, управлението на транзистора ми хареса.
|
| Чет Юли 28, 2016 10:33 am |
|
 |
|
tufata
|
18лв в ОЛХ намерих, виждал съм и поевтини! Нищо че ги има същите по 50-60лв. Говоря за тия алуминиевите малките дето пише 100 Вата на тях. За тия 18лв е непосилно човек да включва дори поялника! 
|
| Чет Юли 28, 2016 11:22 am |
|
 |
|
dvrachkov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2014 8:20 am Мнения: 231 Местоположение: Bansko
|
_________________ "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се" - О.Б. "По въпросите ще ги познаете" - В.Б. "'С изкуствен интелект е хубаво да се занимават хора, които имат естествен такъв" - Д.Б.
|
| Чет Юли 28, 2016 11:24 am |
|
 |
|
hrpankov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Ное 04, 2014 3:12 pm Мнения: 114 Местоположение: Станке Лисичково
|
_________________А бе много я обичам Наталия Кобилкина, бе !! .. 
|
| Пет Ное 04, 2016 5:15 am |
|
|