|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:31 am
Boost converter - еднотактен обратен повишаващ конвертор
| Автор |
Съобщение |
|
runthenwalk
Ранг: Минаващ
|
 Boost converter - еднотактен обратен повишаващ конвертор
Здр , на схемата съм направил повишаващ преобразувател от 12.5V на 19V но токът през транзистора е много голям , дефакто ми дава късо през него . Всичко съм сметнал - коеф на запълване ,ОВ, честота ,коеф на пулсации , и големина на бобината. Според вас къде може да е проблема ? Както пише в ръководството за проектиране на импулсни захранвания всичко е сметнато ,обаче реално друго се получава. 
Последна промяна runthenwalk на Съб Юли 23, 2016 1:04 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Юли 23, 2016 11:22 am |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Boost converter - еднотактен обратен повишаващ конверто
Сигурен ли си, че: 1. Ти трябват 3 кондензатора последователно свързани на изхода? 2. Резистора от 3.8 Ома трябва да е там? 3. 1N5406 диода е шотки?
Колко ампера на изхода ти трябват?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Юли 23, 2016 12:17 pm |
|
 |
|
runthenwalk
|
1 . Сгрешил съм схемата , поправих я и кондензаторите са паралелно вече.
2.Резистора е там заради симулация , става и без него.
3.Аз мисля ,че това не е шотки диод ,но аз искам да сложа шотки диод заради по-малкия пад в/у него.
изхода на схема искам да осигурява 5 или 6 ампера.
|
| Съб Юли 23, 2016 1:21 pm |
|
 |
|
ike
|
1. Шотки диод не се слага основно заради по-ниския пад върху него, ами защото при тези честоти обикновенните диоди се държат, като цели проводници. 2. За 5-6 ампера бобината трябва да е много внимателно сметната. Възможно е да я пренасищаш и тогава и тя почва да се държи, като проводник.
|
| Съб Юли 23, 2016 3:45 pm |
|
 |
|
tufata
|
Без товар пак ли се товари, да разбирам, че черпи много ток без такъв?
|
| Съб Юли 23, 2016 3:46 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
runthenwalk, много трудно ще изкараш 5А, особено с такава топология. трябва да използваш сингронен изправител и повече транзистори. за да се получи чо-годе разумна по големина индуктивност, трябва да си на по-висока честота. големи индуктивности на големи мощности са за черен колан и ако това ти е първия инвертор, или трябва да имаш много време за експериментиране, или да смениш подхода. TL494 въобще не е най-подходящия чип за целта.
с какво симулираш?
|
| Съб Юли 23, 2016 4:14 pm |
|
 |
|
runthenwalk
|
Симулирам с ОRCAD 9.1 Това са ми сметките с PTC mathcad 3.0 , За 20KHz ми се получава 112uH ,коеф на запълване 0.35 Изглаждащ кондензатор 900uF , при изменение на тока през бобината 2А ,изменение на изходното напрежение 0.1V. Тези топологии еднотактни обратни се използват когато разликата между входното и изходното напрежение не е повече от 5 пъти . Използвам TL494 защото мога да регулирам и честотата. Разглобих едно зарядно за лаптоп 19V 5А и вътре топологията e еднотактен обратен , с тази разлика че управляваща схема е UC3843A . ike мерси , тези диоди са по-бързи тъй като едната половина на прехода е от метал. 
|
| Съб Юли 23, 2016 5:15 pm |
|
 |
|
tufata
|
Ти само върху R изхода, имаш около 2.5А ток през него... Не каза кога се получава проблема? Без товар?! Защо 494 да не е подходяща? Тя има всички качества, в няколко схеми. Не е проблем да се изкара 5А от схемата...
|
| Съб Юли 23, 2016 5:45 pm |
|
 |
|
runthenwalk
|
без товар ми дава накъсо през транзистора , той понеже е мощен и стои на голям алуминиев радиатор и ми изгарят кабелите .
Ако наистина трябва да сложа друг транзистор вместо диод , то тогава ако не е схема с противотактни импулси много трудно ще стане отпушването му .
|
| Съб Юли 23, 2016 6:08 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Интересният въпрос е: можеш ли с 494 да управляваш адекватно транзистор с капацитет G/S 3nF без междинен буфер/драйвер?
|
| Съб Юли 23, 2016 6:12 pm |
|
 |
|
runthenwalk
|
Имам съмнение че импулсите се мачкат ,може и това да е проблема . Трябва да сложа драйвер. Какъв драйвер можете да ми препоръчате? hcpl или TC44 сериите ?
|
| Съб Юли 23, 2016 6:52 pm |
|
 |
|
tufata
|
Тлката без проблем може да управлява директно ИРФ-а, добре е да се ложи още един, да го затваря напълно. Защо да сменяш транзистора с диод?! За начало пробвай с едно BC което да го затваряне напълно. Ако пак имаш такава консумация, виж тоя диод в изхода, не е бърз! А как разбра, че транзистор дава късо? Защо мислиш, че той дава късо, а не се товари от нещо след него? Както каза, това 3,8ома падайки 19 волта над него, ти е бая ток. Според мен там по-малко от 100ома няма място. Ако имаш наръки някой ИРФЗ 44 или 48, пробвай с него.
|
| Съб Юли 23, 2016 9:10 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Я кажи каква бобина си сложил!
_________________ Хайде де!
|
| Съб Юли 23, 2016 9:15 pm |
|
 |
|
runthenwalk
|
На кое казваш "BC"
Тороидална бобина 100uH
Аз имам осцилоскоп ако има време ще пусна да видя какво става с отпушването на гейта , ще сложа снимката тук .
|
| Съб Юли 23, 2016 10:14 pm |
|
 |
|
ike
|
"Тороидална бобина 100uH" Все едно да кажеш резистор 100 ома. А си траеш дали този резистор е 0.25Вата или може би е 5 вата или може би е коаксиален кабел с импеданс 100 ома. Освен това от диод дето е 3А искаш да изкараш 5-6А. Най-добре си купи от ебей някой 10А модул и забрави за случая.
|
| Съб Юли 23, 2016 10:54 pm |
|
|